Ποιος ήταν ο χαρακτήρας που ενέπνευσε τον τσιγκούνη Σκρουτζ – Η αληθινή ιστορία του

27 Δεκεμβρίου 2023

Ποιος ήταν ο χαρακτήρας που ενέπνευσε τον τσιγκούνη Σκρουτζ – Η αληθινή ιστορία του

H Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol) αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες νουβέλες για την περίοδο των γιορτών του Κάρολου Ντίκενς.

Το εν λόγω βιβλίο αναφέρεται στον παράξενο και τσιγκούνη τοκογλύφο, Εμπενίζερ Σκρουτζ, τον οποίο ο Ντίκενς περιγράφει ως «έναν αρπάζοντα, πλεονέκτη, παλιό αμαρτωλό» που υποτιμά το προσωπικό του και απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, ο οποίος μετά την υπερφυσική επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϋ και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος, παρουσιάζει μία ιδεολογική, ηθική και συναισθηματική μεταστροφή.

Η ιστορία του  κατά πάσα πιθανότητα βασίστηκε σε πραγματικό πρόσωπο και αυτός ήταν ο Τζον Ελβς, γαιοκτήμονας, εργολάβος και βουλευτής Μπέρκσαϊρ μεταξύ 1772 και 1784. Ήταν γνωστός για την τσιγκουνιά του και την «αμύθητη» περιουσία του.

Πήγαινε αμέσως για ύπνο μόλις σκοτείνιαζε για να κάνει οικονομία, θεωρώντας τα κεριά σπατάλη και αν κάποιος είχε το θάρρος να τον επισκεφτεί, θα έπρεπε να μοιραστεί τη φωτιά από ένα ξύλο και μερικές φορές να αρκεστεί σε ένα ποτήρι κρασί για δύο.

Έτρωγε κρέας που είχε λήξει και είχε ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές του για να αποφύγει την αγορά νέων τροφίμων. Μάλιστα ένας καλεσμένος που μοιράστηκε ένα γεύμα μαζί του περιέγραψε πώς αγόραζε ένα σφάγιο και το έτρωγε «μέχρι το τελευταίο στάδιο σήψης, κρέας που περπατούσε στο πιάτο του».

Μισούσε τόσο πολύ να αγοράζει φαγητό που κάποτε πήρε ένα μισοφαγωμένο μαυροπετρίτη από έναν αρουραίο που τον είχε σύρει από μια λίμνη.

Μετά το δείπνο πήγαινε κρυφά στους στάβλους για να αφαιρέσει ό,τι σανό είχε αφήσει ο σταβλίτης για τα άλογα των επισκεπτών και να το φυλάξει για τα δικά του. Ταξιδεύοντας στο Ουέστμινστερ από την εκλογική του περιφέρεια στο Μπέρκσαϊρ, αρνήθηκε να πληρώσει για άμαξα, προτιμώντας να καβαλήσει ένα πόνι.

Ακολουθούσε μαλακά πεζοδρόμια αντί για τον δρόμο για να γλιτώσει τα πέταλα, έβαζε στην τσέπη του ένα βραστό αυγό για να εξασφαλίσει ότι δεν θα χρειαζόταν να αγοράσει γεύμα σε ταβέρνα και κοιμόταν κάτω από φράχτες.

Σκρουτζ: Φορούσε κουρέλια και τον περνούσαν για ζητιάνο

Σύμφωνα με την Mirror, μακριά από τα κοστούμια και τις στολές που φορούν οι σημερινοί βουλευτές, φορούσε κουρελιασμένα ρούχα που ήταν τόσο φθαρμένα και βρώμικα που κάποιοι πίστευαν ότι ήταν ζητιάνος και του έριχναν δεκάρες στα χέρια καθώς περπατούσε, αφού αρνιόταν να πληρώσει για κάθε είδους μεταφορικό μέσο.

Όταν πέθανε το 1789 σε ηλικία 75 ετών, η περιουσία του άξιζε 36,5 εκατομμύρια λίρες σε σημερινά χρήματα. Είχε στην κατοχή του μια γραφική εξοχική έπαυλη με ένα επιβλητικό αρχοντικό στο χωριό Stoke-by-Clare του Σάφολκ, μια αυτοκρατορία ακινήτων στο Λονδίνο με 100 σπίτια και πολλούς φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]