Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα Κορωνοϊού – Λάθη, παραλείψεις και η χαμένη ευκαιρία

26 Φεβρουαρίου 2024

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα Κορωνοϊού, λάθη, παραλείψεις και η χαμένη ευκαιρία

Ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή μας σαν σήμερα το 2020, ενώ χάσαμε 37.869 συμπολίτες μας

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 ο κορωνοϊός μπήκε στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου. Από τότε η ζωή μας άλλαξε και στην πραγματικότητα ο ιός δεν έχει φύγει, παρότι ζούμε πλέον σε συνθήκες συνύπαρξης.

Τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού έχει μολυνθεί, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 37.869 θάνατοι από Covid-19. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μία σειρά από καταστροφικά λάθη. Αν εξαιρέσουμε το πρώτο κύμα, όταν και λάβαμε έγκαιρα μέτρα προστασίας και οι συνέπειες δεν ήταν μεγάλες, από εκεί και πέρα ο κορωνοϊός στοιχειώνει το Μαξίμου.

Κορονοϊός: Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα - ΤΑ ΝΕΑ

Οι ειδικοί άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση σε μία σειρά από ζητήματα, όπως η επιτήρηση και τα μέτρα προστασίας. Η επιτήρηση του ιού δεν ήταν στοχευμένη, με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτη η διασπορά στην κοινότητα. Σήμερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κοινοποιεί την εβδομαδιαία έκθεση που αφορά όλους τους αναπνευστικούς ιούς και δεν δίνει τα στοιχεία που έδινε στο παρελθόν, καθώς κρίνεται ότι σε αυτή τη φάση δεν δίνουν κάτι χρήσιμο.

Τα μέτρα, από το φθινόπωρο του 2020 και μετά, κούρασαν τους πολίτες και πολλά από αυτά δεν είχαν κανένα νόημα (πχ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00). Η πανδημία τελείωσε την πανδημία από τη μία μέρα στη άλλη, με πολλούς επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα και να ζητούν μέτρα προστασίας -όχι σε μεγάλο βαθμό, αλλά στοχευμένα και εκεί που χρειάζεται. Σήμερα, κανένα περιοριστικό μέτρο δεν ισχύει, ενώ και στα νοσοκομεία οι όποιοι περιορισμοί αποφασίζονται από την εκάστοτε διοίκηση. Ακόμα και να νοσεί κάποιος δεν απαγορεύεται να αλληλλεπιδρά με την κοινωνία, αντιθέτως μπορεί να έχει πρόβλημα αν δεν εμφανιστεί στη δουλειά του, αφού δεν τον προστατεύει πλέον η νομοθεσία.

Επίσης, μία μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση ήταν ο εμβολιασμός. Ουδέποτε το υπουργείο Υγείας επικοινώνησε ικανοποιητικά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετά χαμηλή κάλυψη την περίοδο που η πανδημία ήταν στα ύψη και να γεννηθεί ένα μαζικό κίνημα αντιεμβολιαστών. Οι χαρακτηρισμοί «ψεκασμένοι» ακόμα και από τον πρωθυπουργό, οι αποκλεισμοί και τα πρόστιμα μόνο καλό δεν έκαναν.

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα covid στην Ελλάδα – Η πανδημία από τη  σκοπιά ενός κυβερνητικού στελέχους – Thestival

Χάθηκε η ευκαιρία για το ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχτηκε τεράστιο βάρος, αλλά το μόνο που έλαβε από την κυβέρνηση ήταν… χειροκροτήματα. Οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν τεράστιο όγκο ασθενών και η κατάσταση στα νοσοκομεία ήταν πολεμική στα μεγάλα κύματα της πανδημίας. Ο κορωνοϊός ήταν μία ευκαιρία να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ωστόσο σήμερα αυτό βρίσκεται στη χειρότερη φάση του. Η υπερεφημέρευση, οι μισθολογικές αδικίες και η έλλειψη κινήτρων οδηγούν του επαγγελματίες υγείας είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Η απαξίωση του ΕΣΥ ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, από το «δεν χρειαζόμαστε ένα πολυτελές σύστημα υγείας» του Άκη Σκέρτσου μέχρι την άρνηση της εντατικής φροντίδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκεί που οι άλλες χώρες ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, η Ελλάδα σχεδίασε την ιδιωτικοποίησή του, την οποία ολοκληρώνει σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η επόμενη πανδημία

Τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας συμφωνούν σε ένα πράγμα: η επόμενη πανδημία δεν θα αργήσει 100 χρόνια, όπως ο κορωνοϊός. Τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν για να μη συμβεί ότι συνέβη με την τελευταία πανδημία. Πάνω σε αυτό το ζήτημα εργάζονται τα κράτη, με εξαίρεση -μεταξύ άλλων- την Ελλάδα.

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλαδα | zarpanews.gr
healthstat.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]