Συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Τα πρώτα σημάδια που δύσκολα εντοπίζονται

21 Νοεμβρίου 2023

Συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Τα πρώτα σημάδια που δύσκολα εντοπίζονται

Καθώς οι ερευνητές χαιρετίζουν μια νέα θεραπεία που θα μπορούσε να ενισχύσει τη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν πριν εξαπλωθεί η ασθένεια.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά το αρχικό στάδιο.

Καρκίνος τραχήλου: Το σύμπτωμα που αφορά το 90% των περιπτώσεων

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • κολπική αιμορραγία μετά το σεξ,
  • κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση,
  • κολπική αιμορραγία μεταξύ περιόδων (έμμηνος ρύση) που είναι βαρύτερες ή μεγαλύτερες από το κανονικό,
  • κολπική έκκριση που είναι υδαρή και έχει έντονη οσμή ή περιέχει αίμα
  • πυελικός πόνος ή πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μόλις ο καρκίνος εξαπλωθεί πέρα από τον τράχηλο ή άλλα μέρη του σώματος και εισέλθει σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να εμφανιστούν άλλα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • δύσκολες ή επώδυνες κινήσεις του εντέρου αιμορραγία από το ορθό κατά την κινητικότητα του εντέρου,
  • δύσκολη ή επώδυνη ούρηση ή αίμα στα ούρα,
  • θαμπό πόνο στην πλάτη,
  • πρήξιμο στα πόδια,
  • πόνο στην κοιλιά
  • αίσθημα κόπωσης.
Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Το NHS τονίζει ότι πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε συμπτώματα και υπογραμμίζει ότι αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ κοινά και μπορεί να προκληθούν από πολλές διαφορετικές παθήσεις.

«Το να τα έχετε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αλλά είναι σημαντικό να τα ελέγξετε με έναν γιατρό. Αυτό συμβαίνει γιατί εάν προκαλούνται από καρκίνο, η έγκαιρη εύρεσή του σημαίνει ότι η θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής».

Σημαντικές κινήσεις για την εξάπλωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη Βρετανία

Το NHS της Βρετανίας έχει δεσμευτεί να εξαλείψει πλήρως τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040 σε μια πραγματικά σημαντική κίνηση που ελπίζει να σώσει χιλιάδες ζωές. Σχεδόν 3.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με τη νόσο στην Αγγλία πέρυσι, με 850 να χάσουν τη ζωή τους. Η Amanda Pritchard, διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England, έχει δεσμευτεί να επιτύχει τη φιλοδοξία αυτή, αυξάνοντας την λήψη του εμβολίου HPV και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Η Αγγλία είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που έθεσαν στόχο εξάλειψης μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Το εμβόλιο για τον HPV χορηγείται σε αγόρια και κορίτσια πριν συμπληρώσουν τα 13 τους χρόνια και επίσης σε άτομα υψηλού κινδύνου για τη νόσο. Το εμβόλιο είναι πλέον πιο εύκολα διαθέσιμο σε περισσότερες τοποθεσίες, όπως βιβλιοθήκες και αθλητικά κέντρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]