Βασίλης Κουτρουμάνος | Ο  κορυφαίος Έλληνας αθλητικός φωτορεπόρτερ σε μια άκρως φωτογραφική συνέντευξη

13 Απριλίου 2024

Ο Βασίλης Κουτρουμάνος είναι από τους κορυφαίους Έλληνες φωτορεπόρτερ και σήμερα φιλοξενείται στην στήλη του Χρήστου Λαρισαίου. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως  Ολυμπιακοί Αγώνες , διασυλλογικές οργανώσεις (ChampionsLeague) και άλλες πολλές όπως και σε εγχώριες μεγάλες εκδηλώσεις και αθλητικά γεγονότα.

Το βιογραφικό του τεράστιο και αξιοζήλευτο ενώ η προσωπικότητα του ταπεινή και ευγενέστατη. Ο Αρκάς φωτορεπόρτερ έχει φέρει δυνατές εικόνες απ’όλον τον κόσμο και έχει λάβει πάρα πολλές διακρίσεις και διεθνή αναγνώριση.

Τον περασμένο χρόνο είχα την τύχη να γνωριστώ μαζί του μέσω μιας φωτογραφικής δουλειάς και παράλληλα παρακολουθούσα την δουλειά και την πορεία του. Μου έκανε ευχάριστη εντύπωση η ευγένεια του και το χαμηλό προφίλ που κρατά παρόλο την τεράστια καριέρα που έχει ως τώρα. Ο Βασίλης κατά την άποψη μου είναι ένας επαγγελματίας παράδειγμα προς μίμηση. Το πάθος του, η αεικίνητη θέληση για το επόμενο καρέ καθώς και ο ευγενικός του χαρακτήρας είναι αδιαμφισβήτητα τα κλειδιά για μια επιτυχημένη πορεία. Θα τον χαρακτήριζα τον «Θανάση Βέγγο» της φωτογραφίας προφανώς αναφερόμενος στο ήθος αλλά και την ασταμάτητη «τρεχάλα» του μεγάλου αυτού ηθοποιού.

Όπως είναι φυσικό δεν γινόταν να λείπει από την φωτογραφική μου στήλη μια τέτοια συνέντευξη, διότι από τέτοιους επαγγελματίες έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά.

Βασίλη πες μας λίγα λόγια για εσένα? Πως περιγράφεις τον εαυτό σου ως φωτογράφο και πώς ως χαρακτήρα ?

    Είμαι ο Βασίλης Κουτρουμάνος 55 χρόνων γεννήθηκα κάτω από την Ακρόπολη .ξεκίνησα να τραβάω φωτογραφίες επαγγελματικά από το 1986 Έχω επιθετικό στυλ τραβήγματος προσπαθώ να κάνω πάντα τους άλλους να μου δίνουν σημασία όταν τους τραβάω. Δηλαδή μα έχω το βλέμμα το τους .τραβάω ανθρώπους .πολιτικούς αθλητές επιχειρηματίες .έχω γυρίσει όλο τον πλανήτη σε 100 χώρες και στις 5 ηπείρους. Σαν χαρακτήρας είναι δυναμικός τολμηρός με πίστη στον εαυτό μου. Αεικίνητος

    • Ποιο ήταν το ερέθισμα που σου έδωσε την κλίση να γίνεις φωτογράφος ? Πότε ξεκίνησες την φωτογραφία ? Και πώς επέλεξες τον τομέα του φωτορεπορταζ που ακολουθείς επιτυχώς και με μεγάλες διακρίσεις έως και σήμερα ?

    Ασχολούμαι  με τη φωτογραφία και την φωτοδημοσιογραφία από το 1985 Συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα φωτοειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας και του εξωτερικού με αντικείμενο το πολιτικό, αθλητικό, κοινωνικό, κοσμικό, καλλιτεχνικό και ταξιδιωτικό ρεπορτάζ σαν Ελεύθερος Επαγγελματίας.

    • Τι χαρακτηριστικά γνωρίσματα και ποια  προσόντα πρέπει να έχει  ένας φωτορεπόρτερ κατά την άποψη σου και ποιο το κλειδί της επιτυχίας του ?

    Ένας φωτορεπόρτερ πρέπει να έχει τα εξής προσόντα.  Ένστικτο ,πείσμα ,πάθος ,μάθηση, πληροφορία , υπομονή , επιμονή ,επιμόρφωση , συνεχώς και καθημερινά.

