Εξερράγη το ηφαίστειο στη Ισλανδία μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας(video)

19 Δεκεμβρίου 2023

Εξερράγη το ηφαίστειο στη Ισλανδία μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας Εξερράγη αργά το βράδυ της Δευτέρας το ηφαίστειο στη χερσόνησο Reykjanes της νοτιοδυτικής Ισλανδίας μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας το βράδυ της Δευτέρας στις 22:17, ξεκίνησε ηφαιστειακή έκρηξη βόρεια του Γκρίνταβικ στη χερσόνησο Reykjanes. Η έκρηξη εντοπίζεται κοντά στο Sundhnúkagígar, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ και είναι ορατή στις κοντινές διαδικτυακές κάμερες. Της έκρηξης προηγήθηκε μια σειρά σεισμικών δονήσεων που ξεκίνησε στις 21:00 το βράδυ.

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την έκρηξη έδειχναν λαμπερούς πορτοκαλί πίδακες λάβας να εκτοξεύονται από μια σχισμή στο έδαφος, περιτριγυρισμένοι από διογκούμενα σύννεφα κόκκινου καπνού.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για μια σημαντική έκρηξη», έγραψε η πρωθυπουργός Katrin Jakobsdottir στο Facebook.

Εξερράγη το ηφαίστειο στην Ισλανδία, η στιγμή που λάβα και καπνός καλύπτουν  τα πάντα - Dnews - Ειδησεις

To ηφαιστειακό σύστημα Fagradalsfjall

Η χερσόνησος Reykjanes είναι ένα ηφαιστειακό και σεισμικό hot spot νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. Τον Μάρτιο του 2021, συντριβάνια λάβας ξέσπασαν θεαματικά από μια ρωγμή μήκους 500-750 μέτρων στο έδαφος στο ηφαιστειακό σύστημα Fagradalsfjall.

Το εκτιμώμενο μήκος της ρωγμής είναι περίπου 3,5 και έχει αυξηθεί αρκετά γρήγορα. Για σύγκριση, το μήκος της ρωγμής κατά την έκρηξη στο Litla-Hrút ήταν περίπου 8-900 m.

Η εκτιμώμενη ροή λάβας στην έκρηξη είναι περίπου 100 έως 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή πολλαπλάσια από ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια.

Υπό τον φόβο μιας σημαντικής έκρηξης στη χερσόνησο Reykjanes, οι Αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους του ψαροχωριού Γκρίνταβικ και έκλεισαν το κοντινό Blue Lagoon.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]