Τρίκαλα Κορινθίας | Ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός

16 Δεκεμβρίου 2023

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα ταξιδεύουμε στα Τρίκαλα Κορινθίας, τον απόλυτο χριστουγεννιάτικο προορισμό. Γράφει ο Χρήστος Λαρισσαίος

Βρισκόμαστε στην καρδιά του Δεκέμβρη λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Μια εποχή που όλα είναι μαγευτικά, χουχουλιάρικα, λαμπερά κα γεμάτα όμορφες μυρωδιές. Ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, όλοι γινόμαστε παιδιά και αναζητούμε τρόπους να περάσουμε όμορφες στιγμές και ξεχωριστά μέρη για εξορμήσεις στη φύση.

Γι αυτό λοιπόν και εγώ θα σας ταξιδέψω στον απόλυτο χριστουγεννιάτικο προορισμό, τα πανέμορφα και μοναδικά Τρίκαλα Κορινθίας.

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρία μέρη, τα Άνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα. Είναι ένας κοντινός προορισμός από την Αθήνα, που απέχει περίπου δύω ώρες. Τα σπίτια, τα μαγαζιά και οι ξενώνες της περιοχής έχουν κρατήσει το παραδοσιακό στοιχείο της πέτρας και του ξύλου, γι αυτό θα νιώσετε τη ζεστή ατμόσφαιρα του ορεινού χωριού που όλοι αναζητούμε στις χειμερινές μας διακοπές. Ένα χαρακτηριστικό των Τρικάλων είναι το έντονο κρύο λόγω υψομέτρου και γι αυτό θα δείτε τις καμινάδες των τζακιών να καπνίζουν συνεχώς.

ΚΑΤΩ ΤΡΙΚΑΛΑ

Φτάνοντας στα Τρίκαλα, το πρώτο μέρος που συνάντησα ήταν τα Κάτω Τρίκαλα που διαθέτουν μεγάλο χώρο στάθμευσης και τον καλαίσθητο χριστουγεννιάτικο στολισμό. Στο κέντρο τους θα βρείτε μια πλατεία στην μέση της οποίας υπάρχει ένας τεράστιος πλάτανος που αγκαλιάζει ολόκληρη την πλατεία. Τριγύρω υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες, ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και ακριβώς πίσω μια παιδική χαρά. Τα υπόλοιπα κάτω Τρίκαλα έχουν πανέμορφα στενά σοκάκια που οδηγούν στα σπίτια του χωριού αλλά και στους μοναδικούς ξενώνες που προσφέρονται για τη διαμονή σας.

ΜΕΣΑΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Σε μικρή απόσταση συνάντησα τα Μεσαία Τρίκαλα. Το συγκεκριμένο χωριό έχει ένα κεντρικό σημείο στο οποίο βρίσκεται μια παιδική χαρά με μια μικρή πλατεία και έναν ιδιαίτερο στολισμό. Επίσης υπάρχει και εδώ δημόσιος χώρος στάθμευσης, όπου μπορείτε να αφήσετε τα αυτοκίνητά σας και να κάνετε τις βόλτες σας με τα πόδια. Στο κεντρικό σημείο των Μεσαίων Τρικάλων συνάντησα ένα πανέμορφο καφέ με ζεστή ατμόσφαιρα και ακριβώς απέναντι ένα εστιατόριο με μοναδικές γεύσεις και gourmet πιάτα.

Προχωρώντας ποιο κάτω δεν θα μπορούσα να μην μπω στο εξαιρετικό μαγαζί της διάσημης γιαγιάς των Τρικάλων και να αγοράσω τα αγαπημένα μου αναμνηστικά μαγνητάκια, τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

Όπως κάθε παραδοσιακό χωριό, έτσι και αυτό έχει ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την παιδική χαρά. Για να φτάσεις εκεί χρειάζεται να κατέβεις μερικά σκαλιά και πέρα από την εκκλησία, υπάρχει ακόμη μια μικρή πλατεία με παγκάκια και αρκετή βλάστηση. Πριν φύγετε από τα Μεσαία Τρίκαλα, δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε μια στάση σε αυτή την πετρόχτιστη πλατεία που είναι καλυμμένη από τα πεσμένα φύλλα των δέντρων.

ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΑ

Τα Άνω Τρίκαλα είναι και η τελευταία συνοικία του χωριού. Έχουν και αυτά μια μικρή πλατεία με μια παιδική  χαρά για τους μικρούς μας φίλους και ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου με το χαρακτηριστικό μεγάλο καμπαναριό. Γύρω γύρω είναι περιτριγυρισμένο από κωνοφόρα δέντρα κυρίως πεύκα και έλατα αλλά και τον κεντρικό πλάτανο που καλύπτει με τα κλαδιά του ολόκληρο το τετράγωνο.

