Ζώα στην Ουγκάντα ​​έτρωγαν νυχτερίδες φορτωμένα με ιούς

23 Απριλίου 2024

Ζώα στην Ουγκάντα ​​έτρωγαν νυχτερίδες φορτωμένα με ιούς, καθώς η καλλιέργεια καπνού εξάλειψε τη συνήθη πηγή τροφής τους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι νυχτερίδες έχουν τον ρόλο της δεξαμενής μεγάλου αριθμού ιών που επηρεάζουν τους ανθρώπους, είναι ξενιστές τους χωρίς να αρρωσταίνουν οι ίδιες.

Κάποιοι ιοί είναι εδώ και καιρό γνωστοί, όπως αυτός της λύσσας, όμως πολλοί άλλοι εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια: ο Έμπολα, ο κορονοϊός του SARS, ο SARS-CoV-2 ή ο ιός Nipah που εμφανίστηκε το 1998 στην Ασία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, το 60% των μολυσματικών ασθενειών είναι ζωονοτικές, δηλαδή προέρχονται από ένα ζώο.

H αποψίλωση δασών ωθεί ζώα να τρώνε περιττώματα νυκτερίδας με ιούς

Ο λόγος που οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα - Newsbeast

Ένας ιός που συνδέεται με τον Covid-19 ήταν μεταξύ των 27 που εντοπίστηκαν στα πτηνά που έφαγαν χιμπατζήδες, αντιλόπες και μαϊμούδες.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές λένε ότι αυτό το εύρημα ρίχνει φως στο πώς νέοι ιοί μπορεί να εξαπλωθούν από την άγρια ​​ζωή στους ανθρώπους.

Τα ζώα παρακολουθήθηκαν σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Stirling και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

Το εξαετές έργο ξεκίνησε όταν ο Δρ Pawel Fedurek από τη Σχολή Φυσικών Επιστημών και το Πανεπιστήμιο του Stirling της Σκωτίας παρατήρησε άγριους χιμπατζήδες στο δάσος Budongo να τρώνε συσσωρευμένα περιττώματα νυχτερίδας, γνωστά ως guano, από την κοιλότητα ενός δέντρου.

Τον Ιούλιο του 2017, έστησε κάμερες που απαθανάτισαν και άλλα είδη να τρώνε τα περιττώματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature , το γκουάνο είναι μια «εναλλακτική πηγή ιχνοστοιχείων ζωτικής σημασίας» για τα ζώα αφού οι φοίνικες που κάποτε κατανάλωναν «μαζεύτηκαν μέχρι εξαφάνισης».

Τα δέντρα χρησιμοποιήθηκαν από ντόπιους στο Μπουντόνγκο για να στεγνώσουν φύλλα καπνού, τα οποία στη συνέχεια πωλήθηκαν σε διεθνείς εταιρείες.

Για λίγο περισσότερο από έξι μήνες, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα γκουάνο από την κοιλότητα του δέντρου από την οποία τα ζώα κινηματογραφήθηκαν να τρώνε.

Η εργαστηριακή ανάλυση του κακού εντόπισε αρκετούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου ενός που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκάλεσε την πανδημία Covid-19.

«Παραμένει άγνωστο εάν ο betacoronavirus που βρίσκεται στο γκουάνο είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο, αλλά προσφέρει ένα παράδειγμα για το πώς οι νέες μολύνσεις μπορεί να υπερπηδήσουν τα εμπόδια των ειδών», ανέφερε ένα δελτίο τύπου από το Πανεπιστήμιο του Stirling.

Categories

«Περίπου το ένα τέταρτο των 27 ιών που εντοπίσαμε ήταν ιοί θηλαστικών – οι υπόλοιποι ήταν ιοί εντόμων και άλλων ασπόνδυλων», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Tony Goldberg, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, στις ΗΠΑ.

«Και οι 27 ιοί ήταν νέοι στην επιστήμη, επομένως δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Αλλά ένας ιός ξεχώρισε γιατί ήταν συγγενής ενός ιού που όλοι γνωρίζουν: SARS coronavirus 2.”

Ο Δρ Pawel Fedurek, ειδικός στη συμπεριφορά των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Stirling, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει πώς μια λεπτή μορφή επιλεκτικής αποψίλωσης των δασών, που τελικά οδηγείται από την παγκόσμια ζήτηση για καπνό, μπορεί να εκθέσει την άγρια ​​ζωή και, κατ’ επέκταση, τους ανθρώπους σε ιούς που κατοικούν σε γκουάνο νυχτερίδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάχυσης του ιού.

«Μελέτες σαν τη δική μας ρίχνουν φως στα ερεθίσματα και τις οδούς μετάδοσης του ιού από άγρια ​​ζωή σε άγρια ​​ζωή και από άγρια ​​ζωή σε άνθρωπο, βελτιώνοντας τελικά τις ικανότητές μας να αποτρέπουμε εστίες και πανδημίες στο μέλλον».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα καταστήσουν δυνατή την παρέμβαση στη μετάδοση ιών μεταξύ των ειδών και τελικά θα βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]