Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 και η επόμενη γενιά τα 130

29 Φεβρουαρίου 2024

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 και η επόμενη γενιά τα 130

Τα μωρά του σήμερα θα μεγαλώσουν χωρίς αδέλφια, θα πάρουν πτυχίο, θα ζοριστούν μέχρι να βρουν δουλειά, θα μείνουν με τους γονείς τους μέχρι τα 32, θα πάρουν σύνταξη εκεί στα 70 χρόνια και τουλάχιστον τα μισά από αυτά θα γιορτάσουν τα 100 τους χρόνια.

Αυτές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον των μωρών του 21ου αιώνα.

Μακροζωία: Οκτώ συνήθειες που προσθέτουν σε έναν 40αρη έως και 24 χρόνια  ζωής

«Από πλευράς προσδόκιμου επιβίωσης και υγείας τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», λέει ο κ. Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Καρκίνου στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Καρολίνσκα, στη Σουηδία. «Οι εκτιμήσεις είναι πως τουλάχιστον τα μισά από τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 τους χρόνια».

Πως γίνεται, όμως, να ισχύει αυτό για έναν λαό, ο οποίος μαστίζεται από παχυσαρκία και καθιστική ζωή που «κόβουν» χρόνια από τη ζωή;

Τα νεώτερα στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (IASO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι το 67,1% των ανδρών και το 48,1% των γυναικών στην χώρα μας είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Επιπλέον, το 82% ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα «ποτέ» ή «σπανίως» ασχολούνται με την οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο.

«Τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά, αλλά ακόμα κι έτσι μειώνεται σταδιακά – αν και όχι τόσο γρήγορα όσο στα άλλα κράτη – η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, χάρη στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερίνης, αλλά και στις καλύτερες θεραπείες», απαντά ο κ. Τριχόπουλος.

«Το ίδιο συμβαίνει και με καρκίνους που δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία ή την καθιστική ζωή αλλά κυρίως με το οικονομικό επίπεδο – όπως ο καρκίνος του στομάχου και του τραχήλου της μήτρας. Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα συμβεί στο απώτερο μέλλον με τον καρκίνο του πνεύμονα και άλλων οργάνων που σχετίζονται με το τσιγάρο».

The concept of an increasing elderly population. Miniature old people walking on the bar graph.

Στο σπίτι με τη μαμά

Τα παιδιά του μέλλοντος φαίνεται επίσης πως θα μείνουν για αρκετά χρόνια στο πατρικό τους σπίτι. «Η τάση δείχνει πως οι νέοι θα εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία όλο και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Υπολογίζεται πως θα έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη των γονιών μέχρι τα 32-33 τους χρόνια» λέει η δρ Μαρία Ιακώβου, υπεύθυνη στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Essex του Λονδίνου.

Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι που θα οδηγήσουν σε αυτή την αλλαγή. «Ο πρώτος είναι ότι ολοένα περισσότεροι νέοι παίρνουν πτυχία και κάνουν μεταπτυχιακά», εξηγεί. «Ο δεύτερος είναι οι δυσκολίες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Και ο τρίτος, ότι επιλέγουν να κάνουν οικογένεια σε ολοένα μεγαλύτερη ηλικία».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μια άλλη αλλαγή για τα παιδιά του μέλλοντος, θα είναι η ηλικία της μητέρας τους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ήδη τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα λιγότερες γυναίκες γίνονται μητέρες μεταξύ 20 και 29 ετών, καθώς επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί μεταξύ 30 και 39 ετών.

Στην τέταρτη ηλικία

Όταν τα παιδιά του μέλλοντος μεγαλώσουν, πιάσουν δουλειά και φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, θα τα περιμένει μια ακόμα έκπληξη: η ηλικία αυτή θα έχει αυξηθεί σε σύγκριση με ό,τι ισχύει για τους γονείς τους.

