Θειούχες αναθυμιάσεις διαφεύγουν από την επιφάνεια της πόλης Pozzuoli (video)

27 Οκτωβρίου 2023

Θειούχες αναθυμιάσεις διαφεύγουν από την επιφάνεια της πόλης Pozzuoli ,υπήρξαν περισσότεροι από χίλιοι σεισμοί τον Σεπτέμβριο

Η συζήτηση σε καταστήματα και καφέ μπαρ στο Pozzuoli, μια πόλη-λιμάνι έξω από τη Νάπολη, δεν αφορά το ποδόσφαιρο ή την πολιτική, αλλά τον φόβο που έχει κυριεύσει τους κατοίκους από τότε που ένα υπερηφαίστειο πυροδότησε ένα σμήνος σεισμών.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση σχεδίαζε μια πιθανή μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από την τεράστια ηφαιστειακή περιοχή γνωστή ως Campi Flegrei, ή Phlegraean Fields, από την αρχαία ελληνική λέξη για το κάψιμο.

Θειούχες αναθυμιάσεις διαφεύγουν από την επιφάνεια, δίνοντας στην περιοχή μια σουρεαλιστική όψη και καθιστώντας την πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει τη μυρωδιά, τις αναθυμιάσεις και το τρέμουλο. Υπήρξαν περισσότεροι από χίλιοι σεισμοί τον Σεπτέμβριο, οι περισσότεροι από αυτούς ήσσονος σημασίας.

Όμως, ένας σεισμός 4,2 Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου, ο ισχυρότερος τράνταγμα των τελευταίων 40 ετών που έπληξε το ηφαιστειακό πεδίο, πυροδότησε φόβους ότι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «σεισμική κρίση» μπορεί να συμβαίνει για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο μεγάλος σεισμός, ο οποίος δεν προκάλεσε σοβαρές δομικές ζημιές, και περίπου 500 μικρότεροι μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο, έχουν κάνει κατοίκους όπως η Annamaria Scardi, μητέρα δύο εφήβων, να αισθάνονται ένταση.

«Ακόμη και αυτοί οι μικροί (σεισμοί) μας κάνουν να φοβόμαστε», είπε. “Ανησυχούμε γιατί (υποτίθεται ότι) τρέχουμε. Αλλά πού πάμε; Πού; Αυτή είναι η κατάσταση. Είμαστε στα άκρα.”

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκρηξης, αλλά ανησυχούν ότι η γεωφυσική δραστηριότητα προκαλεί ανύψωση και κάθοδο του εδάφους, γεγονός που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα κτίρια.

Η κυβέρνηση, η οποία συζήτησε την κατάσταση στο υπουργικό συμβούλιο αυτόν τον μήνα, θα διέταζε εκκένωση εάν αξιωματούχοι πολιτικής προστασίας προειδοποιούσαν ότι τα κτίρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΜΑΓΜΑ

Γνωστός ως βραδυσεισμός, οι μετατοπίσεις προκαλούνται από το γέμισμα ή το άδειασμα των θαλάμων μάγματος βαθιά κάτω από το έδαφος.

Όταν μια παρόμοια κρίση χτύπησε πριν από τέσσερις δεκαετίες, διήρκεσε αρκετά χρόνια και ανάγκασε την προσωρινή εκκένωση 40.000 ανθρώπων από το Pozzuoli, γνωστό ως πατρίδα της ηθοποιού Sophia Loren.

«Η οικογένειά μου είναι διχασμένη… Θέλω να μείνω, αλλά η γυναίκα και τα παιδιά μου ψάχνουν για ένα σπίτι στην περιοχή Castel Volturno», είπε ο Vincenzo Russo, αναφερόμενος σε μια πόλη περίπου 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) βόρεια.

“Όταν κοιμάσαι το βράδυ, ο εφιάλτης είναι πάντα εκεί. Ξεχνάς την κατάσταση και είσαι στον καναπέ, και μετά το τρέμουλο είναι εκεί μαζί σου. Υπάρχουν μεγάλα και μικρά. Χθες, για παράδειγμα, είχαμε δύο μικρές δονήσεις πριν το μεσημεριανό γεύμα», είπε.

Ένα πρόσφατο απόγευμα, ο Angelo Prezzini και οι φίλοι του, που συγκεντρώθηκαν στην αυλή ενός κοινωνικού συλλόγου για τους συνταξιούχους για να παίξουν χαρτιά, όπως κάνουν σχεδόν κάθε μέρα, είχαν μια πιο αισιόδοξη άποψη.

Ο Prezzini, 78 ετών, είπε ότι θα αψηφούσε κάθε εντολή εκκένωσης, ενώ ο 66χρονος Luigi Ilardi είπε: “Το έχουμε συνηθίσει. Το έχω συνηθίσει από τα 13 μου”.

Πηγή: www.reuters.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]