Ποιοι δήμοι θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη

19 Ιανουαρίου 2024

Ποιοι δήμοι θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ετοιμάζουν αρκετοί δήμοι προκειμένου να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους.

Οι χρεώσεις για το τέλος ταφής (πρόστιμο που αφορά τις κακές επιδόσεις των δήμων στην ανακύκλωση και επιβάλλεται για κάθε τόνο απορριμμάτων που καταλήγει σε ταφή) αλλά και η αύξηση του μισθού των δημοτικών υπαλλήλων από την αρχή του έτους φέρνουν σε οικονομικό αδιέξοδο ειδικά τους δήμους που έχουν πολλές οφειλές ή χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης.

Ειδικά οι Δήμοι που έχουν πολλές οφειλές έρχονται σε οικονομικό αδιέξοδο, κυρίως λόγω των χρεώσεων του τέλους ταφής -η ΚΕΔΕ για το τέλος ταφής σχεδιάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας- αλλά και της αύξησης του μισθού των δημοτικών υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να καταθέτουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κατά συνέπεια κάθε αύξηση εξόδων θα πρέπει να συνοδεύεται και από αύξηση εσόδων.

Ο Δήμος Περιστερίου, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, αυξάνει τα δημοτικά τέλη κατά 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο. Μεγάλες αυξήσεις έως και 80% ανακοίνωσε και ο δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Ωρωπού, κατά 40%.

Επίσης, σε αυξήσεις στα τέλη ύψους 35% προχωρά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να μπορέσει να συνταχθεί ο προϋπολογισμός για το 2024, ύστερα από τη διοίκηση Ζέρβα που κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση και άδεια ταμεία. Παράλληλα, σε αύξηση τελών προχωρούν, 0 Δήμος Θερμαϊκού 9%, ο Δήμος Βόλβης 10% περίπου, ο Δήμος Θέρμης και ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου 35%.

Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε την οριζόντια μείωση των τελών κατά 5%, όπως επίσης και ο Δήμος Λαγκαδά, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δημότες του

Οι Δήμοι Ζωγράφου, Διονύσου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Αμπελοκήπων – Μενεμένης (μείωση 50% στις κατοικίες αναπήρων – ΑμεΑ, πολυτέκνων, τριτέκνων), Νεάπολης – Συκεών, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Δήμος Δέλτα, αποφάσισαν μηδενική αύξηση στα τέλη για τη φετινή χρονιά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]