Κακοκαιρία με «βουτιά» της θερμοκρασίας και χιόνια – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

9 Ιανουαρίου 2024

Κακοκαιρία με «βουτιά» της θερμοκρασίας θυελλώδεις ανέμους και χιόνια – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός  με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις χαλαζοπτώσεις αλλά και τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Συγκεκριμένα, βαρομετρικό χαμηλό από το Νότιο Ιόνιο, κινούμενο ανατολικά θα προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας  με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα νότια τμήματα, ενώ παράλληλα η κάθοδος ψυχρών αέριων μαζών σε συνδυασμό με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως της βορειοανατολικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Εύβοιας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

-οι τοπικές χαλαζοπτώσεις στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Νότια Πελοπόννησο
-η σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ
-η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, όπου θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα.

Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως της βόρειας χώρας, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία σε πτώση, περισσότερο αισθητή στα ανατολικά.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024, προβλέπονται βροχές στα ανατολικά τμήματα, καταιγίδες στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, αλλά και σε περιοχές της Θράκης, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Νότια Πελοπόννησο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες στη Δυτική Μακεδονία και τις βραδινές ώρες στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -3 έως 2 βαθμούς), 7 έως 11 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 8 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 3 έως τους 9 βαθμούς στην Ήπειρο), 11 έως 15 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 10 έως 13 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 12 έως 15 βαθμούς στα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία αισθητή πτώση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 – 7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές – νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4 -5 μποφόρ.

Ψυχρή μεταβολή του καιρού από την Τρίτη – Έρχονται χιόνια - EKFRASI.net

Στην Αττική , νεφώσεις με παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου, με αισθητή πτώση από τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές – νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στην Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με χιονόνερο κατά διαστήματα και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις, έως το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]