Γιατί έχω κράμπες στον ύπνο μου – Οι εξετάσεις που ψάχνουν οι γιατροί

12 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί έχω κράμπες στον ύπνο μου – Οι εξετάσεις που ψάχνουν οι γιατροί

Μπορεί να νομίζετε ότι οφείλονται στη θέση στην οποία κοιμάστε, αλλά υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να γνωρίζετε για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια.

Εάν οι επώδυνες κράμπες στα πόδια, είναι η αιτία που ξυπνάτε μέσα στη νύχτα τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, με ους ειδικούς να δίνουν απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες και τη θεραπεία, για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια.

Τι είναι οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια

Η νυχτερινή κράμπα στα πόδια συμβαίνει όταν οι μύες σε ένα πόδι σφίγγονται γρήγορα. Είναι ένας ξαφνικός, επώδυνος και ακούσιος μυϊκός σπασμός. Ενώ συνήθως συμβαίνει στο πόδι, ειδικά στη γάμπα, μπορεί στην πραγματικότητα να συμβεί σε οποιονδήποτε μυ.

Ένα άτομο μπορεί να ξυπνήσει από τον ύπνο λόγω επώδυνων συμπτωμάτων κράμπας στα πόδια. Μερικές φορές οι κράμπες διαρκούν λίγα λεπτά, ωστόσο σύμφωνα με ορισμένους ασθενείς, μπορεί να διαρκέσουν και περισσότερο.

Οι νυχτερινές κράμπες γίνονται πιο συχνές καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν

Τις περισσότερες φορές, οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια απλώς συμβαίνουν, και άλλοτε υπάρχουν ορισμένες αιτίες.

Υποθυρεοειδισμός: Εάν αντιμετωπίζετε συχνές κράμπες, ο γιατρός σας θα πρέπει να κάνει εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι το επίπεδο των ορμονών του θυρεοειδούς σας είναι φυσιολογικό.

Αφυδάτωση ή πολύ έντονη άσκηση: Βεβαιωθείτε ότι εάν ιδρώνετε υπερβολικά ή είστε αφυδατωμένοι ότι πίνετε περισσότερα υγρά, κατά προτίμηση με κάποιους ηλεκτρολύτες.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (επίσης γνωστό ως Νόσος Γουίλις-Έκμπομ): Όσοι έχουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών φαίνεται να περιγράφουν ορισμένα από τα συμπτώματά τους ως κράμπες. Εάν νιώθετε συνεχώς ότι ξυπνάτε αφού έχετε κοιμηθεί για αρκετές ώρες και αισθάνεστε συμπτώματα στο πόδι σας, κράμπες, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, πόνο, που ανακουφίζονται με το να σηκωθείτε και να περπατήσετε μπορεί να έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Μπορεί οι κράμπες στα πόδια να είναι σημάδι σοβαρών καταστάσεων;

Ορισμένες νευρομυϊκές ασθένειες συνδέονται με συχνότερες μυϊκές κράμπες, αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες αλλά σπάνιο. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι έχετε δύο έως τρεις κράμπες κάθε βράδυ για εβδομάδες έως μήνες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο. Ή, εάν παρατηρήσετε ότι οι κράμπες σχετίζονται με αδυναμία στα άκρα ή εάν εμποδίζουν τον τρόπο που περπατάτε, θα πρέπει να το γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας άμεσα.

Πώς μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τις κράμπες στα πόδια;

Όταν αρχίσουν οι κράμπες στα πόδια, ξεκινήστε με ένα ήπιο τέντωμα των μυών σας.

Επιπλέον, αυτό που μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα είναι το μασάζ και η εφαρμογή θερμαντικού επιθέματος.

Δοκιμάστε παυσίπονα χωρίς συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη. Υπάρχουν επίσης επιλογές συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον οικογενειακό τους γιατρό πριν σκεφτούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

healthstat.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]