Πως θα αμείβονται όσοι δουλεύουν την Κυριακή – Τα νέα δεδομένα

4 Ιανουαρίου 2024

Πως θα αμείβονται όσοι δουλεύουν την Κυριακή – Τα νέα δεδομένα

Mε προσαύξηση αμοίβονται οι εργαζόμενοι που καλούνται να εργαστούν την Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος που θα κληθεί να εργαστεί την 6η ημέρα και εφόσον είναι Κυριακή ή αργία θα λάβει προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί του εκάστοτε καθοριζομένου νομίμου ημερομισθίου ή ωρομισθίου και ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Την προσαύξηση λαμβάνουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επιτρέπεται -δια νόμου- να ανοίξουν την Κυριακή και να εφαρμόσουν την εξαήμερη εργασία.

Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος προέβη στην προσθήκη μιας, ακόμα, σειράς εξαιρέσεων για την δυνατότητα 6ήμερης απασχόλησης:
  • Εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρώματα και τεχνικοί αεροσκαφών, καθώς και εκπαιδευτικά κέντρα προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες ημερησίως και επτά (7) ημέρες την εβδομάδα.
  • Βιομηχανία τροφίμων.
  • Εμφιάλωση φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγή αναψυκτικών με παρασκευή προϊόντων εμφιάλωσής τους.
    Οργάνωση συνεδρίων.
  • Καλλιέργεια θερμοκηπίων με παρασκευή και συσκευασία προϊόντων θερμοκηπίου.

Όσον αφορά τις ανωτέρω εξαιρέσεις, η απασχόληση εργαζομένων κατά την Κυριακή καθίσταται δυνατή χωρίς υποχρέωση τήρησης άλλων διατυπώσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]