«Σαρώνει» η κακοκαιρία: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

4 Νοεμβρίου 2023

Κακοκαιρία πλήτει από τα βορειοδυτικά τη χώρα μας, καθώς ψυχρό μέτωπο προερχόμενο από την κεντρική Ευρώπη (κακοκαιρία Ciarán) έχει προσεγγίσει τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας. 

Το μέτωπο διασχίζει τη χώρα κινούμενο προς τα ανατολικά. Μέχρι τις μεσημεριανές ώρες βροχοπτώσεις και καταιγίδες εκδηλώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Τον μεγαλύτερο όγκο νερού δέχεται η Ήπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, με το επεισόδιο βροχόπτωσης να κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική). Παροδικές καταιγίδες αναμένονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Σημαντική ενίσχυση παρουσιάζουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7-8 Μποφόρ, συνοδεία υψηλού κυματισμού, άνω των τεσσάρων μέτρων. 

Το απόγευμα τα φαινόμενα προοδευτικά θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά, όπου τοπικά θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες συνοδεία ισχυρών ανέμων. Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση του καιρού.

Ξάνθη: Θυελλώδεις άνεμοι αναποδογύρισαν ΙΧ, ξήλωσαν σκεπές και έριξαν δέντρα

Μεγάλες καταστροφές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε το Σάββατο (04/11) την Ξάνθη.  Οι ουρανοί άνοιξαν και μέσα σε ελάχιστα λεπτά σημειώθηκε έντονη καταιγίδα που συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους. 

Μάλιστα στην περιοχή κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης οι κάτοικοι μιλούν στο xanthinea.gr για την εκδήλωση ενός ανεμοστρόβιλου, ο οποίος μάλιστα αναποδογύρισε ΙΧ αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα και ξήλωσε κεραμίδια από οροφές σπιτιών. 

Την ίδια στιγμή σημειώθηκε δεκάδες πτώσεις δέντρων μέσα στην πόλη αλλά και μεγάλων κλαδιών, λίγο πριν το Αμοιρίδειο. 

 Αφίδνες: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία λόγω πτώσης δέντρων

Η αμαξοστοιχία IC 51 έχει ακινητοποιηθεί μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στεφάνου, λόγω πτώσης δέντρων στη γραμμή, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης και κυκλοφορίας.

Λόγω της διακοπής κυκλοφορίας μεταξύ Αθηνών και Αφιδνών, τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών IC51, 1542 και 1543 θα υποκατασταθούν με λεωφορεία. Επίσης, η αμαξοστοιχία IC 60 αναμένει στον Σ.Σ Ρέντη ενώ αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην ε.ο. Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής

Διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων τέθηκε σε ισχύ σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας-Συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η απαγόρευση αφορά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 19ο χιλιόμετρο έως το 28ο χιλιόμετρο λόγω της κατολίσθησης που σημειώθηκε στο 22ο χιλιόμετρο της οδού, στο ύψος του Πισοδερίου.

Εξαιρούνται τα οχήματα των εκχιονιστικών μηχανημάτων, οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.

Προβλήματα στην Αχαΐα – Προληπτική εκκένωση οικισμού στο Αίγιο

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, άρχισαν να δημιουργούν τα πρώτα προβλήματα. Συγκεκριμένα, δένδρα ξεριζώθηκαν στον Άγιο Βασίλειο, το Ρίο και το Ακταίο, στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου, σύμφωνα με το tempo24.news.

Ευτυχώς από την πτώση των δένδρων δεν κινδύνεψαν πολίτες. Στα σημεία βρέθηκε η Πυροσβεστική για την απομάκρυνση των κορμών, αλλά και άνδρες της Αστυνομίας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας. 

Στο Αίγιο, εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Βιλιβινιώτικα λόγω κατολισθήσεων και, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι 17 κάτοικοι του οικισμού μεταφέρονται σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα.

