Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας – Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας

22 Μαρτίου 2024

Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν από το 2025 στα τέλη κυκλοφορίας – Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας, τι θα γίνει με τα πρόστιμα και τα παλιά οχήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε το πρώτο βήμα με τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας η οποία θα εισηγηθεί τις αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Σήμερα τα τέλη έχουν αρκετές ταχύτητες ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων ή τον κυβισμό του οχήματος (για παλαιά αυτοκίνητα) ενώ προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους. Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το σενάριο αύξησης των τελών στα παλαιότερα αυτοκίνητα στο πλαίσιο εκκίνησης εφαρμογής αντικινήτρων χρήσης των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Ερχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας - Τι θα πληρώνετε - ΤΑ ΝΕΑ

Με μηδενικά τέλη τα ηλεκτρικά

Με τα νέα δεδομένα, τα μόνα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουν μηδενικά τέλη είναι τα ηλεκτρικά. Σήμερα δεν πληρώνουν τέλη τα καινούργια υβριδικά με ταξινόμηση μετά την 1-1-2021, εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 122 gr/Km.

Ταυτόχρονα θα εξεταστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την παροχή κινήτρων μέσω της διαδικασίας της απόσυρσης προκειμένου να σταματήσουν να κυκλοφορούν από τους δρόμους αυτοκίνητα 20 ετών και άνω και να αντικατασταθούν από νέα, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και σενάρια αλλαγής στο χρηματικό πρόστιμο για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σήμερα στο διπλάσιο της αξίας από την πρώτη κιόλας ημέρα καθυστέρησης.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να καθιερώσει κλιμακωτές πρόσθετες χρεώσεις σε συνάρτηση με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών.

tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]