Έρευνα Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς: Απαξιώνονται δικαιοσύνη, αστυνομία και κόμματα απο τους πολίτες

3 Απριλίου 2024

Τον κατήφορο έχει πάρει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους βασικούς θεσμούς του κράτους, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα της Public Issue. Η Δικαιοσύνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης, με το 70% των πολιτών να αμφισβητεί την αξιοπιστία της. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2007, δηλαδή από τότε που πραγματοποιείται η «Έρευνα Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς».

Μάλιστα τότε όσοι απαντούσαν πως δεν εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη ήταν μόλις 44%. Σήμερα μόλις το 27% δηλώνει πως εμπιστεύεται τον ίδιο τον θεσμό και τους δικαστές. Οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που δημοσιοποιούνται έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου.

dikaosynh_f2937.jpg

Ένας ακόμη θεσμός που έχει χάσει μεγάλο ποσοστό αποδοχής, τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι η αστυνομία. Το 2018 το 22% των πολιτών δήλωναν ότι δεν την εμπιστεύονται, ενώ το 2021, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 55% και σήμερα είναι στο 54%.

astynomia_c90ba.jpg

Παραδοσιακά στη χαμηλότερη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα, τα οποία ως πολιτικός και κοινωνικός θεσμός παραμένουν πλήρως απαξιωμένα. Μόλις το 9% των πολιτών δηλώνει πως τα εμπιστεύεται. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.

kommata_a7acf.jpg

Κατ’ επέκταση η Βουλή καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της την τελευταία 20ετία. Η κοινωνική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί στο 18%. Η προηγούμενη χειρότερη απόδοσή της ήταν το 2011, όταν το ποσοστό εμπιστοσύνης βρισκόταν στο 11%.

voulh_db52f.jpg

ieidiseis.gr


[There are no radio stations in the database]