    • Σε ποιες και πόσες διοργανώσεις αθλητικές και μη έχεις λάβει μέρος έως και σήμερα ?

    Έχω λάβει μέρος σε δεκάδες αθλητικές διοργανώσεις. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ολυμπιακούς αγώνες 2004 .ολυμπιακούς αγώνες 2016 στην Βραζιλία Μουντιάλ 2014 Βραζιλίας παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου κολύμβησης ποδοσφαίρου ευρωπαϊκά .σε 17 από τα 30 ολυμπιακά αθλήματα.

    • Θέλω να μου εξιστορήσεις μια η και περισσότερες ιστορίες που σου έχει αφήσει η καριέρα σου έως τώρα .Υπάρχει κάποιο γεγονός που για σένα ήταν το καλύτερο που σου είχε  τύχει ή και το χειρότερο ?

    Η πρώτη φορά με πρόεδρο Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο .σαν να βλέπω ο όνειρο ακόμα ότι δεν ζω αυτά που έζησα. Πετούσα μαζί του με λίγα άτομα σε ένα Βραζιλιάνικο προεδρικό εμπραιαρ και πετάξαμε για Ρίμινι Ιταλίας. Σαν να πήγαινε κάποιος Κολιάτσου Παγκράτι, το μεσημέρι γυρίσαμε. ‘Η  όταν το 2000 με συνέλαβαν στην Μαριούπολη της Ουκρανίας τραβώντας φωτογραφίες από τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο που κατέστρεψαν πέρυσι οι Ρώσοι στην Μαριούπολη. Τι να θυμηθείς,  ότι ήμουν δίπλα σε 40 ηγέτες πρωθυπουργού προέδρους και βασιλιάδες, Η ότι τον Πρίγκιπα του Μονακό Αλβέρτο τον έπιασα μια φορά από τον. Ωμό και τον είπα ‘’φίλε μου’’ Ενώ θα έπρεπε να τον πω γιοχαινες , χωρίς να τον ακουμπήσω. Ή ότι όλοι οι πρωθυπουργοί μας και οι πρόεδροι κάθονταν προσοχή μπροστά μου για να τους φωτογραφίσω.

    • Έχεις λάβει διακρίσεις ? Ποιες ήταν αυτές?

    Διακρίσεις. βραβείο ΑΠΟ ΠΣΑΤ 2014. ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΣΑΤ 2016___26 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2017. ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΤΣΗ ΣΑΝ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΆΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΒΡΑΒΕΙΟ 2016 ΑΣΣΟΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΆΣ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ ΠΥΡΓΟΥ .ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΥΜΜΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΈΝΩΣΗ ΕΥΡΩΚΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ .ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΦΦΕΕ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και  από Δήμο Ζωγράφου ενώ έχω κάνει και 30 ατομικές εκθέσεις .

    • Ο φωτορεπόρτερ μπορεί να βιοποριστεί μόνο από τα αθλητικά γεγονότα ?Ποιό το επίπεδο της φωτογραφίας στην Ελλάδα κατά την άποψη σου ? Εκτιμάται ο φωτογράφος και η δουλειά του ?

    Τώρα το φωτορεπορτάζ δεν έχει χρήματα. Δεν μπορείς μόνο εάν κάνεις αυτό να επιβιώσεις με τίποτα. Η ύπαρξη των εκατομμυρίων κινητών, η  δημοσιογραφία των πολιτών , δεν δίνουν την ευκαιρία σε έναν  freelancer να πουλήσει φωτογραφίες εκτός εάν είσαι σε ένα πρακτορείο ελληνικό η διεθνές με ένα μεροκάματο απλό από 1000 ευρώ έως 1400 αλλά έχεις όλη την μέρα να αντιμετωπίζεις κινδύνους. Χρειάζεται επίσης να εκδίδει κάποιος λευκώματα , να κάνει εκθέσεις , να πουλά τα έργα του και να κάνει διαλέξεις και σεμινάρια ώστε να ενισχύσει το εισόδημά του. Το  επίπεδο είναι καλό , καλύτερο από άλλες εποχές αλλά οι νέοι φωτογράφοι συνδέουν την πολιτική τους κουλτούρα με την άποψη στη φωτογραφία και δεν είναι  τόσο αντικειμενικοί , Συνδέουν την καλύτερη φωτογραφία μόνο εάν είσαι αριστερός. Τους ενοχλεί πάντα ο καπιταλισμός και φωτογραφίζουν έτσι ενώ στην ουσία ζουν από τον καπιταλισμό και όχι από τις ιδεολογίες τους.

