Τσαγκαράδα Πηλίου | Οι διακοπές που θα «γεμίσουν» την ψυχή σου

27 Ιανουαρίου 2024

Αγαπητοί αναγνώστες, σε αυτό το οδοιπορικό θα ταξιδέψουμε στην Τσαγκαράδα Πηλίου!


Η Τσαγκαράδα είναι ένα εντυπωσιακό ορεινό χωριό στο Πήλιο με θέα την πλευρά του Αιγαίου πελάγους. Περιβάλλεται όμως και από θάλασσα και συγκεκριμένα από πανέμορφες παραλίες με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Όπως καταλαβαίνετε, ο συγκεκριμένος προορισμός μπορεί να καλύψει τις προτιμήσεις μεγάλου κοινού εφόσον διαθέτει και βουνό και θάλασσα.

Επέλεξα αυτό το χωριό, διότι είναι κατάλληλο για κάθε εποχή του χρόνου και κάθε φορά που θα το επισκεφθείς θα κερδίσεις και κάτι διαφορετικό. Για να φτάσετε στην Τσαγκαράδα θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες και 28 λεπτά αλλά θα σας ανταμείψει η διαδρομή μετά τον Βόλο διασχίζοντας το πανέμορφο Πήλιο και το πλούσιο δάσος του.


Η διαδρομή πράγματι μοναδική, πελώριες συστοιχίες διάφορων δέντρων, φυλλοβόλων και μη, καλοδιατηρημένο οδικό δίκτυο και φυσικά άφθονος καθαρός αέρας. Μπαίνοντας στην Τσαγκαράδα, συνάντησα την πρώτη συνοικία, αυτή της Αγίας Παρασκευής.

Για να καταλάβετε το χωριό αποτελείται από 4 συνοικίες, όπου κάθε μια από αυτές έχει λάβει το όνομα της, από το όνομα της Εκκλησίας που υπάρχει στο κέντρο της. Στην Αγία Παρασκευή λοιπόν δεσπόζει ο ομώνυμος ιερός Ναός, όπου δεν είναι γνωστό το έτος δόμησης του αλλά αναγράφεται ότι ανοικοδομήθηκε το έτος 1909 από τον Νικόλαο Στάκο, έναν βαμβακέμπορο-εφοπλιστή γεννημένο στην Τσαγκαράδα.

Γύρω από τον πετρόχτιστο περικαλλή ναό υπάρχει μια πανέμορφη πλατεία με καφενεδάκι και εστιατόρια και στη μέση της ένας πελώριος Πλάτανος 1000 ετών, ο οποίος μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες αγκαλιάζει με τα κλαδιά του και τα φύλλα του ολόκληρη την πλατεία.

Ομολογώ πως είναι ένα ασυνήθιστο θέαμα αλλά μοναδικό. Φυσικά κάθε του γωνιά αξίζει για αναμνηστική φωτογραφία αλλά και για φωτογράφηση τοπίου. Στην ίδια περιοχή συνάντησα και μία υπαίθρια έκθεση βιβλίου η οποία προσφερόταν για τους βιβλιολάτρες καθώς είχε μεγάλη ποικιλία από διάφορα συγγράμματα.


Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό, σίγουρα η ψυχή σας θα «γεμίσει» από τον πλόυτο συναισθημάτων που πηγάζουν από τα πανέμορφα σοκάκια του και από τους ήχους των πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Παντού κυριαρχούν τα δέντρα η πέτρα αλλά και τα αγάλματα των ευεργετών Τσαγκαριτών που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία του τόπου τους.


Εδώ βρίσκεται και η Νανοπούλειος Σχολή η οποία παλαιότερα φιλοξενούσε το γυμνάσιο λύκειο και δημοτικό του χωριού ενώ σήμερα στεγάζεται το δημοτικό της Τσαγκαράδας και γειτονικών χωριών. Πρόκειται για ένα επιβλητικό λιθόκτιστο κτίριο που μάλιστα έχει ανακηρυχθεί έργο τέχνης με υπουργική απόφαση . Φυσικά ότι πρέπει για αρχιτεκτονική φωτογραφία και τοπίου επίσης. Γενικά όλα τα κτίρια που θα συναντήσετε εδώ έχουν ξεχωριστή αρχιτεκτονική και η δομή τους μοιάζει δουλεμένη με μεράκι και αγάπη.


Όπως βλέπετε το οδοιπορικό μας έχει πάρα πολλά να δείξει.

Η Τσαγκαράδα προσφέρεται για διακοπές σε όλες τις σεζόν και μάλιστα με πολύ προσιτές τιμές σε καταλύματα αλλά και σε επιχειρήσεις εστίασης.

Ιδανικός προορισμός για ζευγάρια αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά. Είμαι σίγουρος πως ο καφές στην κεντρική πλατεία με την δροσιά του Πλάτανου, το παιχνίδι των μικρών παιδιών στον περιβάλλοντα χώρο και η γαλήνη που προσφέρει το τοπίο θα σας αφήσει μοναδικές οικογενειακές εμπειρίες.

Από την άλλη μια ρομαντική βόλτα στα άπειρα σοκάκια και τις μικρές οάσεις που δημιουργούν τα δέντρα θα σας χαρίσουν γλυκές στιγμές με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας.

Το ταξίδι μας συνεχίζεται στην συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών.

Δείτε το site του Χρήστου Λαρισαίου

Και σε αυτόν τον οικισμό τον πρώτο λόγο έχει ο ομώνυμος ιερός ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο οποίος βρίσκεται μέσα στην λιθόστρωτη πλατεία που τον περιβάλει. Το μέρος εδώ είναι εξίσου γαλήνιο αλλά και μαγευτικό.

Στο Κέντρο της Πλατείας υπάρχει μια πηγή με τετράπλευρη με πεντακάθαρο και γάργαρο νερό. Γύρω της υπάρχουν μαγαζιά εστίασης με γευστικό και ποιοτικό φαγητό. Παρόλα αυτά η σπεσιαλιτέ τους είναι οι Πηλιορίτικες πίτες.

Οι τοπικές αυτές πεντανόστιμες πίτες θα σε κάνουν να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στην θέα που προσφέρει η πλατεία τόσο στην Θάλασσα όσο και στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου. Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του χωριού, και αυτό γιατί έχει ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο με σπάνιες εικόνες αγίων αλλά και εικόνες όπως του Χριστού και της Παναγίας μας φιλοτεχνημένες από απλό κόσμο.


Πάρα πολλές εικόνες και συναισθήματα, κάθε γωνιά έχει και κάτι διαφορετικό κάτι ωφέλιμο για την ψυχή.

Δείτε περισσότερα οδοιπορικά για Λεωνίδιο, Έδεσσα, Ελαφόνησο, Άνδρο, Λιμένι, Πόρο, Μονεμβασιά, Αερόπολη

Πόσο όμορφο το Πήλιο και φυσικά η Τσαγκαράδα. Άνθρωποι ευγενικοί εξυπηρετικοί με χαμόγελο μικρού παιδιού.

Πολλές φορές όταν βρίσκεσαι σε ένα όμορφο με τόσα καλά στοιχεία κάτι αόρατο σε δένει και είναι δύσκολο να θέλεις να φύγεις . Παρόλα αυτά το οδοιπορικό μας έφτασε στο τέλος του. Ευχαριστώ που ταξιδέψατε μαζί μου νοερά σε ένα από τα πολλά στολίδια του Πηλίου.


[There are no radio stations in the database]