ΕΝΦΙΑ – Ποιοί είναι οι «τυχεροί» με την 100% έκπτωση 

27 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ – Ποιοί είναι οι «τυχεροί» με την 100% έκπτωση 

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το φετινό ΕΝΦΙΑ καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ ο λογαριασμός σε πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποσταλεί το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το Σαββατοκύριακο 6-7 Απρίλιου αναμένεται να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά – Στα μέσα Απριλίου ανοίγει το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις

Τυχεροί θα είναι πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις από 10% έως και 100%, υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι απέκτησαν ακίνητα το 2023, ελάφρυνση θα έχουν όσοι προχώρησαν σε μεταβιβάσεις ενώ για τους περισσότερους φορολογούμενους δεν θα υπάρχει καμία μεταβολή στο λογαριασμό.

ΕΝΦΙΑ: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φέτος | Εργασιακά Νέα

Η εξόφληση του φόρου μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Απριλίου και της τελευταίας στις 28 Φεβρουαρίου 2025

Οι «τυχεροί» της πληρωμής με έκπτωση  ακόμα και 100% θα είναι:

Για πρώτη φορά φέτος, οι ιδιοκτήτες περίπου 305.000 κατοικιών που ήταν ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023, θα έχουν έκπτωση έως και 10%.

  1. Φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023 προχώρησαν στην πώληση κάποιου ακινήτου ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή ή πλήρης κυριότητα) σε ακίνητα.
  2. Οσοι «ξεφορτώθηκαν» ακίνητα πέρυσι θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα είναι μειωμένος.
  3. Πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα ή πολυτέκνους. Το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμα και μηδενικό λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  4. Επίσης απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές.
    Οι «άτυχοι» που δεν θα έχουν έκπτωσηΟ ΕΝΦΙΑ θα είναι «ανεβασμένος» σε:
    • Φορολογούμενους που απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα το 2023.
    • Φορολογούμενους με αυξημένο εισόδημα το 2022 σε σχέση με το 2021. Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2022 και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια*. Εκείνοι με υψηλότερα εισοδήματα θα αντιμετωπίσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία τους.
    • Φορολογούμενους που προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων.
    • Φορολογούμενους που είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους το 2023 αλλά η ασφάλεια δεν κάλυπτε τα ακίνητα για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.
    *Σημειώνεται ότι ο φόρος ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο μισό αν το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Επιπλέον, νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, δεν πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ αν το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή τον ή τη συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

[There are no radio stations in the database]