Φουντώνει ο ανταγωνισμός στο ηλεκτρικό Ρεύμα με προϊόντα κάτω των 10 σεντς/KWh

16 Φεβρουαρίου 2024

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στο ηλεκτρικό Ρεύμα με προϊόντα κάτω των 10 σεντς/KWh

Νέα δεδομένα στην αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού δημιουργεί το λανσάρισμα του πρώτου προϊόντος εξάμηνης διάρκειας με τη χαμηλότερη μέχρι στιγμής τιμή. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Protergia ξεκίνησε να προσφέρει το Protergia Value Safe 6 μήνες, που δίνει σταθερή τιμή χρέωσης στα 9,75 σεντς/KWh ανεξαρτήτως επιπέδου κατανάλωσης, τύπου μετρητή (με ή χωρίς νυχτερινή μέτρηση) ή εμπρόθεσμης εξόφλησης. Το προϊόν προσφέρεται με μηδενική εγγύηση και με πάγια εντολή εξόφλησης, ενώ έχει πάγιο 9,9 ευρώ τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στα πράσινα τιμολόγια τον Φεβρουάριο η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 13,3 σεντς/KWh, με τη μικρότερη τιμή να είναι στα 11,8 σεντς/KWh. Αντίστοιχα, το φθηνότερο κίτρινο τιμολόγιο είναι στα 12,152 σεντς/KWh.

Η κίνηση της Protergia αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα χαμηλών προσφορών και από άλλες εταιρείες, ενώ ήδη τα μηνύματα για την τιμή του πράσινου τιμολογίου τον Μάρτιο είναι εξαιρετικά θετικά. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η τιμή χονδρικής η οποία για το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε κοντά στα 76 ευρώ/MWh από 93 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι η χονδρική κινείται χαμηλότερα από το κατώτατο επίπεδο L-d ορισμένων προμηθευτών, βάσει του οποίου ενεργοποιείται αρνητικά ο μηχανισμός διακύμανσης των πράσινων τιμολογίων ρίχνοντας την τελική χρέωση. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ΔΕΗ το L-d έχει προσδιοριστεί στο 0,085, άρα η εξίσωση θα λυθεί αυτήν τη φορά προς τα κάτω.

Το αποτέλεσμα για το πράσινο τιμολόγιο της επιχείρησης θα είναι μια τελική τιμή μεταξύ 9 και 10 σεντς/κιλοβατώρα που θα κινηθεί ακόμη περισσότερο προς τα κάτω  ανάλογα με την έκπτωση που θα δοθεί. Τιμές σε αυτά τα επίπεδα είχαμε να δούμε προ της ενεργειακής κρίσης, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα διατηρηθούν τα ίδια επίπεδα τιμών χονδρικής και στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]