Φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα

20 Μαρτίου 2024

Φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα, νέα ευρήματα από μια παγκόσμια έρευνα δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται ευρύτερα

Τα ευρήματα μια παγκόσμιας δοκιμής για υπερπαραγωγικό φάρμακο ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού θα παρουσιαστούν σήμερα Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που διεξάγεται στο Μιλάνο.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του Guardian, χιλιάδες περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο υπερπαραγωγικό φάρμακο ανοσοθεραπείας από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, καθώς νέα ευρήματα από μια παγκόσμια έρευνα δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Φάρμακο για το στομάχι μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου  του μαστού | Business Daily

Το φάρμακο και πως δρα κατά του καρκίνου

Πρόκειται για το σκεύασμα Pembrolizumab, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Keytruda, στοχεύει και αποκλείει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στην επιφάνεια ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που στη συνέχεια αναζητούν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Στην Αγγλία προσφέρεται σε όσους έχουν τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, μία από τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου, που αποτελεί περίπου το 15% των περιπτώσεων.

Η θεραπεία μιας κοινής μορφής καρκίνου του μαστού με pembrolizumab, καθώς και χημειοθεραπεία, πριν και μετά την επέμβαση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς ή εάν έχει περάσει την εμμηνόπαυση, διαπίστωσαν ερευνητές.

Δοκίμασαν το φάρμακο σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου που διατρέχει υψηλό κίνδυνο υποτροπής ή περαιτέρω εξάπλωσης και που είναι θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων (ER θετικός) και HER2 αρνητικός.

Σύμφωνα με την Cancer Research UK, περίπου 80 στις 100 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού είναι θετικές σε ER.

Η δοκιμή Keynote-756 διεξάγεται διεθνώς εδώ και οκτώ χρόνια και περιλαμβάνει 1.278 ασθενείς με διηθητικό καρκίνωμα του πόρου (IDC), που σημαίνει ότι ο καρκίνος είχε αρχίσει να εξαπλώνεται έξω από τους γαλακτοφόρους πόρους και στους περιβάλλοντες ιστούς του μαστού.

Οι ασθενείς είτε υποβλήθηκαν σε θεραπεία με pembrolizumab και χημειοθεραπεία πριν και μετά την επέμβαση, είτε με εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές μέτρησαν την έλλειψη σημείων καρκίνου σε δείγματα ιστών, γνωστό και ως ποσοστό παθολογικής πλήρους απόκρισης (PCR).

Ο καθηγητής Javier Cortés, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Καρκίνου του Μαστού στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, είπε ότι υπήρξε μια «στατιστικά σημαντική αύξηση» στο ποσοστό PCR μεταξύ εκείνων που έλαβαν θεραπεία με pembrolizumab.

Περίπου το 24,3% των ασθενών δεν είχαν καρκινικά κύτταρα στο στήθος ή στους λεμφαδένες σε σύγκριση με το 15,6% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Θεραπεία καρκίνου Κωνσταντίνος Μ. Μπενετάτος

Πιο αποτελεσματικό στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων

Ο Δρ Simon Vincent, διευθυντής έρευνας, υποστήριξης και επιρροής στο βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Breast Cancer Now, δήλωσε: «Αυτή η συναρπαστική μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη pembrolizumab στη χημειοθεραπεία πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων σε γυναίκες με τις πιο συχνές τύπος καρκίνου του μαστού, ER-θετικός HER2-αρνητικός, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την εμμηνοπαυσιακή τους κατάσταση.

«Η δοκιμή διαπίστωσε ότι το pembrolizumab οδήγησε σε περισσότερους ασθενείς να μην έχουν ανιχνεύσιμα καρκινικά κύτταρα στο στήθος ή στους λεμφαδένες τους όταν ολοκληρώθηκε η θεραπεία τους, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτό μεταφράζεται σε βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης και χαμηλότερη πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.

«Με πάνω από 1.000 ανθρώπους να πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού κάθε μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρειαζόμαστε απεγνωσμένα νέες και αποτελεσματικές θεραπείες για αυτήν την ασθένεια.

«Ενώ το pembrolizumab χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη θεραπεία του τριπλού αρνητικού καρκίνου του μαστού, ελπίζουμε ότι το φάρμακο μπορεί να υποβληθεί στον MHRA [Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας] για αδειοδότηση και αξιολόγηση από το Nice [Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας] όσο το δυνατόν, ώστε οι ασθενείς με ER-θετικό HER2-αρνητικό καρκίνο του μαστού, οι οποίοι μπορεί επίσης να επωφεληθούν από αυτή τη θεραπεία, να έχουν πρόσβαση σε αυτήν στο NHS.

Το συνέδριο θα ακούσει επίσης πώς οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα γενετικό τεστ που μπορεί να εντοπίσει πώς οι ασθενείς με τριπλά αρνητικό πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού θα ανταποκριθούν στα φάρμακα ανοσοθεραπείας. Σημαίνει ότι οι ασθενείς που είναι απίθανο να ανταποκριθούν σε αυτά τα φάρμακα μπορούν να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με αυτά και μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες θεραπείες.

flash.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]