Στις 13:00 η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τα ομόφυλα

15 Φεβρουαρίου 2024

Στις 13:00 η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τα ομόφυλα

Στη 1 το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα γάμο ομόφυλων ζευγαριών,  η τοποθέτηση του οποίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά στα «μηνύματα» που θα στείλει σχετικά με τους διαφωνούντες επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, που ψηφίζεται σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αποφύγει το εμπόδιο της κομματικής πειθαρχίας,  δίνοντας ως επιλογή στους «γαλάζιους» βουλευτές που αρνούνται να το ψηφίσουν την αποχή. Προηγήθηκε εντατικό «μασάζ» ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις και να περιοριστούν οι απώλειες.

Ο Κυριάκος ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει τον γάμο ομοφυλοφίλων και την  υιοθεσία παιδιών

Σήμερα είναι η τελευταία ήμερα της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, στην οποία εκτός από τον πρωθυπουργό θα πάρουν το λόγο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Συνολικά 19 βουλευτές, είναι αυτοί που έχουν αποφασίσει να πάνε μέχρι τέλους καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Πρόκειται για τον Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Ανδρέα Κατσανιώτη, τον Κώστα Καραγκούνη, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, την Άννα Καραμανλή, τον Κώστα Γκιουλέκα, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, την Φωτεινή Αραμπατζή, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Θανάση Δαβάκη, τον Μάριο Σαλμά, τον Θόδωρο Καράογλου, τον Βασίλη Γιόγιακα, τον Γιώργο Καρασμάνη, τον Θεόφιλο Λεονταρίδη,τον Φώντα Μπαραλιάκο, τον Γιάννη Πασχαλίδη και τον Στέφανο Γκίκα. Ανάμεσα σε όσους θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος αναμένεται στις 18:00 το απόγευμα να ανέβει στο βήμα της Βουλής έτοιμος για «σκληρό ροκ».

Όπως είναι φυσικό η τοποθέτηση Σαμαρά προκαλεί ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που θέλει να το φτάσει. Αν δηλαδή η κριτική του θα περιοριστεί στο νομοσχέδιο ή θα ανοίξει και σε άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα τα ελληνοτουρκικά ή ακόμη και το αγροτικό.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιανουαρίου ο Αντώνης Σαμαράς είχε ασκήσει σκληρότατη κριτική στην Κυβέρνηση η οποία τότε προέκρινε την αποχή για τους διαφωνούντες.

«Επί χρόνια λέμε στον ελληνικό λαό να μην απέχει και ταυτόχρονα λέμε στους βουλευτές και στους Υπουργούς να απέχουν», είχε πει από την Καλαμάτα.

Το σίγουρο είναι πως το Μαξίμου θα κληθεί να σχολιάσει τα λεγόμενα Σαμαρά, χωρίς να αποκλείεται νέο «θερμό επεισόδιο» όπως είχε συμβεί και πριν λίγες εβδομάδες όταν ο πρώην Πρωθυπουργός θεώρησε πως ο κ. Μαρινάκης του έκανε μάθημα όταν υπενθύμιζε πως ο πρώην Πρωθυπουργός είχε επιλέξει την αποχή για το σύμφωνο συμβίωσης το 2015.

Ποιοι θα πάρουν την οδό της αποχής

Την αποχή αναμένεται να επιλέξουν περίπου 32 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκ των οποίων 4 υφυπουργοί, με ό,τι σημαίνει αυτό για την πολιτική σταδιοδρομία τους στον επόμενο ανασχηματισμό, καθώς όπως λέει το Μαξίμου οι Υπουργοί έχουν αυξημένη ευθύνη.

Οι 4 Υφυπουργοί οι οποίοι φαίνεται να κλίνουν προς την αποχή είναι πέρα από τον Μάκη Βορίδη οι Γιάννης Μπούγας Υφ. Δικαιοσύνης, Μαρία Κεφάλα Υφ. Κοινωνικής Συνοχής και Σταύρος Κελέτσης Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ξεκάθαρος ότι θα απέχει ήταν ήδη ο Θάνος Πλεύρης.

«Δεν μπορώ να ψηφίσω επειδή είναι θέμα συνείδησης, πώς ο ίδιος αντέχεις και αναγνωρίζεις το πολιτικό σου ρόλο. Δεν μπορώ να ψηφίσω τις διατάξεις αλλά ωστόσο θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά.

Two wedding rings on the fabric colors of the rainbow. Concept same-sex marriage.

«Δεν θέλω να αναγνωρίσω οικογένεια με 2 πατέρες ή 2 μητέρες» συμπλήρωσε.

Σε αυτή την οδό προσανατολίζονται μεταξύ άλλων οι Νότης Μηταράκης, Γιάννης Ανδριανός, Δημήτρης Κούβελας, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Στέλιος Πέτσας, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Καλλιάνος, Χρήστος Κέλλας, Γιάννης Τραγάκης, Θανάσης Μπούρας, Άγγελος Συρίγος, Μάνος Κόνσολας, Δημήτρης Μαρκόπουλος και Μιχάλης Λιβανός.

Τη στάση που θα κρατήσουν δεν φαίνεται να έχουν αποφασίσει κάποιοι βουλευτές όπως ο Νίκος Βλαχάκος, ο Λάκης Βασιλειάδης και Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]