Σήμερα η ακρόαση για το αίτημα αποφυλάκισής του Όσκαρ Πιστόριους

24 Νοεμβρίου 2023

Σήμερα η ακρόαση για το αίτημα αποφυλάκισής του Όσκαρ Πιστόριους, ο γνωστός ως «Blade Runner» για τα προσθετικά του πόδια ο οποίος καταδικάστηκε γιατί πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του, ζητάει την αποφυλάκιση του.

Ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, κατηγορήθηκε ότι σκότωσε εκ προθέσεως τη σύντροφό του και παρόλο που προσπάθησε να καταρρίψει τις κατηγορίες, εστιάζοντας σε μικρές λεπτομέρειες, λέγοντας ότι προσπαθούσε να σώσει τη ζωή της Στέενκαμπ κι όχι να τη δολοφονήσει, ο εισαγγελέας αντέκρουσε τα επιχειρήματα του λέγοντας πώς ο “Blade Runner” ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει, αφού πυροβόλησε τέσσερις φορές και όχι μία. Τον χαρακτήρισε ύποπτο φυγής και φυσικά ζήτησε την προφυλάκισή του. “Έχουμε μια γυναίκα νεκρή”, ανέφερε κυνικά στο φινάλε.

Η ώρα της κρίσης για τον Όσκαρ Πιστόριους - «Τα χρήματα του αίματος» στην  οικογένεια της Ρίβα Στίνκαμπ | in.gr

Αρχικά καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης το 2014 για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά το ανώτατο εφετείο στα τέλη του 2015 τον έκρινε ένοχο για φόνο εκ προμελέτης. Επέστρεψε στη φυλακή για έξι χρόνια το 2016 μετά από καταδίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ οι εισαγγελείς ζητούσαν να του επιβληθεί ποινή 15 ετών.

ΟΣΚΑΡ ΠΙΣΤΟΡΙΟΥΣ - Newsbomb

Το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο υπερδιπλασίασε την ποινή του για φόνο σε 13 χρόνια και πέντε μήνες, λέγοντας ότι η εξαετής ποινή ήταν «σοκαριστικά επιεικής». Εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι ένα συμβούλιο αναστολών θα εξετάσει την υπόθεση του Πιστόριους σε ακρόαση την Παρασκευή.

Απορρίφθηκε το αίτημα του Όσκαρ Πιστόριους για αποφυλάκιση υπό όρους

Υπενθυμίζεται, ότι ο Πιστόριους δεν αποφυλακίστηκε υπό όρους τον Μάρτιο, αφού κρίθηκε ότι δεν είχε συμπληρώσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης που απαιτείται για να εξεταστεί η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, το συνταγματικό δικαστήριο ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι ο Πιστόριους είχε εκτίσει το ήμισυ της ποινής του μέχρι τις 21 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν επιλέξιμος για αναστολή.

πηγή: Guardian

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]