Παράλληλα, κλιμάκια πυροσβεστών έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν σε κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένου πριν πέσει σε πεζοδρόμιο από μπαλκόνι πολυκατοικίας, σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης χωμάτων που καταγράφηκε προχθές (02/11) το πρωί μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο σημείο συνεχίζουν να εργάζονται μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης, κλειστή παραμένει η Παλαιά Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών, στην στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση.

Ακόμα, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή σε διάφορα σημεία η επαρχιακή οδός Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, εξ αιτίας κατολίσθησης χωμάτων και φερτών υλικών.

Πλημμύρισε η Ορεινή Καλαμπάκα

Αποκλεισμένες παραμένουν για ακόμη μία φορά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από το βράδυ της Παρασκευής περιοχές του Δήμου Μετεώρων.

Ειδικότερα, τα χωριά Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά παραμένουν αποκομμένα από την πλευρά της Καλαμπάκας.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flakorno.krania%2Fvideos%2F667958435462372%2F&show_text=true&width=267&t=0

Επίσης, στην περιοχή της Κρανιάς, απ’ όπου και οι φωτογραφίες του trikalavoice.gr, ο Ασπροπόταμος σάρωσε ξανά τα πάντα στο πέρασμά του και πια φαίνεται ότι δημιουργεί νέα κοίτη.

Σοβαρά είναι τα στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με αποτέλεσμα το επαρχιακό δίκτυο σε ορισμένα χωριά να έχει υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, καθίσταται αδύνατη η προσπέλαση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο ορισμένων χωριών, ενώ έχουν σημειωθεί και προβλήματα ηλεκτροδότησης στα ορεινά και πεδινά της περιοχής.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταπτώσεις βράχων και αρκετή λάσπη είναι επίσης το αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ωρών στα ορεινά της Π.Ε. Τρικάλων, με 12 μηχανήματα της ΠΕ να επιχειρούν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις καταστροφές.

Ναυπακτία: Οι δυνατοί άνεμοι «σήκωσαν» σκεπή

Στέγη αποθήκης αποκολλήθηκε λόγω τον ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή στο Τρίκορφο Ναυπακτίας.

Η στέγη λόγω των δυνατών ανέμων εκτοξεύτηκε αρκετά μέτρα από την αποθήκη στον δρόμο που συνδέει το χωριό με τη Γαβρολίμνη. Ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάποιο ατύχημα ή τραυματισμός από το περιστατικό.

Με την άμεση παρέμβαση μελών της κοινότητας, η σκεπή μεταφέρθηκε μακριά από το δρόμο.

https://youtube.com/watch?v=T563M99N3Vo%3Frel%3D0

Κατολισθήσεις στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης κοντά στο ύψος της Πυρσόγιαννης Κόνιτσας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται στην περιοχή με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία και στον δρόμο Δελβινακίου- Πωγωνιανής.

Κόνιτσα και Πωγώνι αποτελούν τις περιοχές του Νομού Ιωαννίνων όπου καταγράφονται τα περισσότερα μέχρι στιγμής προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας. Προβλήματα επίσης έχουν σημειωθεί στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται και στον ορεινό όγκο της Άρτας με τα Θεοδώριανα να έχουν δεχθεί ως τις 9 το πρωί του Σαββάτου 108 χιλιοστά βροχής.

Θυελλώδεις άνεμοι στο Μέτσοβο – Ξεριζώθηκαν δέντρα

Στο κέντρο του Μετσόβου μεγάλα κλαδιά και δέντρα κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Κατάρρευση πρανούς στην ΕΟ Φλώρινας Κρυσταλλοπηγής

Κατάρρευση του πρανούς σημειώθηκε στο 22ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Φλώρινας-Κρυσταλλοπηγής, στο ύψος του Πισοδερίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία δεν διακόπηκε και διεξάγεται με τη συνδρομή των αστυνομικών που βρίσκονται επί τόπου. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί σήμανση.


[There are no radio stations in the database]