Σοκαριστικά βίντεο την ώρα του ισχυρού σεισμού των 7,6 Ρίχτερ – Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών

2 Ιανουαρίου 2024

Σοκαριστικά βίντεο την ώρα του ισχυρού σεισμού των 7,6 Ρίχτερ – Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών, 155 δονήσεις μέσα σε μερικές ώρες

Μάχη με το χρόνο προκειμένου με ανασύρουν επιζώντες από τα κτήρια που κατέρρευσαν από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ιαπωνία με τους κατεστραμμένους και αποκλεισμένους δρόμους να δυσχαιρένουν το έργο τους, καθώς δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 48 νεκρούς και μεγάλες υλικές καταστροφές με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων, την καταστροφή οδικών αρτηριών, την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και την φυγή των κατοίκων των παράκτιων κοινοτήτων προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο λόγω των φόβων για καταστροφικό τσουνάμι.

Περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κισίντα.

155 δονήσεις μέσα σε μερικές ώρες – «Υπάρχουν πολλά θύματα» λέει ο Κισίντα
Από 155 σεισμούς χτυπήθηκε η Ιαπωνία από τις 9:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Πρωτοχρονιάς μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα της 2ας Ιανουαρίου, όταν και χτύπησε ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς που έγιναν στην Ιαπωνία είχαν ισχύ ανώτερη των 3,0 βαθμών, ενώ αρκετοί από αυτούς ήταν πάνω από 5 Ρίχτερ.

Ο μέχρι στιγμής —και ακόμη προσωρινός— απολογισμός των ιαπωνικών αρχών κάνει λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ανέφερε πως υπάρχουν πολλά θύματα.«Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο Κισίντα. «Θα χρειαστεί να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, πρόσθεσε.

Αίρεται η προειδοποίηση για τσουνάμι

Ο κίνδυνος να πλήξει τσουνάμι την Ιαπωνία, ειδικά τον νομό Ισικάουα, θεωρείται πλέον ότι πέρασε και όλες οι προειδοποιήσεις για αυτό αίρονται επίσημα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της χώρας της Ασίας και μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]