Λόγω της θέσης τους, τα Άνω Τρίκαλα έχουν απέραντη θέα. Θα βρείτε αρκετά παγκάκια να καθίσετε και να απολαύσετε το τοπίο και να βγάλετε αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η συνοικία διαθέτει πολλά μονοπάτια και ομορφα σοκάκια και ένα ωραίο γεφυράκι με έναν μικρό καταρράκτη του οποίου τα νερά φτάνουν στα Κάτω Τρίκαλα. Δίπλα από το γεφυράκι υπάρχει μια μικρή πλατεία με ξύλινα τραπεζάκια, που μπορείτε να κάτσετε και να απολαύσετε τον καφέ σας στην εξοχή. Στα Άνω Τρίκαλα βρίσκεται και ο Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεράσιμο, όπου είναι και ο τόπος γεννήσεως του Αγίου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως στην ευρύτερη περιοχή συνάντησα πολύ φιλόξενο κόσμο και ευγενέστατους επαγγελματίες πρόθυμους να βοηθήσουν, να εξυπηρετήσουν και να μου δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή. Ένας από αυτούς ήταν και ο κύριος Κώστας ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που επέλεξα να μείνω για να μπορέσω να πραγματοποιήσω το φωτογραφικό οδοιπορικό. Το κτήριο του ξενοδοχείου έχει κριθεί διατηρητέο και έχει ανακαινιστεί κρατώντας το παραδοσιακό στοιχείο της τεχνοτροπίας του μακρινού 1926 όπου χτίστηκε και αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο που δημιουργήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας. Βρίσκεται ψηλά στο βουνό, έχει απέραντη θέα και μοναδικά, ζεστά και πανέμορφα δωμάτια.

Αρκετοί κάτοικοι με πληροφόρησαν πως το gps δεν βοηθά ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να μην δίνει ακριβείς πληροφορίες για τους ξενώνες, γι αυτό πριν φτάσετε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τους οικοδεσπότες των καταλυμάτων ώστε να γλιτώσετε τυχόν καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Οι τιμές είναι αρκετά καλές σε όλα τα καταστήματα αλλά και τους χώρους διαμονής. Περίπου με 350 ευρώ το άτομο μπορείτε να μείνετε ένα τριήμερο καλύπτοντας και διαμονή και σίτιση πλην όμως των δραστηριοτήτων στη φύση, ιππασία, χιονοδρομικό και extreme sports.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΗΡΕΙΑ

Κοντά στα Άνω Τρίκαλα θα βρείτε αρκετές δραστηριότητες στη φύση. Μία από αυτές είναι και το χιονοδρομικό κέντρο Ζήριας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσετε τη γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου. Συνεχίζοντας προς το χιονοδρομικό θα διασχίσετε ένα ελατοδάσος που σας προσφέρει μια μοναδική διαδρομή. Εάν είστε τυχεροί όπως εγώ θα συναντήσετε αγέλες άγριων αλόγων να καλπάζουν στους πρόποδες της Ζήριας. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι ό βασικότερος προορισμός της ορεινής Κορινθίας. Διαθέτει ένα σαλέ και δύο lift τα οποία οδηγούν στις πίστες για να ζήσετε μοναδικές δραστηριότητες στο χιόνι. Επίσης εάν είστε λάτρεις της πεζοπορίας και μπορείτε να φτάσετε στη χαράδρα της φλαμπουρίτσας και το σπήλαιο του θεού Ερμή. Σίγουρα όμως χρειάζεται γνώσεις και εκπαίδευση γι’ αυτό εγώ δεν επιχείρησα να φτάσω ως εκεί. 

Παρότι Δεκέμβρης μήνας στάθηκα άτυχος γιατί όπως βλέπετε δεν έχει χιονίσει, όμως δεν έχασα την ευκαιρία να φωτογραφίσω το όρος της Ζήριας και να το παρουσιάσω με μία άλλη οπτική από αυτή που το έχουμε συνηθίσει. Κάνοντας μια στάση απέναντι από το σαλέ σε αυτά τα τραπεζάκια που βλέπετε, πήρα μια ανάσα και συνέχισα για τον τελευταίο προορισμό που θα σας παρουσιάσω, τη λίμνη Δασίου.

ΛΙΜΝΗ ΔΑΣΙΟΥ

Ο δρόμος για τη λίμνη βρίσκεται ακριβώς μετά το χιονοδρομικό και πρόκειται για έναν βατό χωματόδρομο. Για να τον διασχίσετε σίγουρα θα πρέπει να έχετε πολύ καλά ελαστικά και να προσέχετε τις λακούβες και τα σημεία που έχει λάσπη. Περίπου μετά από 7 χιλιόμετρα θα φτάσετε σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Τα τεράστια έλατα αγκαλιάζουν τη λίμνη Δασίου και σε συνδυασμό με τη χιονισμένη κορυφή της Ζήρειας, συνθέτουν ένα Αλπικό τοπίο. Στη λίμνη μπορείτε να απολαύσετε ένα χειμερινό πικνικ, να βγάλετε φωτογραφίες ή να κάνετε τη βόλτα σας με τα mountain bike.

Επίσης, εάν είστε λάτρεις των extreme sport μπορείτε να κάνετε μια άκρως απολαυστική και περιπετειώδη βόλτα με τα  buggy που θα βρείτε στην ευρύτερη περιοχή. Κάπου εδώ το χριστουγεννιάτικο φωτογραφικό οδοιπορικό στα Τρίκαλα Κορινθίας έφτασε στο τέλος του. Εύχομαι σε όλους καλά Xριστούγεννα, υγεία, αγάπη, χαρά, πολλά χαμόγελα και όμορφες στιγμές με ανθρώπους που αγαπάμε. Μην ξεχνάτε πως τα ταξίδια μας εμπνέουν, μας εκπαιδεύουν και τροφοδοτούν την ψυχή, το μυαλό και τη φαντασία μας.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τη νέα χρονιά και συνέντευξη φωτογράφου. Έως τότε μείνετε συντονισμένοι στον Νο.1 διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr.


[There are no radio stations in the database]