Γιώργος Πετρής | Ο φωτογράφος που στο στούντιο κάνει «θαύματα»

10 Φεβρουαρίου 2024

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα στην στήλη φωτογραφίας μου φιλοξενείται ο Γιώργος Πετρής, ο φωτογράφος που στο στούντιο κάνει «θαύματα».

Όλοι όσοι αγαπάμε και υπηρετούμε την τέχνη της φωτογραφίας, έχουμε αγαπήσει την φωτογράφηση σε studio. Κατά την άποψη μου ένας φωτογράφος πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει το studio και να έχει αρκετή πρακτική πάνω σε αυτό. Η μαγεία της τέχνης κρύβεται εκεί καθώς σε αυτό τον χώρο μπορείς να κάνει πολύ δυνατές εικόνες απ’ όσο σε εξωτερικό χώρο.

Αγάπησα το studio και εγώ από τα πρώτα μου βήματα στην φωτογραφία και πάντα αναζητούσα φωτογράφους οι οποίοι, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους βρίσκεται εκεί.

Μέσα σε αυτούς λοιπόν ξεχωρίζει και ο Γιώργος Πετρής, ένας φωτογράφος με βάσει την λεπτομέρεια σε ότι κάνει αλλά και τις γνώσεις που έχει πάνω στο αντικείμενο. Η δουλεία και ο τρόπος που φωτογραφίζει με κέρδισε από την αρχή ενώ γνωρίζοντάς τον και προσωπικά κατάλαβα πως πρόκειται για έναν χαρακτήρα ακέραιο και σωστό.

 Γι’ αυτό το λόγο του έκανα την πρόταση για την συνέντευξη, την οποία δέχτηκε με χαρά, διότι όσοι αγαπάμε την φωτογράφηση studio έχουμε να αντλήσουμε πολλές γνώσεις αλλά και έμπνευση. Πάμε να διαβάσουμε τι συζητήσαμε .

  1. Γιώργο πως περιγράφεις τον εαυτό σου πρώτα ως χαρακτήρα και έπειτα ως φωτογράφο ?

-Είμαι ένας αρκετά ρομαντικός και παράλληλα δυναμικός άνθρωπος.

Ως φωτογράφος, είμαι πιστεύω κλασικός φωτογράφος μόδας, με πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες και πάντα προσπαθώ να λειτουργώ έξω από το κουτί.

  • Ποιο ήταν το ερέθισμα που σε οδήγησε να ασχοληθείς με την τέχνη της φωτογραφίας?

-Αρχικά, η ανάγκη να εκφραστώ και να εξερευνώ περισσότερο τον κόσμο της φωτογραφίας. Μου αρέσει να αποτυπώνω εικόνες.Οι ιστορίες που μπορείς να πεις μέσα από ένα και μόνο κλικ….πόσο μαγικό είναι αυτό?

  • Στην εποχή των social media πιστεύεις οι φωτογράφοι έχουν ευνοηθεί ή λόγω της υπερέκθεσης τους στο ευρύ κοινό έχουν χάσει το κύρος τους ?

-Social media…χμ…δίκοπο μαχαίρι θα πω τα Social είναι ένα δωρεάν μέσο όπου μπορεί ο κάθε ένας από μας να προβάλει την δουλειά του. Αν μείνουμε ως φωτογράφοι μόνο σε αυτό όλα καλά, αλλά όταν προβάλουμε τον εαυτό μας σαν influencer τότε νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα. Ο φωτογράφος για εμένα πρέπει να είναι φωτογράφος και μόνο, κι όχι μεταπωλητής ή  παρουσιαστής προϊόντων.Εμείς πρέπει να συμμετέχουμε σε μια διαφήμιση με την φωτογραφία μας  και να μην γινόμαστε, για χάρη της προβολής και τον likes, παρουσιαστές.

  • Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας φωτογράφος για να κάνει την φωτογραφία επάγγελμα ?

-Θα  έλεγα μία  καλλιτεχνική αντίληψη των πραγμάτων γενικότερα. Από εκεί και πέρα πάθος για γνώση και εξέλιξη, υπομονή και επιμονή.

  • Η φωτογράφιση μόδας είναι ένας απαιτητικός τομέας και γενικά δυσπρόσιτος . Εσύ τα έχεις καταφέρει πολύ καλά. Ποιο ήταν  το μυστικό της επιτυχίας και γιατί επέλεξες αυτόν τον τομέα ?

-Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει κάποιο μυστικό αυτό είναι κυρίως η αγάπη γι αυτό που κάνεις και η επιμονή.  Όλο αυτό ήρθε πολύ φυσικά και αβίαστα . Δεν ήταν αυτοσκοπός μου η επιτυχία. Θεωρώ ότι αυτή ήρθε μέσα από την αγάπη μου για τη φωτογραφία και λόγω της θέλησης μου για εξέλιξη για οτιδήποτε με εμπνέει. Επίσης, θεωρώ ότι μία επιτυχημένη φωτογράφηση μόδας εξαρτάται και από τη σωστή επιλογή των συνεργατών.

  • Θεωρείς στην χώρα μας, το επίπεδο φωτογραφίας είναι καλό ?