    KOUTROUMANOS
    • Τι θα συμβούλευες τους καινούριους φωτορεπόρτερ που θέλουν να ακολουθήσουν τον συγκεκριμένο τομέα ? Τι πρέπει να προσέξουν και που να εστιάσουν ?

    Οι νέοι φωτορεπόρτερ να ακολουθήσουν το ένστικτο τους. Ένστικτο ,πείσμα ,πάθος ,μάθηση, πληροφορία , υπομονή , επιμονή ,επιμόρφωση , συνεχώς και καθημερινά. Να κάνεις το επάγγελμα με αγάπη , μαζί να είναι χόμπι  και δουλειά. Χρειάζεται να ψαχνόμαστε πάντα να έχουμε αντίληψη και να ανοίγουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας.

    • Θεωρείς πως ένας φωτογράφος μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό ως αυτοδίδακτος ή χρειάζεται να το σπουδάσει και να λάβει πλήρη κατάρτιση στο αντικείμενο ?

    Μπορεί να σταθεί αυτοδίδακτος αλλά θα κουραστεί πολύ και θα αργήσει καλλιτεχνικά Να ωριμάσει .θέλει κοντά 2 και συνεχώς εκμάθηση. Διάβασμα. Τρέξιμο εμπειρία καθημερινή αλλά και απόκτηση όλων των χρήσιμων διπλωμάτων είτε πτυχίων είτε σεμιναρίων

    1. Θέλω να μου αναλύσεις ως  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φωτοειδησεογράφων και Εικονοληπτών  Επίκαιρων (Π.Ε.Φ.Φ.Ε.Ε)  την σημασία που έχει για έναν φωτογράφο-φωτορεπόρτερ η ένταξη σε σωματείο ? Τι του προσφέρει και που τον καλύπτει ?

    Λοιπόν είναι αναγκαίο ένας φωτογράφος φωτορεπόρτερ να γίνει μέλος σε μια τουλάχιστον Ένωση. Η δύναμη που δίνει το να είμαστε πολλοί μαζί και να διακρίνουμε πολλά, Ένας όσο δυνατός και εάν είναι δεν θα καταφέρει περισσότερα από το να είμαστε ομάδα ενωμένη δυνατή με ίδια χαρακτηριστικά και στόχους, λύνονται σίγουρα ποιο εύκολα τα προβλήματα όταν οι Χ απέναντι μας σε όλα τα επίπεδα μας βλέπουν Πολλούς και αποφασισμένους. Εκθέσεις πορίσματα επιμορφώσεις διαλέξεις σεμινάρια γίνονται όταν είναι πολλοί και όχι ένας.

    Στους θερινούς ολυμπιακούς αγώνες  2024 που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι θα σε δούμε να καλύπτεις το γεγονός ?

      Ναι κανονίζω να πάω Ολυμπιάδα 2024 και να κάνω τους αγώνες.

      Θα καλύψεις φωτογραφικά την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχάια Ολυμπία στις 16 Απριλίου ?

        Ναι θα καλύψω την αφή της ΟΓΑ στην τρίτη 16 Απριλίου όπως κάνω από το 1986 ανελλιπώς. Σε θερινούς και χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Ταυτοχρόνως έχω τρέξει σαν λαμπαδηδρόμος σε 4 Ολυμπιάδες με την δάδα αλλά και τώρα θα  με αγγίξει πάλι αυτό το θαυμαστό έργο.

        KOUTROUMANOS

        Η σημερινή συνέντευξη μας έδωσε πολλά. Θεωρώ πως αυτά που μας είπε ο Βασίλης πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψιν μας και να τα σκεφτόμαστε συνεχώς.

        Στόχος όπως αναφέρω αρκετές φορές είναι να έχουμε να τα μάτια μας και το μυαλό μας «ανοιχτά» και να έχουμε θέληση για εξέλιξη και πρακτική άσκηση. Οι επιτυχία έρχεται μετά από μεγάλο αγώνα και συνήθως  πίσω από την «σκηνή». Ευχαριστώ θερμά τον Βασίλη Κουτρουμάνο για την τιμή να παραχωρήσει συνέντευξη στην στήλη μου και του εύχομαι κάθε καλό. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο με νέο φωτογραφικό οδοιπορικό στον Νο 1 διαδικτυακό σταθμό της πόλης, τον Planet Webradio φυσικά.


        [There are no radio stations in the database]