Με ποιο χέρι πρέπει να τρώτε για να αδυνατίσετε

31 Οκτωβρίου 2023

Με ποιο χέρι πρέπει να τρώτε για να αδυνατίσετε. Ξεχάστε τον περιορισμό των θερμίδων και τις καθημερινές επισκέψεις στο γυμναστήριο με στόχο το αδυνάτισμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένα κόλπο που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και έχει να κάνει με το ποιο χέρι τρώτε.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής Richard Wiseman, ο οποίος πιστεύει ότι το «ενσυνείδητο φαγητό» θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Αλλά ο Δρ. Wiseman λέει ότι παράξενα κόλπα, όπως το να τρώτε χρησιμοποιώντας διαφορετικό χέρι από το βασικό -δηλαδή αυτό που χρησιμοποιείτε για να κάνετε τις περισσότερες καθημερινές εργασίες- και το να βάλετε έναν καθρέφτη στην κουζίνα σας, μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο για να φάει λιγότερο.

Τρώτε με το μη κυρίαρχο χέρι

Αν και μπορεί να φαίνεται πολύπλοκο ή στην αρχή να δημιουργεί… ακαταστασία, το να τρώτε με το μη κυρίαρχο χέρι σας πιστεύεται ότι σας βοηθά να τρώτε λιγότερο, καθώς σας κάνει να τρώτε πιο αργά.

«Το να τρώτε με το μη κυρίαρχο χέρι σας είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να τρώει λιγότερο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Wiseman στο podcast του On Your Mind.

«Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσοχή την ώρα του φαγητού, γιατί πρέπει να επιλύσετε προβλήματα συντονισμού, με αποτέλεσμα να καταλήγετε να τρώτε λιγότερο. Μπορεί να φαίνεται πολύ απλό, αλλά στην πραγματικότητα αρκετά αποτελεσματικό», λέει ο καθηγητής Wiseman από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

Αυτή η προσεκτική διατροφική συνήθεια λειτουργεί σε δύο κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, το να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι καλή ιδέα γιατί όταν αποσπάται η προσοχή σας, με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο, εξηγεί ο ειδικός.

Ο ρόλος της διάσπασης προσοχής στην κατανάλωση του φαγητού

Το να δίνετε προσοχή σε αυτό που έχετε στο πιάτο σας έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ποσότητα φαγητού που τρώτε, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές εξέτασαν 24 μελέτες και διαπίστωσαν ότι η βιαστική ή με διασπάσεις κατανάλωση φαγητού μπορεί να σας κάνει να τρώτε περισσότερο. Αντίθετα, η απόλαυση του φαγητού τρώγοντας με πιο αργό ρυθμό χωρίς απόσπαση της προσοχής μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την ποσότητα που τρώτε κάθε φορά.

Ένας άλλος τρόπος για να είστε πιο συνειδητοποιημένοι για το τι τρώτε είναι να παρακολουθείτε κυριολεκτικά τι τρώτε. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το να παρακολουθείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη ενώ τρώτε ένα γεύμα θεωρείται ότι οδηγεί σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ο καθηγητής Wiseman εξήγησε ότι η θεωρία του καθρέφτη προήλθε από τον Αμερικανό ψυχολόγο Brad Bushman. Ως μέρος ενός πειράματος, ο Bushman τοποθέτησε ένα τραπέζι με φαγητό έξω από ένα σούπερ μάρκετ και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να καθίσουν και να φάνε το φαγητό.

Μερικές φορές το φαγητό στο τραπέζι ήταν υγιεινό και άλλες φορές ανθυγιεινό, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, ενθάρρυνε τους ανθρώπους να τρώνε όσο τους αρέσει. Στις μισές δοκιμές, έβαλε έναν καθρέφτη στο τραπέζι, ώστε οι άνθρωποι να βλέπουν τον εαυτό τους όσο τρώνε το φαγητό.

«Μόλις οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν την αντανάκλασή τους, έγιναν πιο συνειδητοποιημένοι και στράφηκαν σε πιο υγιεινά τρόφιμα», είπε ο καθηγητής Wiseman. Χρησιμοποιώντας αυτή τη λογική, ο ίδιος προτείνει να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη στην κουζίνα για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη συνείδηση του τι τρώτε.

«Αν δεν το θέλετε, δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε. Αλλά αν το θέλετε, τότε αυτά τα hacks, εν είδει ψυχολογικών συμβουλών μπορεί να φανούν αρκετά χρήσιμα», καταλήγει ο καθηγητής.

Μερικά ακόμα δοκιμασμένα κόλπα για αδυνάτισμα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με νερό, τη μείωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος και την κατανάλωση πέντε φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Η άσκηση με 150 λεπτά την εβδομάδα, είναι επίσης ένας προτεινόμενος τρόπος για να χάσετε τα κιλά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]