0ι 3 σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής που αποχαιρετίσαμε μέσα στο 2023

2 Ιανουαρίου 2024

0ι 3 σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής που αποχαιρετίσαμε μέσα στο 2023

Αφήνοντας πίσω μας οριστικά το 2023 και κάνοντας μια αναδρομή στις σημαντικές προσωπικότητες ας θυμηθούμε τις τρεις από τις πιο γνωστές

Πέθανε η Τίνα Τέρνερ - Newsbomb - Ειδησεις - News

Η Τίνα Τέρνερ υπήρξε η αδιαμφισβήτητη “Βασίλισσα του Rock & Roll” χάρη στην εντυπωσιακή φωνή και τη συναρπαστική σκηνική της παρουσία που ενέπνευσε γενιές καλλιτεχνών. Από τον φίλο και συνεργάτη της Μικ Τζάγκερ -ο οποίος δανείστηκε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες “φιγούρες” της στη σκηνή- έως τη Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ και τη Μπιγιονσέ.

Ως μια από τις πιο σκληρά γυναίκες εργαζόμενες στη show biz, έγινε γνωστή μέσα από το “ντούο” Ike & Tina Turner Revue, με τίμημα έναν κακοποιητικό γάμο από τον οποίο κατάφερε να ξεφύγει είκοσι χρόνια μετά. Γνώρισε την αποθέωση μετά τα 40 και αναρριχήθηκε στην κορυφή με 8 βραβεία Grammy, διεθνείς πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 150 εκ. άλμπουμ, sold-out παγκόσμιες περιοδείες και αξέχαστες επιτυχίες όπως το «What’s Love Got to Do with It», το «The Best» και το «We Don’t Need Another Hero».

Η Άννα Μέι Μπούλοκ -όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαΐου 2023. Η εδραίωση των μαύρων καλλιτέχνιδων στον χώρο της Ροκ μουσικής αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της κληρονομιάς που άφησε πίσω της.

Στο μυαλό της Σινέντ Ο' Κόνορ: «Η ζωή μου είναι ένα κομματιασμένο παζλ που  ήθελα πάντα να συνθέσω» - CNN.gr

Ο τρόπος που θέλησε να μοιραστεί μαζί μάς, μέσα από τη μουσική της ιδιοφυΐα και το ανυπέρβλητο ταλέντο της, τη μάχη που έδινε με τους “δαίμονες” της, είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που πάντα θα συγκινεί, όταν στο μυαλό έρχεται η Σινέντ Ο’ Κόνορ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου 2023.

Το πλούσιο μουσικό της έργο διέθετε τέτοιο εύρος που είναι δύσκολο κανείς να το κατατάξει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, από το πρώτο της επιτυχημένο single, το «Mandinka», τη θρυλική, πλέον, διασκευή του «Nothing Compares 2 U» του Prince, που της χάρισε τη διεθνή καταξίωση το 1990, έως το τελευταίο της άλμπουμ «I’m Not Bossy, I’m the Boss»(2014) -μια απάντηση σε όσους προσπαθούσαν να τη “ξεγράψουν” μουσικά.

Αυθεντική και θαρραλέα, αντιτάχθηκε στον σεξισμό της μουσικής βιομηχανίας -ο λόγος που απέκτησε το σήμα-κατατεθέν υπέροχο κούρεμα της-, τα έβαλε με την Καθολική Εκκλησία για την κακοδιαχείριση και συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τον κλήρο -ποιος θα ξεχάσει άλλωστε την ιστορική της εμφάνιση στο Saturday Night Live, να σκίζει μια φωτογραφία του τότε Πάπα, Ιωάννη Παύλου Β’-, δημιούργησε τη μουσική που ήθελε χωρίς να απασχολείται από όρους εμπορικότητας, έμεινε πιστή στον εαυτό της και την αλήθεια της έως το τέλος.

Πέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε

O θρυλικός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και ακτιβιστής, Χάρι Μπελαφόντε, έφυγε από τη ζωή στις 25 Απριλίου 2023, σε ηλικία 96 ετών.

Ως βραβευμένος με δύο Grammy μουσικός καλλιτέχνης, κυκλοφόρησε συνολικά τριάντα studio άλμπουμ, συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα όπως η Nάνα Μούσχουρη και η Μίριαμ Μακέμπα, έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη το μουσικοχορευτικό είδος «Calypso», ενώ, το 1985, διοργάνωσε την φιλανθρωπική ηχογράφηση του εμβληματικού single «We Are the World», για την καταπολέμηση της πείνας, με τη συμμετοχή διάσημων αστέρων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Στην υποκριτική τέχνη, υπήρξε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Emmy, πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως το «Carmen Jones» του Ότο Πρέμινγκερ και το «Uptown Saturday Night» του Σίντνεϊ Πουατιέ, τιμήθηκε με το βραβείο Tony για τη μουσική επιθεώρηση «John Murray Anderson’s Almanac». Ως ακτιβιστής, πήρε μέρος στο Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα, στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στήριξε τον Νέλσον Μαντέλα και τον αγώνα ενάντια στο Απαρτχάιντ, πραγματοποίησε εκστρατεία για την εξάλειψη του AIDS στην Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]