«Χρυσάφι» το ελαιόλαδο – Στα 200 ευρώ καλπάζει ο τενεκές 

27 Οκτωβρίου 2023

 «Χρυσάφι» το ελαιόλαδο, στα 200 ευρώ καλπάζει ο τενεκές. Με ιλιγγιώδη ταχύτητα κινείται προς τα πάνω, η τιμή  του ελαιόλαδου. Στην αποκαλυπτική έρευνα του Flash.gr, ελαιοπαραγωγοί μας εξηγούν τους λόγους που συμβαίνει αυτό και μας προετοιμάζουν για την επόμενη ημέρα!

«Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις εθνικές μας ανάγκες. Θα είναι πλέον είδος πολυτελείας», μας λέει  ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Φιλετζάκης, ενώ το λίτρο, συμπληρώνει, δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τα 20 ευρώ…

“Το λάδι που υπάρχει σήμερα στα super markets, ανέρχεται στα 13,25 ευρώ που πέρυσι το 80% αυτού του λαδιού, έφυγε σε τιμή 4,5 με 5 ευρώ από τον παραγωγό. Τα φετινά λάδια με τις φετινές τιμές… το λάδι θα ξεπεράσει τα 17 ευρώ το λίτρο στον καταναλωτή. 

Θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα λέτε; 
Ναι και παραπάνω. Μπορεί να φτάσει στα 20 ευρώ (το λίτρο) στον καταναλωτή. Δυστυχώς. Με τον τενεκέ, τα περυσινά λάδια που  πωλούνται στα 8.5 ευρώ συν ΦΠΑ, υπερβαίνουν τα 10 ευρώ. Ο τενεκές είναι 17 κιλά. Με 10 ευρώ το κιλό, πάει 170 ευρώ ο τενεκές. 

-170 ευρώ τα περυσινά λάδια…
Τα περυσινά λάδια, ναι.

-Τα φετινά δηλαδή; Μπορεί να πάει και παραπάνω;
Δεν ξέρουμε. Μπορεί να πάει και 200 ευρώ ο τενεκές. Δεν ξέρουμε που θα φτάσει! “

Δεν είναι τυχαίο, πως το ελαιόλαδο αποκαλείται “υγρός ή πράσινος χρυσός”. Ποιος είναι όμως ο λόγος που οι καταναλωτές, θα το χρησιμοποιούν φέτος, με το σταγονόμετρο στη διατροφή τους και που ήδη έχουν αναγκαστεί να στραφούν σε άλλα είδη λαδιού, όπως ηλιέλαια, πυρηνέλαια και σπορέλαια; «Η εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή», δηλώνει στο Flash.gr, ο κ. Γιώργος Γωνιωτάκης , Μέλος Διοίκησης Εθνικής  Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, που παρομοιάζει την αγορά του λαδιού, με ένα «μικρό χρηματιστήριο»…

«Μικρό χρηματιστήριο η αγορά λαδιού»

«Η χρονιά είναι για όλους δύσκολη, πρώτον για τον παραγωγό γιατί δεν υπάρχει καρπός. Η παραγωγή είναι μειωμένη πάρα πολύ. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές έχουμε και 80% μείωση και να σας πω ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θα μπουν καθόλου στα χωράφια να μαζέψουν καρπό. Είναι πολύ κακή χρονιά. Από την άλλη, λόγω και της παγκόσμιας παραγωγής που και αυτή είναι μειωμένη, έχουμε αυξημένες τιμές. Το λάδι, αν δούμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι ένα μικρό χρηματιστήριο».

 Για την ακρίβεια, η παραγωγή στη χώρα μας, θα πέσει στο 1/3 σε σχέση με τη χρονιά που μας πέρασε, συμπληρώνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου…   

«Τώρα ξεκινάει η φετινή χρονιά ελαιοσυγκομιδής. Δυστυχώς όμως είναι μια κακή χρονιά  για τον παραγωγό. Μια χρονιά που δεν έχει ποσότητες, μια χρονιά που πραγματικά υπολείπονται από την αγορά πολλές ποσότητες ελαιολάδου. Η Κρήτη μας, πέρυσι παρήγαγε 130.000 τόνους ελαιολάδου και φέτος θα παράξει ούτε 30.000 τόνους. Η χώρα μας παρήγαγε 350.000 τόνους και δεν θα παράξει ούτε 100.000 τόνους λάδι».

