Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist “Δεν είναι ακόμα αργά να συζητηθεί το μέλλον της Γάζας και να βρεθεί λύση”

31 Οκτωβρίου 2023

Συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στο Athenaeum Intercontinental, είχε χθες Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην στάση που κρατάει η Ελλάδα στο Παλαιστινιακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 27ο συνέδριο του Economist. Σημείωσε ότι δεν διατηρούμε επαφές με όλα τα κράτη της περιοχής, τονίζοντας ότι δεν συνομιλούμε την Χαμάς καθώς πρόκειται για μια τροποκρατική οργάνωση.  

«Η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο ψήφισμα του ΟΗΕ» είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας με τον Φρ. Φουκουγιάμα στο συνέδριο του Economist. «Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» πρόσθεσε. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει δρόμος για «ελληνική διπλωματία» είπε ότι είμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. Εχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής. «Είμαστε αντικειμενικοί σε ότι αφορά τη συνολική μας πολιτική» είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι μια λύση μπορεί να υπάρξει αυτή των «δυο κρατών». Τόνισε ότι αν γίνει δυνατό να σταλεί δια θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια για θαλάσσης η Ελλάδα θα συμμετάσχει.

Mitsotakis_Economist1
Mitsotakis_Economist2
Mitsotakis_Economist3
Mitsotakis_Economist4



«Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει επιδείξει την ανάλογη αποτελεσματικότητα» είπε -μεταξύ άλλων – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή. 

Mitsotakis_Economist5



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αλλαγές που αυτός έχει επιφέρει. Στάθηκε δε στο πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας στην Ευρώπη και η αυτονομία της. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι τα κράτη θα πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθούν και η ΕΕ να μπορεί να έχει τους πόρους για να το διασφαλίσει αυτό. 

πηγη


[There are no radio stations in the database]