Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά από 30 χρόνια (video)

24 Νοεμβρίου 2023

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά από 30 χρόνια, Παρά το μέγεθός του, είναι καταδικασμένο να λιώσει

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, που αποτελούσε πρώην μέρος της Ανταρκτικής, απομακρύνεται από την ήπειρο και έχει κάνει τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να εστιάσουν το βλέμμα τους σε αυτό.

Το παγόβουνο, με την ονομασία A23a, είχε αποκολληθεί από την ακτή της Ανταρκτικής το 1986. Τώρα όμως η κίνησή του μπορεί σύντομα να το οδηγήσει πέρα από τα νερά της Ανταρκτικής.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται μετά από 30 χρόνια - Documento

Το A23a είναι πραγματικά τεράστιο έχει έκταση σχεδόν 4000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό το καθιστά περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους του ευρύτερου Λονδίνου και δεν είναι μόνο αυτο το εντυπωσιακό Αυτό το κομμάτι πάγου έχει ύψος περίπου 400 μέτρα. Για σύγκριση, ο London Shard, ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρώπη, έχει ύψος μόλις 310 μέτρα.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται

Το A23a έχει αρχίσει να κινείται τους τελευταίους μήνες από τους ανέμους και τα ρεύματα, και τώρα περνά από το βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής και θα καταλήξει στον νότιο Ατλαντικό. Το νησί φιλοξενεί εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα πτηνά και υπάρχει ο φόβος να επηρεάσει το περιβάλλον των άγριων ζώων και πτηνών εκεί και να επηρεάσει ακόμη και την πηγή τροφής τους. Αλλά αυτά είναι εικασίες προς το παρόν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τελικά, όλα τα παγόβουνα, όσο μεγάλα κι αν είναι, είναι καταδικασμένα να λιώσουν και να εξαφανισθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]