Το τέλος των ταμείων για τις τράπεζες προ των πυλών

17 Ιανουαρίου 2024

Το τέλος των ταμείων για τις τράπεζες προ των πυλών,  η αύξηση του e-banking που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει σημαντικά την κίνηση στα ταμεία των τραπεζών, με αποτέλεσμα το ταμείο να αποτελεί πλέον λιγότερο από το 4% των συναλλαγών. Αυτό έχει αποτέλεσμα οι θέσεις των γκισέ για την πραγματοποίηση εγχρήματων συναλλαγών να μειώνονται, και μαζί τους έχουν περιοριστεί και οι ώρες λειτουργίας τους

Ήδη δύο συστημικές τράπεζες η Alpha Bank και  η Eurobankεφαρμόζουν μειωμένο ωράριο για την εξυπηρέτηση του κοινού, καταργώντας έτσι την ουρά στα ταμεία, προωθώντας το self srvice, είτε με τις ψhφιακές γωνίες ΑΤΜ, μέσα στις τράπεζες, είτε μέσω ebanking.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογο μοντέλο αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα και μέσα στο 2024, οι άλλες δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα & Πειραιώς), αφού έχουν στόχο να μειώσουν ακόμα περισσότερο το προσωπικό τους, όπως εξάλλου πράττουν και οι Alpha Bank και Eurobank. Επίσης οι διοικήσεις των τραπεζών προωθούν τα πρώτα αποκλειστικά ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τα ταμεία  μειώνονται, είναι διαθέσιμα λιγότερες ώρες ή καταργούνται σε ορισμένες περιπτώσεις και δίνουν τη θέση τους σε ψηφιακές γωνίες self service.

Το μέλλον των τραπεζικών καταστημάτων (όπως τα γνωρίζαμε) και των υπαλλήλων των τραπεζών προδιαγράφεται δυσοίωνο αφού τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων.
Εξάλλου ο αριθμός καταστημάτων των τραπεζών μειώθηκε από 4.100 το 2009 σε 1,500 σήμερα, ενώ το προσωπικό συρρικνώθηκε σε περίπου 29.000 εργαζόμενους από 64.500 το 2009!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]