-Σε γενικές γραμμές ναι.Υπάρχουν  πάρα πολύ καλοί φωτογράφοι σε όλους τους τομείς της φωτογραφίας. Αν μιλήσουμε τώρα για την φωτογραφία μόδας θεωρώ ότι θέλουμε δουλειά.

Πολλοί νέοι συνάδελφοι νομίζουν πως παίρνοντας μια φωτογραφική μηχανή κι ένα μοντέλο μπορούν να κάνουν μόδα. Δυστυχώς όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

  • Τι θα άλλαζες στον κλάδο της τέχνης που υπηρετούμε ?

-Εμάς τους ίδιους.  Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ μας και να υπάρχει ευγενής άμιλλα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να βελτιωνόμαστε  συνεχώς γιατί οι τάσεις συνεχώς αλλάζουν και πρέπει να τις ακολουθούμε μέσα από την δική μας πάντα καλλιτεχνική οπτική.

  • Ποια συστατικά έχει μια καλή φωτογραφία κατά τη γνώμη σου ?

-Μια καλή φωτογραφία  για εμένα δεν είναι αυτή που είναι τεχνικά άρτια αλλά μια φωτογραφία που έχει ψυχή,που σε ταξιδευει,που έχει κάτι να σου πει.Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα πολύ μεγάλων φωτογράφων που τεχνικά δεν ήταν ότι καλύτερο αλλά μιλούσαν στην ψυχή σου.

  • Τι θα συμβούλευες τους νέους φωτογράφους που θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι στην τέχνη της φωτογραφίας?

-Να έχουν πάθος γι αυτό που κάνουν και όρεξη για μάθηση.Να μην φοβούνται να ντρέπονται να ρωτήσουν. Κακό δεν είναι να ρωτάς, κακό είναι η ημιμάθεια.

Να επενδύουν περισσότερο στην γνώση παρά στον εξοπλισμό.

Να το ζήσουν μέχρι τέλους, γιατί είναι ένα απίστευτο ταξίδι.

  1. Θεωρείς μπορεί να προχωρήσει ένας φωτογράφος χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο ?

-Χωρίς σπουδές όχι, χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου ναι.

Καλό είναι να παρακολουθούμε ειδικά στην αρχή τουλάχιστον κάποια σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο γενικών γνώσεων αλλά και πιο ειδικών.Μια σχολή επίσης βοηθάει πολύ.

  1. Το κοινό μας ρώτησε ποιο είναι το κόστος του εξοπλισμού που χρειάζεται ένας φωτογράφος για να πραγματοποιήσει την δουλειά του ?

-Για αρχή θα χρειαστεί , για τον βασικό εξοπλισμό, ένα κεφάλαιο περίπου2000 ευρώ .  Από εκεί και πέρα οι απαιτήσεις της δουλειάς   και οι ανάγκες είναι αυτά που σε οδηγούν.

  1. Ακόμη ένας φίλος μας, μας ρωτάει τι πρέπει να προσέξει ή να δώσει βάση για να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την τέχνη της φωτογραφίας 

-Να ενημερωθεί σωστά για το τι τον εξυπηρετεί καλύτερα απο τις τόσες επιλογες που υπάρχουν στην αγορά (μηχανή,φακό,αξεσουάρ) έτσι ώστε να κάνει μια καλή αγορά χωρίς περιττές σπατάλες. Επίσης να αφιερώσει χρόνο και κάποια χρήματα σε σεμινάρια φωτογραφίας. Και τέλος,  να φωτογραφίζει όσο περισσότερο μπορεί.

Από πού αντλείς έμπνευση ?

-Από τα πάντα γύρω μου, καθώς κι από τον κινηματογράφο. Έχω κάνει πχ φωτογράφιση για μεγάλο περιοδικό μόδας όπου έμπνευση μου ήταν μια στάνη με πρόβατα κάπου στα Ιωάννινα.

  1. Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο φωτογράφος έχει κλείσει έναν γάμο ή μια δουλειά που δεν παίρνει αναβολή και του συμβεί κάτι . Πώς το διαχειρίζεται?

-Δυστυχώς αυτή είναι μια δύσκολη περίπτωση .Δίνεις την δουλειά σε κάποιον άλλο συνάδελφο που γνωρίζεις όμως οτι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Σε αυτό το σημείο η συζήτηση μας με τον Γιώργο Πετρή έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστώ θερμά όλους εσάς που συμμετείχατε με τις δικές σας ερωτήσεις στην συνέντευξη . Θεωρώ αυτό που είχα θέσει ως στόχο το κατάφερα, να δημιουργηθεί μέσα από της συνεντεύξεις των συναδέρφων μια πηγή γνώσεων , ιδεών και πληροφοριών για όλους όσους αγαπάτε και υπηρετείτε την τέχνη της φωτογραφίας.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως η γνώση είναι δύναμη και η εξέλιξη στον κλάδο μας είναι το μυστικό της επιτυχίας. Ευχαριστώ από καρδιάς τον συνάδερφο Γιώργο Πετρή για την συνέντευξή μας και του εύχομαι τα καλύτερα. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο με νέο φωτογραφικό οδοιπορικό. Έως τότε μένετε συντονισμένοι στον Νο1 διαδικτυακό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr φυσικά.


[There are no radio stations in the database]