Το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Βασιλικό

4 Δεκεμβρίου 2023

Το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Βασιλικό, το «ύστατο χαίρε» είπανε σήμερα, 4 Δεκεμβρίου 2023, φίλοι και συγγενείς του βραβευμένου συγγραφέα

Ο Βασίλης Βασιλικός έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου σε ηλικία 89 ετών.

Φωτορεπορτάζ: Το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Βασιλικό - Παρών ο Κώστας  Γαβράς

Η τελευταία επιθυμία του σπουδαίου συγγραφέα ήταν αντί για στεφάνια, τα χρήματα να δοθούν για το έργο της «Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas», της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Στο Α’ Νεκροταφείο για να τον αποχαιρετήσουν βρίσκεται πλήθος κόσμου. Δεν θα μπορούσε να λείψει και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που ήρθε από τη Γαλλία για να πει στο τελευταίο αντίο στον αγαπημένο του φίλο. Τους συνδέει άλλωστε το «Ζ», το βιβλίο που έγραψε ο Βασίλης Βασιλικός και έκανε ταινία ο Κώστας Γαβράς.

Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Χωμενίδης και πολιτικοί όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, η Έλενα Ακρίτα, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών για να αποχαιρετήσουν τον βραβευμένο συγγραφέα. Πάνω στο φέρετρό του είναι τοποθετημένο το καπέλο του, το οποίο ήταν το σήμα κατατεθέν του, καθώς και τα βιβλία του.

Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς και άφησε το δικό του αποτύπωμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κηδεία Βασίλη Βασιλικού: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» του σπουδαίου  συγγραφέα | ΣΚΑΪ

Αφήγηση: Γιώργος Κιμούλης, Μουσική Διονύσης Τσακνής, Κείμενο Βασίλης Βασιλικός. Ένα πρωτότυπο ερωτικό μυθιστόρημα. Κρατικό Βραβείο το 1980 (δεν έγινε δεκτό από το συγγραφέα). Τηλεοπτική σειρά το 1994.

Ο “ερωτικός” Βασίλης Βασιλικός σε μια από τις καλύτερες στιγμές του. “Ήρθες και ξάπλωσες στα πόδια μου, το τελευταίο εκείνο μεσημέρι, ήσυχα, αδιαμαρτύρητα, τρυφερά. Μου είπες χωρίς φωνή το τελευταίο αντίο.

Μ’ αποχαιρέτησες, με το σώμα σου. Μόνο που εγώ δεν το κατάλαβα τότε. Κοιμήθηκες λίγο απ’ την άλλη μεριά της καρδιάς σου. Αυτό ήταν το τελευταίο μας αγκάλιασμα. Η τελευταία φορά που τα σώματά μας αγγίχτηκαν.

Δεν είπες τίποτα. Μ’ αποχαιρέτησες με τον τρόπο σου, ευγενικά, ωραία. Το λογικό σου δεν έπιανε το μήνυμα για να μου το εκφράσεις. Μα ούτε σου άρεσαν οι μελοδραματισμοί. Ένα βαθύ ευχαριστώ μου είπε το κορμί σου, που είκοσι χρόνια άλλη δεν γνώρισε απ’ την αγκαλιά μου”.

Μια απλή ερωτική ιστορία με όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς της, που καταλήγει στην απώλεια της αγαπημένης συντρόφου του ήρωα και στην λύτρωσή του μέσα από την συγγραφή…Υπέροχος μονόλογος με ένα υπέροχο τελευταίο αντίο..1969

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]