«Ο γενικός κανόνας για τη συνταξιοδότηση ακολουθεί την αύξηση του προσδόκιμου ζωής», λέει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης. «Το 2020 έχει ήδη ψηφιστεί να είναι τα 67 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη, όπως η Γερμανία. Λογικά, το 2030 θα αυξηθεί στα 70 χρόνια και εκεί θα παραμείνει. Είναι δύσκολο να φτάσει η Ευρώπη στα όρια λ.χ. της Κορέας όπου η ηλικία συνταξιοδότησης είναι ήδη τα 72 χρόνια. Και αυτό, διότι θα είναι πολύ δύσκολο να κρατάς τους ηλικιωμένους στην εργασία, αφήνοντας τους νέους στην ανεργία».

Το ερώτημα είναι αν μετά τα 70 αντέχει ένας άνθρωπος να εργαστεί.

Το ερώτημα είναι αν μετά τα 70 αντέχει ένας άνθρωπος να εργαστεί. «Δεν μπορεί να είναι κανείς οικοδόμος ή να πηγαίνει στα ορυχεία στα 65 ή στα 70 του», απαντά ο κ. Τριχόπουλος. «Λίγο δεν θα ακούει ή δεν θα βλέπει καλά, σίγουρα δεν θα έχει τα αντανακλαστικά, τη δύναμη και τις αντοχές της νιότης. Αν όμως κάνει κάποιος εργασία γραφείου και το μυαλό του είναι υγιές, κάλλιστα μπορεί να δουλέψει και μέχρι τα 80 του. Αρκεί, όμως, να τον ευχαριστεί και όχι να τον ταλαιπωρεί».

«Οι επόμενες γενιές θα γελάνε με τις αρρώστιες και τις ανοησίες μας»

«Οι επόμενες γενιές θα γελάνε με τις αρρώστιες και τις ανοησίες μας» λέει σε συνέντευξη του στο protothema.gr ο Μιχάλης Μπλέτσας ο οποίος σε ηλικία 29 ετών έγινε διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab, ερευνητικού εργαστηρίου που ανήκει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), διευθυντής του οποίου είναι ο ελληνικής καταγωγής Νίκολας Νεγρεπόντε

– Το μέλλον της τεχνολογίας ποιο είναι; Μου είχες πει κάποτε ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους δεν σταματά στον άνθρωπο.

«Θα μεταβούμε στην επόμενη μορφή ανθρώπου, τον μετάνθρωπο ας πούμε, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα έχει και στοιχεία σχεδιασμού, μέσα κάποιες μετατροπές».

-Θα έχουν και ενσυναίσθηση;

«Φυσικά, και θα είμαστε και πιο έξυπνοι και πιο ανθεκτικοί. Και θα λέμε για εμάς που ζούμε τώρα, ότι κάποτε ζούσαν αυτοί οι τύποι, οι οποίοι είχανε μικρότερο IQ, πέθαιναν στα 80-90, είχανε ένα σωρό ασθένειες που εμείς δεν τις έχουμε τώρα».

– Στο μέλλον, δηλαδή, το προσδόκιμο ζωής πού θα φτάσει;


«Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν στα 100. Και η επόμενη γενιά…».

-…στα 150.

«Οχι, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ σκληρό όριο, που δεν ξέρουμε πώς θα το ξεπεράσουμε, γύρω στα 130».

-Και με τη γήρανση τι θα γίνει;

«Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να περιορίσουμε τις βλαβερές, τις δύσκολες συνέπειές της. Δηλαδή αν ο άλλος ξέρει ότι θα ζήσει με το μυαλό του καλά μέχρι κάποια χρόνια και δεν θα έχει πολύ έντονα κινητικά προβλήματα, η ποιότητα της ζωής θα γίνει πολύ καλύτερη».

– Δηλαδή μετά από πολλά χρόνια, οι επόμενες γενιές θα γελάνε μαζί μας, με τις αρρώστιες μας, με τις επιθυμίες, τις κουταμάρες μας.

«Οπως κάνουμε εμείς για ανθρώπους πριν από δύο με τρεις αιώνες».

Μακροζωία: Οι άχρηστες (;) συμβουλές όσων έφτασαν στα 100 και η  υπερκτιμημένη θετικότητα | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

[There are no radio stations in the database]