Μηλιές Πηλίου | Οι φθινοπωρινές διακοπές που σας αξίζουν

18 Νοεμβρίου 2023

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα ταξιδεύουμε στις Μηλιές Πηλίου! Γράφει ο Χρήστος Λαρισσαίος

Το φθινόπωρο βρίσκεται είδη σε εξέλιξη. Ο καιρός όμως δεν θυμίζει ιδιαίτερα την εποχή. Εάν όμως κάποιος βρεθεί σε μια περιοχή με ειδυλλιακό τοπίο και αρκετά φυλλοβόλα δέντρα τότε αμέσως θα μπει  στο κλίμα και την διάθεση που προτάσσει η εποχή.

Θεωρώ πως  η ευρύτερη περιοχή του Πηλίου είναι ιδανική για διακοπές και εξορμήσεις ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι Μηλιές Πηλίου όμως μπορούν να σε αφήσουν άφωνο καθώς συνδυάζουν ένα παραμυθένιο τοπίο με πάρα πολλά κομμάτια πολιτισμού και ιστορίας.

Ξεκίνησα από την Αθήνα έχοντας ανυπομονησία και όρεξη για εξερεύνηση. Ετοίμασα τα πράγματά μου, φόρτισα την φωτογραφική μου μηχανή και έφυγα για Πήλιο. Το ταξίδι είναι ευχάριστο και ξεκούραστο . Ο δρόμος της Εθνικής οδού πολύ καλός όπως και το επαρχιακό δίκτυο που οδηγεί από τον Βόλο στο Πήλιο και της Μηλιές.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Το χωρίο είναι ορεινό. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας περιοχής που είναι σε υψόμετρο. Η δροσιά σε υποδέχεται και σε καλωσορίζει ενώ η πυκνή, φυλλοβόλα, βλάστηση με τα έντονα χρώματα της, σε κερνάει παραμυθένιες εμπειρίες. Συνάντησα στην είσοδο την περικαλλή πλακόστρωτη πλατεία των Μηλιών και φυσικά δεν στέρησα από τον εαυτό μου τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ κάτω από τα δροσερά πλατάνια. Απέναντι μου στα παγκάκια της πλατείας υπήρχε και αυτός ο γλυκός τετράποδος φίλος που μου έκανε παρέα. Εντός της Πλατείας βρίσκεται και ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων ταξιαρχών, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1741 αλλά παραμένει άγνωστο το πότε χτίστηκε και από ποιόν. Στο εσωτερικό θα σας δείξω τις μεταβυζαντινές αγιογραφίες που φιλοξενεί αλλά και το αξιοθαύμαστο ξυλόγλυπτο τέμπλο του, δείγμα περίτεχνης αρχιτεκτονικής. Εξωτερικά ο Ναός χαρακτηρίζεται από το ψηλό του μπλε  καμπαναριό με το περίοπτο ρολόι που έχει πάνω του. Η ώρα πέρασε, η  φωτογραφική μου μηχανή δεν σταματούσε να δουλεύει και η όρεξη μου για περισσότερη εξερεύνηση ήταν έντονη.

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία σχεδόν απέναντι, θα βρείτε την  δημόσια Βιβλιοθήκη των Μηλιών η οποία κατέχει έναν πολιτιστικό θησαυρό από σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια . Στην είσοδο της θα δείτε να αναγράφεται σε μια ταμπέλα το όνομα «Ψυχής Άκος». Αυτό συμβαίνει διότι το 1814 ο Άνθιμος Γαζής και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς ίδρυσαν Σχολή με το παραπάνω η οποία στεγαζόταν στο κτίριο μέχρι να πάρει την σημερινή του μορφή. Φυσικά αφού την φωτογράφισα εξωτερικά δεν θα έχανα την ευκαιρία να σας δειξω  και εικόνες από το εσωτερικό της . Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Η περιοχή διαθέτει πολύ καλό παραδοσιακό φαγητό, φιλόξενο κόσμο και ακαταμάχητες παραδοσιακές πηλιορείτικες πίτες. Η αλήθεια είναι ότι η διαμονή είναι λίγο τσιμπημένη αλλά αξίζει να την απολαύσετε . Τα καταλύματα έχουν το παραδοσιακό πετρόχτιστο γνώρισμα της περιοχής αλλά  και της περίτεχνης αρχιτεκτονικής του Πηλίου . Ιδανικό για ερωτευμένα ζευγάρια που θέλουν να ζήσουν το παραμύθι της αγάπης τους αλλά και για παρέες φίλων που έχουν διάθεση για εξερεύνηση περπάτημα και δραστηριότητες στη φύση . Δεν εξαιρούνται όμως και οι οικογένειες με μικρά παιδία καθώς το χωριό θα αφήσει τις πιο όμορφες αναμνήσεις στα παιδικά μυαλουδάκια.  Σας παρακινώ να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας και να κλείσετε ένα μοναδικό τριήμερο στις Μηλιές Πηλίου.

ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ

Η επαφή μου με την φύση, τους φιλόξενους κατοίκους αλλά και το παραμυθένιο τοπίο με έκαναν να ξεχάσω την ώρα τελείως . Το οδοιπορικό εξελίχθηκε ευχάριστα μέσα στα παραδοσιακά Πηλιορείτικα καλντερίμια του χωριού και τις πνευματικές οάσεις όπως το Γυμνάσιο Πηλίου Η βιβλιοθήκη που ανέφερα πιο πάνω και η κεντρική εκκλησία των Μηλιών. Παρόλα αυτά, το αξιοθέατο που ταξινομώ ως σήμα κατατεθέν, είναι και η τουριστική ατραξιόν των Μηλιών . Το τρενάκι της, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ένωνε την περιοχή με όλη την περιφέρεια και ενίσχυε το εμπόριο και την τροφοδοσία όπως μου είπαν οι ντόπιοι. Σήμερα έχει χαρακτήρα αμιγώς τουριστικό και προσφέρει μια αξέχαστη ξενάγηση μέσα στο πλούσιο δάσος του Πηλίου παρέα με τα τοξωτά γεφυράκια και τις φυσικές στέγες που δημιουργούν οι φυλλωσιές των δέντρων. Εγώ δεν στάθηκα τόσο τυχερός διότι το τρενάκι λειτουργεί με συγκεκριμένα δρομολόγια και κυρίως σαββατοκύριακα. Η απογοήτευση δεν έχει θέσει στην καρδιά ενός φωτογράφου όπως εγώ . Γι’ αυτό και έκανα την διαδρομή με τα πόδια έως ένα σημείο που άντεξα και σας παραθέτω τις φωτογραφίες. Με αποζημίωσε πλήρως ο σιδηροδρομικός σταθμός Των Μηλιών ο οποίος θυμίζει την παλιά εποχή έχει έντονα χρώματα κυρίως κίτρινο και γύρω του περιστοιχίζεται από πανύψηλα δέντρα.

Το φωτογραφικό οδοιπορικό στο Πανέμορφο αυτό χωριουδάκι έφτασε στο τέλος του. Μια μοναδική και παραμυθένια εμπειρία όμως εδώ φτάνει για μια ζωή χωρίς υπερβολή. Αξίζει να βρεθείτε εδώ φθινόπωρο και χειμώνα. Ως φωτογράφος γάμων και βαπτίσεων δεν γίνεται να μην σας προτρέψω να σκεφτείτε μια ενδεχόμενη πρόταση γάμου για την αγαπημένη σας είτε στα καλντερίμια του χωριού είτε στην διαδρομή του τρένου. Ακόμη και όχι να σας πεί, πραγμα αδύνατον, η ομορφιά του μέρους θα σας κάνει να το ξεχάσετε. Μου αρέσει να αστειεύομαι διότι το χιούμορ και το χαμόγελο είναι πηγές αισιοδοξίας και αγάπης. Τα ταξίδια εμπνέουν, ενισχύουν την φαντασία μας, μας εκπαιδεύουν και τρέφουν την καρδιά την ψυχή μας και το μυαλό μας. Εμείς ανανεώνουμε το διαδικτυακό μας ραντεβού για το μεθεπόμενο Σάββατο με συνέντευξη φωτογράφου. Έως τότε παραμένετε συντονισμένοι στον Νο1 διαδικτυακό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr φυσικά αυτόν που σας ταξιδεύει στα καλύτερα γιατί το αξίζετε.


[There are no radio stations in the database]