Μαξίμου : Οι απαράβατοι όροι για τον διάλογο με τους αγρότες

8 Φεβρουαρίου 2024

Μαξίμου : Οι απαράβατοι όροι για τον διάλογο με τους αγρότες, ανοιχτός διάλογος μόνο με ανοιχτούς δρόμους..

«Aνοιχτός διάλογος γίνεται με ανοιχτούς δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο κι αν είναι το αίτημά του». Αυτό το μήνυμα έστειλε στους αγρότες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (που φαίνεται ότι κρατά κάποιον άσο στο μανίκι του), σε περιοδεία που έκανε χθες στο Χαϊδάρι, την ώρα που οι αγρότες πατάνε σταδιακά όλο και περισσότερο γκάζι, κάνοντας σε πρώτη φάση «συμβολικές καταλήψεις», περιμένοντας την απάντηση του Μαξίμου.

Εντείνονται οι διεργασίες ανάμεσα στη κυβέρνηση και στους αγρότες προκειμένου να βρεθεί η λύση που να δίνει λύσεις και στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά οι όποιες αποφάσεις να να είναι συμβατές με τα δημοσιονομικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη διαμηνύσει στους αγρότες ότι είναι ανοιχτοί στον διάλογο με δύο συγκεκριμένους όρους: πρώτον οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί και δεύτερον στη συνάντηση που θα προγραμματιστεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπροσωπούνται οι αγρότες από  ένα ενιαίο συντονιστικό ώστε οι όποιες αποφάσεις που θα παρθούν να είναι δεσμευτικές για όλους τους αγρότες στην Ελλάδα.

Από τη δική τους πλευρά οι αγρότες δίνουν διορία μέχρι την Παρασκευή ώστε να γίνει η κρίσιμη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη καθώς προειδοποιούν ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τότε τα μπλόκα δεν θα είναι συμβολικά αλλά μόνιμα.

Ο πρωθυπουργός πάντως σημείωσε: «Να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση, επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα».

Απευθυνόμενος στους αγρότες, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία για τους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μία Κοινή Αγροτική Πολιτική, που, ναι, έχει δυσκολίες και εδώ πέρα είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, που πολεμήσαμε με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ – προσέξτε 1 δισεκατομμύριο ευρώ- την τετραετία για αποζημιώσεις και είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο».

Με την επιστολή των αγροτών που περιλαμβάνει τα αιτήματά τους και ένα συνοδευτικό παράρτημα για τη Θεσσαλία να αποστέλλεται αργά χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκπέμπει σχεδόν μονότονα ότι είναι ότι ανοιχτή σε διάλογο, ο οποίος όμως θα έχει οργάνωση από μέρους των αγροτών και συγκεκριμένο πλαίσιο με ρεαλιστικά αιτήματα. Ενδεικτική αυτής της κυβερνητικής διάθεσης ήταν η χθεσινή εμφάνιση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη σε συγκέντρωση αγροτών της Φθιώτιδας, κατόπιν ραντεβού που «έκλεισε» στον αέρα του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ, όπου και συμφωνήθηκε οι πληγέντες αγρότες της περιοχής να υπαχθούν στις ευνοϊκές πρόνοιες αποζημίωσης που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας μετά τον Daniel.

Με την παρουσία του και την ανοιχτή συζήτηση με τους αγρότες, ο κ. Αυγενάκης θέλησε να δείξει πώς μπορεί να γίνει διάλογος με αντιπροσωπεία των αγροτών την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο, εφόσον οι διαμαρτυρόμενοι κάνουν πράξη τις προαναγγελίες για μεταφορά των κινητοποιήσεων στην Αθήνα. Και από το Μαξίμου, πάντως, εκπέμπουν σήμα ετοιμότητας για μια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με μια αντιπροσωπεία αγροτών, αρκεί, όμως, αυτή να εκπροσωπεί γνησίως και αντιπροσωπευτικά τα μπλόκα.

Πλην όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κλείνει» τα παράθυρα άκρατης παροχολογίας, κάτι που επεσήμανε για δεύτερη συναπτή μέρα χθες από το Χαϊδάρι, μετά την πρώτη του αναφορά στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προχθές. «Η δουλειά μας είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης με νόημα. Πρακτικά, είπε ότι οι αγρότες δεν θα πάρουν όλα όσα ζητούν, επειδή οι κινητοποιήσεις τους προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ενώ παράλληλα υπάρχουν και δημοσιονομικές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]