Σαλμονέλα: SOS για ταχεία εξάπλωση στην Ευρώπη – Ποια προϊόντα «έφεραν» τη μόλυνση

25 Μαρτίου 2024

Σαλμονέλα: SOS για ταχεία εξάπλωση στην Ευρώπη – Ποια προϊόντα «έφεραν» τη μόλυνση, αύξηση κρουσμάτων σαλμονέλας και συγκεκριμένα του στελέχους Salmonella Mbandaka ST413 παρατηρείται στην Ευρώπη, με την πιο πρόσφατη εστία μόλυνσης να εντοπίζεται σε συγκεκριμένα κατεψυγμένα προϊόντα

Επιδημία σαλμονέλας παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη από το 2021, και συγκεκριμένα του στελέχους Salmonella Mbandaka ST413. Η ταχεία αυτή εξάπλωση περιγράφεται λεπτομερώς στη νέα έκθεση του από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Σαλμονέλα - Βικιπαίδεια

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2024 έχουν αναφερθεί συνολικά 300 κρούσματα του στελέχους και σε χώρες όπως η Φινλανδία (98), η Γαλλία (16), η Γερμανία, η Ιρλανδία (7), η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (173), όπου καταγράφονται και τα περισσότερα. Είκοσι τρία κρούσματα νοσηλεύτηκαν, έξι κρούσματα παρουσίασαν σηψαιμία ενώ ένας ασθενής κατέληξε στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδεικνύοντας ότι η εν λόγω επιδημία σαλμονέλας είναι μέτριας σοβαρότητας.

Σαλμονέλα: Πότε να πάτε στον γιατρό εσείς και πότε το παιδί

Αναφορικά με την προέλευση της μόλυνσης το 2024, όπως προέκυψε από τις έρευνες των αρχών ασφάλειας τροφίμων στην Εσθονία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, αλλά και από την ανταλλαγή γονιδιωματικών πληροφοριών για τα τρόφιμα με την EFSA, η επιμόλυνση με το στέλεχος της επιδημίας Salmonella Mbandaka εντοπίστηκε σε κατεψυγμένο φιλέτο στήθους κοτόπουλου στον ατμό που παράγεται στην Ουκρανία. Οι μολυσμένες παρτίδες είχαν εισαχθεί από επιχειρήσεις εκτός ΕΕ και διανεμηθεί στις αγορές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα | Novasports

Τα πιο πρόσφατα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Φινλανδία τον Οκτώβριο του 2023 και στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο του 2024. Υποθέτοντας ότι οι μολυσμένες παρτίδες δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά, και δεδομένων των ημερομηνιών λήξης και των μέτρων ελέγχου που εφαρμόστηκαν, η πιθανότητα εμφάνισης νέων λοιμώξεων με το στέλεχος της επιδημίας από αυτές τις παρτίδες είναι χαμηλή, σύμφωνα με το ECDC.

Ωστόσο, παρά την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου, τα κρούσματα συνέχισαν να εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 στην Ευρώπη και στις αρχές του 2024 στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που υποδηλώνει μη εντοπισμένες οδούς έκθεσης, οι οποίες απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση και ενέχουν συνεχή, αν και μειωμένο, κίνδυνο για νέες λοιμώξεις.

Το Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση της επιδημίας, με βάση τις συνεντεύξεις περιστατικών στη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρήθηκαν ως πιθανοί φορείς μόλυνσης τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα κοτόπουλου και/ή το νωπό κρέας κοτόπουλου.

ygeiamou.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]