Πάνω από 800.000 τα θύμα τεράστιας κινέζικης διαδικτυακής απάτης – Ψεύτικα e-shops και πασίγνωστες μάρκες

8 Μαΐου 2024

Πάνω από 800.000 τα θύμα τεράστιας κινέζικης διαδικτυακής απάτης – Ψεύτικα e-shops και πασίγνωστες μάρκες

Με ανύπαρκτα καταστήματα που διαφήμιζαν επώνυμες μάρκες, κινεζικό δίκτυο έστησε μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες στον κόσμο.

Ένα τεράστιο δίκτυο ψεύτικων καταστημάτων με έδρα του την Κίνα, που διαφήμιζαν επώνυμες μάρκες, απέσπασε χρήματα και προσωπικά στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τον τρόπο με τον οποίο δρούσε το κινεζικό δίκτυο “ξεσκέπασε” διεθνής έρευνα των εφημερίδων Guardian, Die Zeit και Le Monde. Το δίκτυο “λειτουργούσε” τουλάχιστον 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες, θύματα του οποίου έπεσαν περισσότεροι από 800.000 καταναλωτές.

Λειτουργώντας σε βιομηχανική κλίμακα, οι προγραμματιστές δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα που προσφέρουν εκπτωτικά προϊόντα από τις εταιρείες Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες δημοφιλής μάρκες.

Ιστορική απάτη από fake κινέζικο δίκτυο e-shops: Εξαπάτησαν 800.000 σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Pressing.gr

Δημοσιευμένοι σε πολλές γλώσσες, από αγγλικά έως γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά, οι ιστότοποι φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί για να δελεάσουν τους αγοραστές να δώσουν χρήματα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Ωστόσο, οι ιστότοποι δεν έχουν καμία σχέση με τις μάρκες που ισχυρίζονται ότι πωλούν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές που μίλησαν για την εμπειρία τους δήλωσαν ότι δεν έλαβαν ποτέ κανένα προϊόν.

Τα πρώτα ψεύτικα e-shop του δικτύου φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν το 2015. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερες από ένα εκατ. «παραγγελίες», σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων.

Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι οι απατεώνες πίσω από αυτό το δίκτυο φέρεται να προσπάθησαν να αρπάξουν έως και 50 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Πλέον, πολλά από αυτά τα e-shop έχουν «πέσει», αλλά το ένα τρίτο από αυτά – περισσότερα από 22.500 – εξακολουθούν να λειτουργούν.

Ήδη, εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι, σχεδόν όλοι τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχουν δώσει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ 476.000 από αυτούς έχουν δώσει στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους. Όλοι τους παρέδωσαν επίσης τα ονόματα, τους αριθμούς τηλεφώνου, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις ταχυδρομικές διευθύνσεις τους στο δίκτυο.

Το δίκτυο χρησιμοποίησε ληγμένους τομείς για να φιλοξενήσει τα ψεύτικα καταστήματά του, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εντοπισμού από τους ιδιοκτήτες ιστοτόπων ή εμπορικών σημάτων. Φαίνεται ότι διαθέτει μια βάση δεδομένων με 2,7 εκατομμύρια τέτοια ορφανά domains και διεξάγει δοκιμές για να ελέγξει ποια από αυτά είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθούν.

Στη Γερμανία, ο ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου γυάλινων χαντρών δήλωσε ότι δεχόταν σχεδόν κάθε μέρα τηλεφωνήματα από οργισμένους καταναλωτές που ρωτούσαν πού βρίσκονται τα ρούχα τους Lacoste.

Ανακάλυψε ότι ένας παλιός της ιστότοπος, ο perlenzwoelfe.de, είχε χρησιμοποιηθεί για την απάτη. Ήταν δυνατό να βρεθεί, καθώς το περιεχόμενο που είχε τοποθετήσει στο παρελθόν σε αυτή τη διεύθυνση ήταν ορατό στα αρχεία του διαδικτύου. Κατήγγειλε την απάτη στην αστυνομία. «Οι υπάλληλοι είπαν απλώς ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό».

Η ίδια ιστορία συνέβη και για τον Michael Rouah, ο οποίος διατηρεί το Artoyz, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και κατάστημα στο κέντρο του Παρισιού που πουλάει χειροποίητα παιχνίδια. Ο πλήρης κατάλογος των προϊόντων του αντιγράφηκε.

«Άλλαξαν το όνομα και χρησιμοποίησαν άλλο domain … Έκλεψαν τις εικόνες από τον ιστότοπό μας και άλλαξαν τις τιμές, βάζοντάς τες -φυσικά- πολύ χαμηλότερα».

Τον ειδοποίησαν για την απάτη οι πελάτες του. «Γενικά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά γι’ αυτό … Διερευνήσαμε τη λήψη μέτρων με δικηγόρο, αλλά χρειάζεται χρόνος και κοστίζει χρήματα», είπε.

Μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες» – Κινεζικά δίκτυα έστησαν ψεύτικα e-shops, πάνω από 800.000 τα θύματα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]