Η Long COVID δεν υπάρχει, λένε γιατροί από το ΕΣΥ της Αυστραλίας

15 Μαρτίου 2024

Έκπτωση έως -70% στα γυαλιά ηλίου Calvin Klein!

Η Long COVID δεν υπάρχει, λένε γιατροί από το ΕΣΥ της Αυστραλίας, εισηγούνται να σταματήσει η χρήση του όρου. Τι ανακάλυψαν συγκρίνοντας την COVID με την γρίπη

Η long COVID δεν διαφέρει από τα άλλα σύνδρομα που εκδηλώνονται μετά τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία. Και εισηγούνται να σταματήσει η χρήση του όρου, διότι υποδηλώνει ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό και μπορεί να δημιουργεί υπερεπαγρύπνηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει ως long COVID ή post COVID την ύπαρξη συμπτωμάτων τρεις ή περισσότερους μήνες μετά την αρχική λοίμωξη από τον κορωνοϊό, που δεν εξηγούνται από άλλη αιτία.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είχαν εκδηλωθεί κατά την αρχική λοίμωξη και να συνεχίζονται. Ή μπορεί να εκδηλωθούν για πρώτη φορά μετά την αρχική ανάρρωση. Ενδέχεται επίσης να έχουν εξάρσεις και υφέσεις, ενώ γενικώς επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα του πάσχοντος.

Ωστόσο οι επιστήμονες από το Queensland Health, τον δημόσιο τομέα Υγείας της πολιτείας του Κουήνσλαντ στην Αυστραλία, αναφέρουν πως και μετά τη γρίπη δημιουργούνται ανάλογα προβλήματα.

Long Covid defies understanding as sufferers despair

Αληθινά συμπτώματα, αλλά…

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα συμπτώματα που περιγράφουν μετά την COVID-19 μερικοί ασθενείς, είναι αληθινά. Αυτό δεν αμφισβητείται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος του Κουήνσλαντ Dr. John Gerrard. «Αυτό που λέμε είναι ότι η συχνότητα αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι μεγαλύτερη μετά την COVID-19 απ’ ό,τι με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Επομένως η χρήση του όρου long COVID είναι  παραπλανητική και πιστεύω επιβλαβής».

Το Queensland Health πραγματοποίησε μελέτη σε 5.112 ενήλικες με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2022 όλοι τους είχαν υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο με PCR. Ο έλεγχος έδειξε ότι:

  • Οι 2.399 έπασχαν από COVID-19
  • Οι 995 είχαν γρίπη
  • Οι 1.718 δεν είχαν κανένα από τα δύο (ομάδα ελέγχου)

Έναν χρόνο μετά τον μοριακό έλεγχο, οι γιατροί ήρθαν εκ νέου σε επαφή με τους συμμετέχοντες για να ελέγξουν την πορεία της υγείας τους. Συνολικώς το 16% είπαν ότι είχαν ακόμα συμπτώματα. Και το 3,6% είπαν ότι εξαιτίας τους είχαν μέτρια έως σοβαρή διαταραχή στην καθημερινότητά τους.

What Happens When You Still Have Long COVID Symptoms? > News > Yale Medicine

Νέα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιασθούν λεπτομερώς τον Απρίλιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID 2024) στη Βαρκελώνη. Σε σύνοψή τους που ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις πως η long COVID είναι ξεχωριστή παθολογία.

Ειδικότερα, οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 που είχαν συνεχιζόμενη διαταραχή στην καθημερινότητά τους, ήταν παραπλήσιοι με εκείνους που είχαν ιστορικό γρίπης. Την διαταραχή αυτή είχε:

  • Το 3% των ασθενών που είχαν περάσει την COVID-19
  • Το 3,4% των ασθενών που είχαν περάσει γρίπη
  • Το 4,1% των ασθενών της ομάδας ελέγχου

Οι επιστήμονες δεν βρήκαν διαφορά ούτε στα επιμέρους συμπτώματα. Το ποσοστό όσων ανέφεραν ένα ή περισσότερα από τα συχνότερα ήταν το ίδιο (94%) στους ασθενείς με ιστορικό γρίπης ή COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να είχαν:

  • Κόπωση
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων τους μετά τη σωματική καταπόνηση
  • Ομίχλη εγκεφάλου (θολωμένο μυαλό)
  • Αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση

Ο αριθμός των ασθενών

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μάλλον η long COVID δεν θεωρήθηκε ξεχωριστή παθολογία επειδή ήταν πιο σοβαρή. Απλώς εκδηλώθηκε σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε σύντομο χρονικό διάστημα, είπε ο Dr. Gerrard στους δημοσιογράφους.

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως η long COVID», τόνισε. «Υποδηλώνουν λανθασμένα ότι υπάρχει κάτι μοναδικό και ξεχωριστό στα παρατεταμένα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Η ορολογία αυτή προκαλεί αναίτιο φόβο και, σε μερικές περιπτώσεις, υπερβολική επαγρύπνηση, που μπορεί να παρεμποδίζει την ανάρρωση».

iatropedia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]