Κόντρες διαφωνίες και σκληροί καυγάδες μεταξύ Ελλήνων καλλιτεχνών

19 Φεβρουαρίου 2024

Κόντρες διαφωνίες και σκληροί καυγάδες μεταξύ Ελλήνων καλλιτεχνών, ακόμα και δηλώσεις που προκάλεσαν αμηχανία, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου

Στέλιος Καζαντζίδης – Γιώργος Νταλάρας

«Φτιαχτό» άτομο ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, σύμφωνα με τον Καζαντζίδη, σε συνέντευξή που είχε δώσει το 1996 στο Νάσο Αθανασίου.

Καζαντζίδης κατά Νταλάρα: Έχει ψυχή να κλάψει τραγούδια όπως εγώ; Αυτό το άτομο είναι φτιαχτό 

Ο Νταλάρας επ’ ουδενί δεν μπορούσε να διαδεχθεί καλλιτεχνικά τον Καζαντζίδη σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια εποχή που ο θρυλικός λαϊκός ερμηνευτής έβαλλε κατά πάντων.

Αλίκη Βουγιουκλάκη – Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Ως παντρεμένο ζευγάρι, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων και φίλων τους (όπως ο Κώστας Βουτσάς) μάλωναν συχνά. Όταν χώρισαν, παρότι συνεργάστηκαν ξανά, δεν σταμάτησαν να ανταλλάσουν «πυρά», όπως τότε που ο Παπαμιχαήλ χαρακτήρισε «χούντα» τον γάμο τους.

Στη δεκαετία του ’90 υπήρξε μια υποτυπώδης «ανακωχή» μεταξύ τους, όπως φαίνεται και από τη σπάνια συνέντευξη που έδωσαν από κοινού στον Ζάχο Χατζηφωτίου το 1990, όταν η Αλίκη μας χάρισε ένα σερί από θεατράλ εκρήξεις (δείτε στο 33.56 το «Αχ Ζάχο μας μπερδεύεις!»).

Ο Παπαμιχαήλ έδειξε αποκομμένος και απόμακρος, με εξαίρεση ίσως τη στιγμή που της ομολόγησε: «ξέρεις πως σ’ αγαπώ».

Άντζελα Δημητρίου – Δημήτρης Μητροπάνος

Μια δήλωση που μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο «προσβλημέντο» (απαξιωτικός χαρακτηρισμός, με τον οποίο τελικά, περιγράφουμε θετικά έναν άνθρωπο), είχε κάνει το 1989 η Λαίδη Άντζελα για τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Ναι «ήταν φάλτσος» αλλά με αυτό το «φάλτσο» έκανε επιτυχία ο Μητροπάνος, σύμφωνα με την τραγουδίστρια.

Σταμάτης Κραουνάκης, Τζίμης Πανούσης – Γιώργος Νταλάρας

Ο Γιώργος Νταλάρας στο πέρασμα των δεκαετιών του στο τραγούδι έχει τραβήξει κάθε είδους «βέλη», από αυτά της σάτιρας του Τζίμη Πανούση, ως εκείνα των σκληρών δηλώσεων που έχουν κάνει καλλιτέχνες όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, με αφορμή τις φιλανθρωπικού χαρακτήρα συναυλίες του.

Ο τραγουδιστής δεν έχει αφήσει αναπάντητες τις αιχμές προς το πρόσωπο του. Από τον Κραουνάκη ζητήθηκαν 100 εκατομμύρια δραχμές σε σχετική αγωγή, αν και στο πέρασμα των ετών, οι δύο συνθέτες φαίνεται πως «έθαψαν το τσεκούρι του Πολέμου».  Από την άλλη, η κόντρα του Νταλάρα με τον Πανούση, ξεκίνησε το 1997, όταν ο Νταλάρας ανακοίνωνε τη μία συναυλία πίσω από την άλλη, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς (και αφιλοκερδώς όπως έλεγε) είτε υπέρ της Κύπρου.

