Νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου – Τα 3 βασικά σενάρια για τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν

15 Απριλίου 2024

Νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου – Τα 3 βασικά σενάρια για τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Με F-35, F-16 και πρώτο στόχο την αντιαεροπορική άμυνα της Τεχεράνης η ενδεχόμενη επίθεση – Στις 14:00 η νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου υπό τον Νετανιάχου

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή. Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν.

Οι προτάσεις στρατηγών για το πώς πρέπει να χτυπήσει το Ισραήλ

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών.

Επιπλέον, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν. Το Politico επικαλέστηκε επίσης έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι στιγμής, τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

  1. Το πρώτο σενάριο θέλει μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν
  2. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων
  3. Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των «ήπιων» οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

«Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει; Τι θα συμβεί αν αποφασίσει να βομβαρδίσει τελικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Ένα τέτοιο σενάριο είχε αποκλειστεί για χρόνια αλλά τώρα υπάρχει μια σκέψη για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό», αναφέρει σε ανάλυση της η Jerusalem Post, παραθέτοντας όλα τα πιθανά σενάρια και τους τρόπους απάντησης του Ισραήλ που διαθέτει στη φαρέτρα του.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας «αρκετές ομάδες F-35 θα μπροούσαν να απογειωθούν με ξεχωριστά σχέδια πτήσης ώστε να χτυπήσουν διάφορα σημεία στην ισλαμική δημοκρατία σε βάθος ακόμα και 1.200 χλμ. μακριά από το Ισραήλ».

Έτσι θα εκδικηθεί το Ισραήλ; Σχεδιάσει να εξαϋλώσει ιρανικές πυρηνικές  εγκαταστάσεις με μαχητικά F-15EX φορτωμένα με 13 τόνους όπλων |  Pentapostagma

Κύριος στόχος Η εξάλειψη της αεράμυνας του Ιράν

Η άφιξη στο Ιράν θα μπορούσε, να γίνει ταυτόχρονα ή σε κύματα (όπως, έκανε το Ιράν στέλνοντας αρχικά τα drone και μετά τους βαλλιστικούς πυραύλους) για να εξουδετερωθεί αρχικά η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν σε αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προσεκτικά επιλεγμένες από τη Μοσάντ και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Αποστολή τους θα είναι να εξουδετερώσουν την αντιαεροπορική ασπίδα του Ιράν που είναι πιο εξελιγμένη από ό,τι αυτή του Λιβάνου, της Συρίας ή της Χαμάς» σημειώνει.

Το επόμενο βήμα οι πυρηνικές εγκαταστάσεις 

Το επόμενο βήμα, κατά τη Jerusalem Post, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και δεύτερο κύμα μαχητικών με σκοπό να υπάρξει βαθύτερη διείσδυση στο έδαφος του Ιράν με τελικό στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Fordow και Natanz.

Σύμφωνα με την ανάλυση «οι IDF θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιήσουν και έναν σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους που διαθέτει το Ισραήλ καθώς και τα κατασκοπευτικά και επιθετικά drones».

Όπως αναφέρεται, ο «πυρήνας» των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Fordow βρίσκεται 80 μέτρα κάτω από το έδαφος, βάθος που μπορεί να φτάσουν μόνο οι βόμβες «bunker buster» στο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρνηθεί κάθε αίτημα προμήθειάς τους που έχει καταθέσει το Ισραήλ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να καταστραφεί ολοσχερώς μια εγκατάσταση για να καταστεί ανενεργή, καθώς θα μπορούσε να επιλεγεί η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το «γκρέμισμα» των εισόδων και εξόδων και άρα ο πρακτικός αποκλεισμός της από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Ισραήλ θα μπορούσε, επίσης, να χτυπήσει τον αντιδραστήρα βαρέων μετάλλων στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικούς αντιδραστήρες σε Μπονάμπ, Ραμσάρ ή Τεχεράνη αλλά και άλλες εγκαταστάσεις στις οποίες το Ιράν έχει μετακινήσει εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Στο στόχαστρο και οι τράπεζες του Ιράν

Ένα άλλο σενάριο που αναφέρεται είναι η πιθανότητα να επιτεθεί κατά των ιρανικών τραπεζών. Υπενθυμίζει πως στα μέσα του 2023 η υπηρεσία αντικατασκοπείας των IDF έχει συγκροτήσει μια νέα μονάδα με έναν και μόνο στόχο: να συγκεντρώσει και να εξετάσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα μαζικό τραπεζικό χτύπημα στο Ιράν.

Από πλευράς του το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε επερχόμενη ισραηλινή ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με δεκαπλάσια σοβαρότητα».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πάνω από 1.000 Ισραηλινοί και 900 Παλαιστίνιοι νεκροί

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]