Επικίνδυνα 1 στα 5 εξαιρετικά δημοφιλή προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, λόγω ακατάλληλων χημικών στοιχείων

18 Δεκεμβρίου 2023

Επικίνδυνα 1 στα 5 εξαιρετικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης λόγω ακατάλληλων χημικών στοιχείων. Είναι κάτι που, πρακτικά, σημαίνει πως τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από τα ράφια των καταστημάτων, (φυσικών και διαδικτυακών-ψηφιακών)

Έρευνα της ΕΕ αποκαλύπτει πως 1 στα 5 αντικείμενα ευρείας κατανάλωσης είναι επικίνδυνο, καθώς περιλαμβάνει στοιχεία και ενώσεις υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει, , πρόκειται για αντικείμενα και μείγματα τα οποία αγοράζουν και χρησιμοποιούν σχεδόν οι πάντες στην καθημερινότητά τους, όπως είναι τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, τα παιχνίδια, τα ακουστικά και οι φορτιστές, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα αθλητικά είδη, τα κοσμήματα και πολλά ακόμα.

Η έρευνα συμπεριέλαβε και την Ελλάδα, με τον έλεγχο και την αξιολόγηση να περιλαμβάνουν 99 συνολικά προϊόντα που κυκλοφορούν και διατίθενται στην αγορά της – 88 αντικείμενα και 11 μείγματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στα κράτη-μέλη της ΕΕ ελέγχθηκαν 2.407 προϊόντα.

Η ανακάλυψη των χημικών στοιχείων σε βάθος χρόνων - ScienceLab.gr

Σύμφωνα με την έκθεση συμπερασμάτων, η κατηγορία η οποία εμφανίζει τον μεγαλύτερο βαθμό υπέρβασης και, κατά συνέπεια, επικινδυνότητας είναι (όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα) τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη. Εκεί, από τα 329 προϊόντα που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι στα 170, δηλαδή σε πάνω από το ένα στα δύο (52%), η περιεκτικότητα ήταν υψηλότερη του επιτρεπομένου. Ακολουθούν τα παιχνίδια με 23%, τα αθλητικά είδη με 18% και τα είδη μόδας με 15%.

Οσον αφορά τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων τα οποία ελέγχθηκαν, η μεγαλύτερη επικινδυνότητα διαπιστώθηκε στα μέταλλα κάθε είδους, με το ποσοστό υπέρβασης των ορίων να ανέρχεται σε 24%. Ακολουθούν το μαλακό και εύκαμπτο πλαστικό με 20% και το σκληρό πλαστικό με 11%, ενώ πολύ χαμηλότερη είναι η «παραβατικότητα» σε άλλα υλικά – στα υφάσματα 3%, στο δέρμα 2% και μηδενική στα αφρώδη υλικά, το ξύλο και το χαρτί.

Μόλυβδος, κάδμιο, εστέρες

Τα πιο επικίνδυνα χημικά στοιχεία και ενώσεις, που περιλαμβάνονται κυρίως στα ηλεκτρονικά, είναι ο μόλυβδος, το κάδμιο και οι φθαλικές ενώσεις (εστέρες). Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health», ο μόλυβδος ευθύνεται για περίπου 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και για την πρόκληση προβλημάτων στη νόηση και τη μνήμη σε εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών.

Το κάδμιο, επίσης, είναι υπεύθυνο για καρκινογενέσεις και μεταλλάξεις, κυρίως δε για την εμφάνιση κακοήθων όγκων στο πάγκρεας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]