Ο Πανούσης, σε μουσική παράσταση που έκανε εκείνη τη χρονιά,σατίριζε τον καλλιτέχνη με ένα οπτικό κολλάζ, που τον έδειχνε να τραγουδάει και ταυτόχρονα να τρέχουν χρυσές λίρες από το στόμα του. Την ίδια εποχή, ο Πανούσης συχνά-πυκνά τοποθετούσε και το όνομα του Νταλάρα στα βιτριολικού χιούμορ, κωμικα σκετσάκια του. Δεν άργησε να το μάθει και ο ίδιος. Το

Την ίδια χρονιά, ο Νταλάρας υπέβαλλε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων προς τον Πανούση, με το οποίο απαιτούσε κάθε φορά που θα ανέφερε το όνομα του, να του καταβάλλει ένα εκατομμύριο δραχμές. Αυτό φυσικά, ήταν κάτι σαν λάδι στην φωτιά για τον Τζίμη, που αναπόφευκτα, κατέληξε να πει την ιστορική ατάκα:

«Μου περισσεύουν τρία εκατομμύρια δραχμές! Νταλάρας, Νταλάρας, Νταλάρας».

Τα ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκαν ερήμην του Τζίμη Πανούση, με τον Γιώργο Νταλάρα να τον αποκαλεί «κότα» και τον ίδιο να απαντά ειρωνικά:

Στην τελευταία διαφημιστική εκστρατεία του Γιώργου Νταλάρα για την καινούργια του κασετίνα, δεν συμμετέχει ο Τζίμης Πανούσης.

Η οριστική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων ανέφερε συγκεκριμένα πως: «απαγορεύεται στον Τζίμη Πανούση να χρησιμοποιεί με τεχνικά μέσα τη φωνή και την εικόνα του Γιώργου Νταλάρα, γιατί αυτό συνιστά προσωπική επίθεση εναντίον του και προσβάλλει άμεσα την τιμή και την καλλιτεχνική του υπόσταση, ξεπερνώντας κάθε όριο της καλώς εννοούμενης σάτιρας». Ο πολυμήχανος Τζίμης βρήκε διέξοδο ξανά, τον αποκαλούσε «ακατανόμαστο».

Η μήνυση

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1997, με αγωγή  προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ο Γιώργος Νταλάρας ζήτησε από τον Πανούση ποσό αποζημίωσης εκατό εκατομμυρίων δραχμών για ηθική βλάβη. Με μια δικαστική διαδικασία που έληξε επτά χρόνια αργότερα, ο Νταλάρας κέρδισε, 

Ο Τζίμης Πανούσης είχε προτείνει τότε στον αντίδικο του, να παραχωρήσει το σπίτι του, αντί χρημάτων. Ο ίδιος ο Νταλάρας πάντως, υποστηρίζει πως όταν έμαθε πως ο Πανούσης είχε γράψει το σπίτι του στην αδελφή του, αρνήθηκε την παραχώρηση και δεν δέχτηκε χρήματα. 

Mίμης Φωτόπουλος – Ντίνος Ηλιόπουλος

Μια συνεργασία, μια φιλία ετών, που οδηγήθηκε σε «διαζύγιο». Ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Μίμης Φωτόπουλος βρέθηκαν ξανά το 1979, σε επεισόδιο της εκπομπής «Παρασκήνιο» και μίλησαν με χαμόγελο και αγάπη για όσα τους ένωσαν, αλλά και όσα τους χώρισαν. 

Χρήστος Νικολόπουλος – Στέλιος Καζαντζίδης

«Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα ανάμεσα στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Χρήστο Νικολόπουλο. Τα πρώτα σύννεφα που έφεραν τη μεγάλη κόντρα εμφανίστηκαν το 1979 για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν κάποιες συζητήσεις ή διαφορές που είχε ο Στέλιος Καζαντζίδης με κάποιους χρηματοδότες εταιρείας οινοπνευματωδών ποτών στον Βόλο που είχε αναλάβει την παραγωγή του ούζου «Υπάρχω», ο τίτλος του οποίου προερχόταν από το γνωστό έργο των Καζαντζίδη-Νικολόπουλου και Πυθαγόρα.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ο Χρήστος Νικολόπουλος τον ίδιο καιρό είχε πει στον Στέλιο Καζαντζίδη -που στο μεταξύ είχε αποχωρήσει από τη δισκογραφία τρία χρόνια – ότι πρέπει να κάνει μια προσπάθεια και να τα ξαναβρεί με την εταιρεία Μίνως Μάτσας, για να αρχίσει να ξανατραγουδά.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης το θεώρησε προσβολή και από τότε χάλασαν οι σχέσεις τους».

reader.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]