Οι σούπερ τροφές για την υγεία του προστάτη

9 Απριλίου 2024

Οι σούπερ τροφές για την υγεία του προστάτη, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οργάνων μας, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών.

Μια διατροφή καλή για την καρδιά, είναι επίσης καλή και για τον προστάτη, πράγμα που σημαίνει πως, η μεσογειακή και η ασιατική κουζίνα, τα πολλά φρούτα και λαχανικά, οι μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, καθώς και η κατανάλωση τροφών με καλά λιπαρά, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση μιας καλής υγείας.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα καλά για την υγεία του προστάτη, για τα οποία ψάξαμε και βρήκαμε ποια είναι.

Φρούτα και Λαχανικά: Γιατί είναι τόσο πολύτιμα; - Διατροφολογος Γλυφαδα

Καρύδια Βραζιλίας
Από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα εν λόγω καρύδια, είναι πλούσια σε σελήνιο, απαραίτητο για την υγεία του προστάτη, ενώ μελέτες έχουν αποδείξει ότι, η κατανάλωση σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Επίσης, τα εν λόγω καρύδια, είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου, ευεργετικού επίσης για τον προστάτη.

Μπρόκολο

Το λαχανικό αυτό, περιέχει υψηλές ποσότητες κάποιων ουσιών που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η κατανάλωση μπρόκολου για περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη σταδίου 3 και 4, κατά 40%! Όμως, εάν το λαχανικό βραστεί για περισσότερο από πέντε λεπτά, οι αντικαρκινικές του ιδιότητες ξεθωριάζουν.

Πράσινο τσάι

Η δύναμη του πράσινου τσαγιού οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ενώσεις –γνωστές ως κατεχίνες- οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφουν ορισμένους ιούς και βακτήρια, ενώ ενισχύουν την ανοσία και την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνδρες που πίνουν τουλάχιστον 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. 

Μανιτάρια
Τα ασιατικά μανιτάρια περιέχουν ένα είδος β-γλυκάνης, που έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς και ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτές οι ουσίες προστατεύουν όλα τα κύτταρα του σώματος από βλάβες, συμπεριλαμβανομένου και του προστάτη.

Ρόδια
Τα ρόδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ περιλαμβάνουν και μια ένωση που έχει αποδειχθεί πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την προώθηση της υγείας του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι, το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή καρκινικών κυττάρων του προστάτη και να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή τους.

Σπόροι κολοκύθας
Τα σπόρια κολοκύθας προσφέρουν κάποια μοναδικά οφέλη στην υγεία του προστάτη, ειδικά σε εκείνους που έχουν καλοήθη υπερτροφία αυτού. Το έλαιο των σπόρων της κολοκύθας αποτρέπει τις ορμόνες να ενεργοποιήσουν των πολλαπλασιασμό των κυττάρων προστάτη. Αυτό το λάδι περιέχει επίσης, καροτενοειδή και ωμέγα λιπαρά οξέα. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άντρες με υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στη δίαιτά τους, παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο υπερπλασίας του προστάτη. Ένα άλλο  θρεπτικό συστατικό που βρέθηκαν επίσης στους σπόρους κολοκύθας, είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος συνδέεται με την υγεία του προστάτη.

Σολομός
Τα ωμέγα λιπαρά οξέα είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υποστήριξη της υγείας του προστάτη και ένα θρεπτικό τρόπος για να ληφθούν αυτά τα λιπαρά είναι με τη βρώση σολομού. Μελέτες έχουν δείξει ότι, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια, προάγουν την αργή ανάπτυξη του όγκου του προστάτη και της προόδου του στους άνδρες που έχουν ήδη τη νόσο. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφεραν ότι η κατανάλωση σολομού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, ακόμη και αν είναι γενετικά προδιατεθειμένοι.

Προσοχή! Αυτά είναι τα 12 φρούτα και τα λαχανικά που έχουν τα περισσότερα  φυτοφάρμακα | Alfavita

Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι πηγή λυκοπενίου- ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό- το οποίο έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι έχει ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία του προστάτη. Τα αποτελέσματα πολλών μελετών  δείχνουν ότι, τα μεταποιημένα προϊόντα τομάτας ενισχύσουν πραγματικά την υγεία του προστάτη. Οι ντομάτες είναι επίσης χρήσιμες για τη διαχείριση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.

5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα για να ζήσετε περισσότερο - Με Υγεία

Εσπεριδοειδή

Η Νο1 ομάδα φρούτων που πρέπει να τρώτε για την υγεία του προστάτη είναι τα επεριδοειδή σημειώνουν ότι τα εσπεριδοειδή, εκτός από την πιθανή προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη, μπορεί επίσης να αποτρέψουν άλλες παθήσεις του προστάτη, όπως την προστατίτιδα.

Η προστατίτιδα, που επηρεάζει κυρίως άνδρες ηλικίας 30 έως 50 ετών, προκαλεί στους πάσχοντες μια επώδυνη φλεγμονή του προστάτη. Η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως:

  • οξεία προστατίτιδα,
  • χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα και
  • εξάρσεις προστατίτιδας.

Τα εσπεριδοειδή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ιδιαίτερα:

  • τα πορτοκάλια,
  • τα λεμόνια,
  • τα λάιμ και
  • τα γκρέιπφρουτ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]