Δωρεάν οι συναλλαγές έως 500 ευρώ με το σύστημα IRIS

7 Φεβρουαρίου 2024

Δωρεάν οι συναλλαγές έως 500 ευρώ με το σύστημα IRIS , το σύστημα IRIS δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές και ελεύθερους επαγγελματίες να κάνουν συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις. Η αύξηση των συναλλαγών το 2023 σε σχέση με μόλις ένα νωρίτερα ανέρχεται σε 300%.

Τα οφέλη του IRIS

Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους πληκτρολογώντας απλώς τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται και υπό μορφή QR Code. Το όριο συναλλαγών χωρίς χρέωση ανέρχεται σήμερα στα 500 ευρώ ημερησίως και η μοναδική προϋπόθεση είναι οι δύο συναλλασσόμενοι να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία στο ebanking της τράπεζάς τους.

Τα οφέλη του IRIS συνοψίζονται στα εξής: Δεν χρειάζεται αριθμός λογαριασμού, η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δευτερόλεπτα, η πληρωμή είναι άμεση, δεν υπάρχει προμήθεια από την τράπεζα και η μεταφορά διασφαλίζεται από το ευρωπαϊκό SEPA Instant Credit Transfer.

Σημειώνεται πως με βάση το νέο φορολογικό νόμο, οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να αποδέχονται στιγμιαίες πληρωμές χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό του δικαιούχου μέσω κάποιας smart συσκευής ή υπολογιστή. Αυτό σημαίνει πως οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν δηλώσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό στην ηλεκτρονική υπηρεσία της τράπεζάς τους ώστε να καταθέτονται σε αυτόν τα χρήματα που εισπράττει.

Επεκτείνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως το τέλος του 2024 η άμεση πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου για τις επιχειρήσεις. Η πληρωμή μέσω IRIS ήδη εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2024 προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή. Ήδη οι καταναλωτές μπορούν με την ενεργοποίηση του IRIS στο mobile banking πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, να κάνουν πληρωμές έως 500 ευρώ την ημέρα χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

Στην Ελλάδα το σύστημα IRIS λειτουργεί από το 2017 και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς καθώς το 2023 οι εγγεγραμμένοι χρήστες ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια όταν το 2020 ήταν μόλις 525.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 καταγράφηκε τεράστια αύξηση της τάξεως του 268% σε σχέση με το 2022 και εκρηκτική άνοδος 2.520% σε σχέση με το 2020. Σε ότι αφορά στους χρήστες του IRIS το 50% είναι άντρες και το 50% γυναίκες ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Το σύστημα άμεσων πληρωμών έχει πολλά οφέλη στους καταναλωτές καθώς:
  • Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τον αριθμό λογαριασμού αλλά μόνο το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία
  • Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
  • Δεν υπάρχει προμήθεια από την τράπεζα για την μεταφορά
  • Η μεταφορά είναι ασφαλής

Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας που προσφέρουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ο καταναλωτής στη σελίδα πληρωμής του e-shop στο laptop/desktop του, επιλέγει IRIS Payments και εμφανίζονται δύο δυνατότητες, πληρωμή μέσω e-banking της τράπεζάς τους και πληρωμή μέσω mobile banking app με σάρωση QR Code

Εφόσον ο πολίτης επιλέξει την πληρωμή με QR Code:
  • Σαρώνει το QR Code που προβάλλεται στο e-shop με το mobile banking app του.
  • Επιλέγει τον λογαριασμό που επιθυμεί να χρεωθεί για την αγορά. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει το ποσό, καθώς αυτό εισάγεται αυτόματα.
  • Εγκρίνει τη συναλλαγή και ενημερώνεται άμεσα για την αγορά στη σελίδα του e-shop στο laptop/desktop του.
  • Εκτός της μεταφοράς μεταξύ ιδιωτών με τον ίδιο τρόπο μπορεί κανείς να ολοκληρώσει πληρωμές για ηλεκτρονικές αγορές καθώς και συναλλαγές στο Δημόσιο ή με επιχειρήσεις.

Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζάς σας και παράλληλα τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών στο ηλεκτρονικό περιβάλλον εισπράξεων του Φορέα (πχ ΑΑΔΕ), με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e- Banking ή του mobile banking.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Όσον αφορά στη χρήση του IRIS τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ευρώπη περισσότερες από τις μισές συναλλαγές με κάρτες (19 από τα 36 δισ. ευρώ) γίνονται πλέον ανέπαφα, ενώ οι πληρωμές με άμεσες χρεώσεις αυξήθηκαν 14,4% στα 4,4 τρις. ευρώ και οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα αυξήθηκαν 12,2% στα 0,3 δις. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]