Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Εντόπισαν ένα κάστρο 600 ετών με τάφρο κάτω από ξενοδοχείο(video)
29 Μαρτίου 2024
Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Εντόπισαν ένα κάστρο 600 ετών με τάφρο κάτω από ξενοδοχείο
Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικών Ερευνών (Inrap), ανακάλυψαν τα ίχνη του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δημιουργία ενός μουσείου καλών τεχνών. H πόλη Βαν βρίσκεται στο διαμέρισμα Μορμιπιχιάν της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία. Στον Μεσαίωνα, η πόλη ήταν κέντρο ενός πριγκιπάτου ή βασιλείου, γνωστού ως Bro-Wened (Vannes) ή Bro-Ereg (γη του Gwereg).
Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των ανασκαφών, οι ερευνητές διενήργησαν μια μελέτη στην αυλή της αρχοντικής κατοικίας, όπου αποκαλύφθηκαν δύο όροφοι του αμυντικού τοίχους του κάστρου και μία τάφρος βάθους 3.9 μ. από το επίπεδο της επιφάνειας του δρόμου.
Ενδείξεις ζωής κατά τον 15ο και 16ο αιώνα στο εσωτερικό του κάστρου
To κάστρο κτίστηκε γύρω στο 1380 από τον Ιωάννη Δ’, ο οποίος, από το 1345 είχε τον τίτλο του Δούκα της Βρετάνης και του Κόμη του Μονφόρ, και από το 1372, του 7ου Κόμη του Ρίτσμοντ. Γνωστό και ως Κάστρο της Ερμίνης, το κάστρο αυτό χτίστηκε για να ενισχύει την κεντρική εξουσία του Δούκα, τόσο στο Δουκάτο όσο και στην πόλη Βαν.
Σύμφωνα με το Inrap, οι σωζόμενες πέτρινες κατασκευές δείχνουν ότι, το κάστρο είχε τρεις έως τέσσερις ορόφους, και πολλές σκάλες, μία απ’ τις οποίες περιγράφεται ως «εξαιρετικά διατηρημένη». Επίσης, η ομάδα αποκάλυψε σημάδια σε αρκετούς κατεργασμένους λίθους που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για ν’ ακολουθήσουν ένα κτίριο, καθώς και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όπως αποχωρητήρια και σωλήνες αποχέτευσης.
Η έρευνα στ’ αποχωρητήρια, αποκάλυψε επίσης ότι στο κάστρο υπήρχαν ίχνη ζωής, από τον 15ο και τον 16ο αιώνα. Ανάμεσα στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται νομίσματα, μαχαίρια, πλακίδια, ξύλινα δοχεία, σκεύη κουζίνας και αρκετά κοσμήματα. Λόγω των συνθηκών του εδάφους, αντικείμενα όπως είναι τα είδη ένδυσης, πόρπες υποδημάτων, καρφίτσες, δαχτυλίδια και λουκέτα με μπάλες, έχουν διατηρηθεί επίσης.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν μύλο ο οποίος συνδέεται με το οικιστικό τμήμα του κάστρου, όπου ένα μεγάλο πηγάδι τροφοδοτούταν απ’ το νερό που περνούσε απ’ το κανάλι και με τ’ απομεινάρια μίας γέφυρας που άλλοτε συνέδεε το κάστρο με την πόλη.
Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις δείχνουν πόσο ισχυρός και πλούσιος ήταν ο Δούκας Ιωάννης Δ΄. «Η κατασκευή του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σε μία μόνο φάση, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν», αναφέρει η INRAP σε μεταφρασμένη δήλωση. «Τα απομεινάρια δείχνουν ότι ο Ιωάννης Δ’ ήξερε πώς να περιβάλλεται από τους καλύτερους μηχανικούς και τεχνίτες της εποχής».