Πύλος | Η Βασίλισσα της Μεσσηνίας

24 Φεβρουαρίου 2024

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα ταξιδεύουμε στην Βασίλισσα της Μεσσηνίας, που ονομάζεται Πύλος!

Η Πύλος είναι αδιαμφισβήτητα η βασίλισσα της Μεσσηνίας, η οποία διακρίνεται για την μεγάλη της ιστορία αλλά και το μαγευτικό της λιμάνι. Εάν βρεθείς στην περιοχή είναι σίγουρο ότι αμέσως θα την ερωτευτείς είτε ταξιδέψεις για ένα τριήμερο είτε για μια απλή εκδρομή.

Η απόστασή της από την Αθήνα είναι  281 χιλιόμετρα, 3 ώρες και 14 λεπτά. Η διαδρομή είναι ξεκούραστη και το οδικό δίκτυο  σύγχρονο . Αφού ετοίμασα τις βαλίτσες μου , ξεκίνησα με αρκετή όρεξη το ταξίδι – καθώς λόγω προηγούμενων οδοιπορικών στην Πελοπόννησο- ήξερα πως θα είναι διασκεδαστικό και γεμάτο απολαυστικές εικόνες.

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΚΩΜΟΠΟΛΗΣ

Το πρώτο σημείο που συνάντησα, είναι αυτό το μπαλκονάκι με την πανοραμική θέα της Πύλου. Εδώ βρίσκεται τοποθετημένο ένα σιδερένιο κολωνάκι με κιάλια που μπορείς να αγναντέψεις ολόκληρη την κωμόπολη και τα αξιοθέατα της.

Ο πεντακάθαρος ουρανός αλλά και τα καταγάλανα νερά της θάλασσας σε συνδυασμό με τα καραβάκια που βρίσκονται αρόδου, ετοιμάζουν το έδαφος για έναν παραδοσιακό καφέ με θέα στο λιμάνι της.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Κατηφορίζοντας μέσα από τα γραφικά της σοκάκια, κατέληξα στο λιμάνι και την μεγάλη της κεντρική πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο να αγκαλιάζει όλο το μήκος της.

Το όνομα της πλατείας, ‘’Τριών Ναυάρχων’’ φυσικά έχει δοθεί προς τιμήν της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου όπου οι τρείς Ναύαρχοι Κόδριγκτον, Χέυδεν και Δεριγνύ αντιμετώπισαν τον ΤουρκοΑιγυπτιακό στόλο, ενώ εντός της πλατείας υπάρχει και το μνημείο με τις μορφές τους και δύο κανόνια να το συνοδεύουν. Εδώ αξίζει να απολαύσεις έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ στις γύρω καφετέριες αλλά και να δοκιμάσεις τα τοπικά εδέσματα και γλύκα της Μεσσηνίας.

Την παράσταση κλέβουν φυσικά οι δίπλες (παραδοσιακό γλυκό) σήμα κατατεθέν της Πελοποννήσου και τα γλυκά του κουταλιού. Η πλατεία προσφέρεται και για περπάτημα όπως και οι γύρω δρόμοι πέριξ του λιμανιού. Η αίσθηση της Θάλασσας η απέραντη θέα και η μοναδική τοποθεσία γεμίζουν την καρδιά κάθε επισκέπτη.

ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ

Σε απόσταση λίγων λεπτών βρίσκεται ένα ιστορικό αξιοθέατο της Πύλου, το Νιόκαστρο. Ένα κάστρο στην Νότια Πλευρά της, επάνω στην Θάλασσα το οποίο λειτουργούσε ως φρούριο. Το σημείο είναι μοναδικό και η θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου αξεπέραστη.

ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ

Απέναντι ακριβώς από την κεντρική πλατεία φαίνεται ένα Νησάκι το οποίο έχει και μια φυσική καμάρα ανάμεσα του δημιουργώντας ένα φυσικό διαμπερές άνοιγμα. Αυτό ονομάζεται Σφακτηρία και λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης για τον όρμο του Ναβαρίνου ενώ το ίδιο το νησί αποτελεί ένα φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου με μοναδικές παραλίες. Από την Πύλο τα πρωινά έχει καραβάκι που εκτελεί κρουαζιέρα στην Σφακτηρία και τις ξεχωριστές της παραλίες της. Όπως βλέπετε το τοπίο είναι μαγευτικό αξίζει να το επισκεφτείτε.

Εντός της Πύλου όπως βλέπετε έχει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος με αρκετή θέα και αξιοθέατα με μεγάλη ιστορία αλλά και φυσικό κάλλος. Να σημειώσω πως ο κόσμος είναι ευγενέστατος και φιλόξενος ενώ οι επαγγελματίες της περιοχής πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν. Η φιλοξενία για τους κατοίκους της Πελοποννήσου είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό και κερδίζουν επάξια τα εύσημα  γι αυτό. Η περιοχή έχει αρκετά ξενοδοχεία και καταλύματα για άνετη διαμονή με καλές τιμές και οι επιχειρήσεις εστίασης εξίσου ποιοτικές και οικονομικές.

ΒΟΙΔΟΚΟΙΛΙΑ

Στην Πύλο βρίσκεται σε μικρή απόσταση και η διάσημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς με τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά της αλλά και το μοναδικό τοπίο που θυμίζει αμμουδιά ερήμου. Εξαιρετικό τοπίο με πλούσια βλάστηση και το σπήλαιο του Νέστορα . Η παραλία είναι από τις καλύτερες της Μεσογείου και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura2000. Θα μαγευτείτε από την ομορφιά του τοπίου αλλά και από την διαδρομή προς αυτή.

ΛΙΜΑΝΙ ΒΡΑΔΙΝΗ ΑΠΟΨΗ

Το οδοιπορικό ήταν συναρπαστικό.

Καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας απήλαυσα τα αξιοθέατα και φωτογράφησα τα κύρια και ομορφότερα σημεία της Πύλου. Στην επιστροφή μου από την Βοϊδοκοιλιά όταν άρχιζε να σουρουπώνει με περίμενε ένα μαγευτικό τοπίο.

Ο Γλυκός ήλιος του ηλιοβασιλέματος έντυσε το λιμάνι της Πύλου χαρίζοντας μοναδικές εικόνες.

Τα καϊκάκια, ο κόσμος που αγνάντευε το ηλιοβασίλεμα και τα ζεστά χρώματα από τα φώτα των σπιτιών και της πλατείας δημιουργούσαν ειδυλλιακές εικόνες.

Φυσικά ένας ακόμη λόγος να ερωτευτώ την Πύλο και τις ομορφιές της. Ίσως λόγω μεσσηνιακής καταγωγής κατά το ήμισυ, να μην είμαι και τόσο αντικειμενικός άλλα σας εγγυώμαι πως θα ζήσετε ένα ανάλογο συναίσθημα.

Σε αυτό το σημείο το φωτογραφικό  μας οδοιπορικό έφτασε στο τέλος του.

Εύχομαι να ταξιδέψατε μαζί μου νοερά στην Πύλο, που κατακτά επάξια τον τίτλο της βασίλισσας της Μεσσηνίας. Τα ταξίδια όπως λέω συχνά ανοίγουν το μυαλό μας, γεμίζουν την καρδιά και την ψυχή μας ενώ τροφοδοτούν και την φαντασία μας.

Όσο μπορείτε να ταξιδεύετε και να γεμίζεται όμορφες εμπειρίες με τους δικούς σας ανθρώπους. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο με συνέντευξη φωτογράφου. Έως τότε μένετε συντονισμένοι στον Νο1 διαδικτυακό σταθμό της πόλης, τον Planetwebradio.gr φυσικά.


[There are no radio stations in the database]