Πώς επηρεάζεται η τιμή από τους ισχυρούς “παίκτες” του εξωτερικού

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Για την ακρίβεια επηρεάζονται από την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τα σύνορά της και δεν αφήνει το λάδι να φύγει από τη χώρα, από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου. Μια απόφαση, που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, θα πάρει και δεύτερη αναβολή, αφού και εκεί οι τιμές για τα δεδομένα της Τουρκίας είναι πάρα πολύ υψηλές, με το λίτρο να ανέρχεται περίπου στα 9.5 ευρώ για τον καταναλωτή. 

 Την ίδια ώρα η Ισπανία που θεωρείται παγκόσμιος “παίκτης” στην παραγωγή ελαιολάδου, αφού διαχειρίζεται το 50% της παγκόσμιας παραγωγής και διαμορφώνει την τιμή, παρακολουθεί “μουδιασμένη” τα βαρέλια της να γεμίζουν με μόλις 600.000 τόνους φέτος, ενώ πέρυσι η παραγωγή της είχε ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο. Η ζημιά είναι τεράστια, σημειώνει στο Flash.gr o κ. Ευάγγελος Πρωτογεράκης, Πρ. Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.  

«Η φετινή χρονιά και η περυσινή ήταν μειωμένη πάρα πολύ. Φέτος είναι ακόμα πιο μειωμένη. Γι αυτό και η τιμή έχει φτάσει τόσο ψηλά και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει από τώρα και στο εξής. Η Ισπανία έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Φέτος, από αυτό που υπολόγιζαν, τελικά θα  βγάλουν το 30 με 40%. Η Ελλάδα έχει μείωση, η Ιταλία το ίδιο, είχε μεγάλη παραγωγή και τώρα δεν έχει πια μεγάλη παραγωγή. Και η Τυνησία είχε παραγωγή πέρυσι και όχι φέτος. Αυτές είναι οι χώρες που παράγουν το περισσότερο λάδι».

Οι ελαιοπαραγωγοί προειδοποιούν για νοθεία και ανησυχούν για τις κλοπές 

Στη χώρα μας, που η μεσογειακή διατροφή είναι το καλύτερο παράδειγμα για το τραπέζι όλων των καταναλωτών, με το ελαιόλαδο να αποτελεί -μέχρι σήμερα- τον απόλυτο πρωταγωνιστή, οι ειδικοί προειδοποιούν και ζητούν εντατικούς ελέγχους. Ο κύριος Γιώργος Γωνιωτάκης θίγει στο Flash.gr, μια πολύ σημαντική παράμετρο. Τη νοθεία στο προϊόν που μπορεί να καταλήξει στο πιάτο μας… Άλλωστε όπως λέει, το αμαρτωλό παρελθόν, μας διδάσκει!

«Τη στιγμή που το προϊόν έχει πάρα πολύ μεγάλη τιμή, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, διότι πολύ φοβούμαι…Εδώ με πολύ μικρότερες τιμές στο παρελθόν είχαμε νοθευμένα ελαιόλαδα. Φανταστείτε με μια τέτοια τιμή, τι μπορεί να συμβεί. Ακόμα και τυποποιημένα λάδια…Έχουν βρεθεί από ελέγχους του  ΕΦΕΤ, ανύπαρκτες εταιρίες μ’ ένα προϊόν που μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν ήταν μέσα στα μπουκάλια». 

Τη στιγμή που το προϊόν έχει πάρα πολύ μεγάλη τιμή, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι»

Συνέπεια όλων των παραπάνω; Οι κλοπές του καρπού από τα χωράφια. Δεν είναι λίγες οι φορές, μας λένε αγανακτισμένοι οι παραγωγοί, που μπορεί να κλαπούν σακιά με καρπό ή ακόμα και να κοπούν “φορτωμένα” από ελιές, κλαδιά. Γι αυτό και λαμβάνουν τα μέτρα τους, με “σύμμαχό” τους, την τεχνολογία κι ένα μικροτσίπ που μοιάζει με ελιά, μας εξηγεί ο κύριος Ευάγγελος Πρωτογεράκης…

«Είναι ένα μικροτσίπ, που είναι όπως ο καρπός της ελιάς. Όποιος θέλει το προμηθεύεται, πάει το βάζει επάνω στο δέντρο κι όταν μπει μέσα στα σακιά για να φύγει να πάει κάπου ή στο ελαιουργείο, μπορεί να βρεθεί η πορεία του. Που καταλήγει ο καρπός. Δεν προλαμβάνει την κλοπή, αλλά μπορούμε να βρούμε τον καρπό που έχει καταλήξει».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]