Τα επικίνδυνα αλλά μαγευτικά «μπλε δάκρυα» της Κίνας

19 Μαρτίου 2024

Τα επικίνδυνα αλλά μαγευτικά «μπλε δάκρυα» της Κίνας, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα τοξικό και μπορεί να δηλητηριάσει τη χλωρίδα και την πανίδα των υδάτων της περιοχής

Ένα εντυπωσιακό σκηνικό δημιουργείται τα βράδια στη θάλασσα που περιβάλλει τα Matsu Islands, στην Ανατολική θάλασσα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν. Ένας έντονος μπλε φωτισμός διαχέεται μέσα από τη θάλασσα και κάνει τους απόκρημνους γκρεμούς των νησιών να μοιάζουν με σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας. 

Και ενώ μπορεί να είναι ρομαντικό για τα ζευγάρια που σπεύδουν να το απολαύσουν στις παραλίες, τα “Μπλε Δάκρυα” της Κίνας όπως ονομάστηκαν, είναι άκρως επικίνδυνα.

Τα «Μπλε Δάκρυα» δημιουργούνται από μικροσκοπικούς οργανισμούς βιο-φωταύγειας οι οποίοι ονομάζονται dinoflagellates. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα τοξικό και μπορεί να δηλητηριάσει τη χλωρίδα και την πανίδα των υδάτων της περιοχής και κατ’ επέκταση, μέσω της τροφικής αλυσίδας τον άνθρωπο.

Photo of the Day: Taiwan tourist glows with Matsu's 'blue tears' | Taiwan News | 2023-05-24 11:59:00
Matsu Islands | A Guide to Taiwan's Lienchiang County – Bubble Tea Island

Σύμφωνα με το livescience, οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί τρέφονται με τοξική άλγη και απελευθερώνουν αμμωνία και άλλα χημικά. Παράλληλα καταναλώνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς το οξυγόνο που υπάρχει γύρω τους με αποτέλεσμα ό,τι ζει γύρω τους να ασφυκτιά και να πεθαίνει.

«Το οξυγόνο στα γύρω νερά είναι τόσο λίγο που πολλά ζώα μπορεί να πεθάνουν», ανέφερε ο ωκεανογράφος από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, Chanmin Hu.

Ακόμα δεν είναι γνωστή η αιτία που προκαλεί τα «Μπλε Δάκρυα», ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν πως η ρύπανση από τις αγροτικές δραστηριότητες που καταλήγει στη συγκεκριμένη θάλασσα μέσω του ποταμού Yangtze παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς προσφέρει στους οργανισμούς τεράστιες ποσότητες τοξικών λιπασμάτων με τα οποία τρέφονται.  

Blue tears' illuminate waters of Pingtan Island | govt.chinadaily.com.cn

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]