Τριχόπτωση: Νέα θεραπεία αναγεννά το 90% των χαμένων μαλλιών

26 Οκτωβρίου 2023

Τριχόπτωση: Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας εντόπισαν ένα microRNA (miRNA) που θα μπορούσε να προωθήσει την αναγέννηση των μαλλιών.

Αυτό το miRNA -αποκαλούμενο miR-218-5p- παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της οδού που εμπλέκεται στην αναγέννηση των τριχοθυλακίων και θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για μελλοντική ανάπτυξη φαρμάκων.

Η τριχόπτωση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ενώ οι τρέχουσες θεραπείες, που μπορεί να είναι δαπανηρές και αναποτελεσματικές και κυμαίνονται από επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις έως χημικές θεραπείες, δεν παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο ρόλος των κυττάρων DP στη θεραπεία της τριχόπτωσης

Τώρα λοιπόν, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ke Cheng, διακεκριμένο καθηγητή Αναγεννητικής Ιατρικής στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του NC State, καλλιέργησε κύτταρα DP τόσο μόνα τους (2D) όσο και σε ένα τρισδιάστατο σφαιροειδές περιβάλλον (3D). Ένα σφαιροειδές είναι μια τρισδιάστατη κυτταρική δομή που αναδημιουργεί αποτελεσματικά το φυσικό μικροπεριβάλλον ενός κυττάρου.

Σε ένα μοντέλο αναγέννησης τριχών σε ποντίκια, ο Δρ. Cheng εξέτασε πόσο γρήγορα αναπτύχθηκαν τα μαλλιά σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με κύτταρα DP καλλιεργημένα με 2D, κύτταρα DP που καλλιεργήθηκαν με 3D σφαιροειδή με κερατίνη και σε μια τρίτη ομάδα που έλαβα την εμπορική θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη.

Σε μια δοκιμή 20 ημερών, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με 3D κύτταρα DP είχαν ανακτήσει το 90% της κάλυψης των μαλλιών σε 15 ημέρες, όπως αναφέρουν τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Science Advances.

«Τα 3D κύτταρα με κερατίνη απέδωσαν καλύτερα, καθώς το σφαιροειδές μιμείται το μικροπεριβάλλον της τρίχας και η κερατίνη λειτουργεί ως άγκυρα για να τα κρατήσει στο σημείο όπου χρειάζονται», λέει ο Δρ. Cheng.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι τα εξωσώματα που προέρχονται από τα τρισδιάστατα σφαιροειδή-καλλιεργημένα κύτταρα DP περιέχουν miR-218-5p, ένα microRNA που ενισχύει τη μοριακή οδό που είναι υπεύθυνη για την προώθηση της ανάπτυξης των τριχοθυλακίων. Διαπιστώθηκε ότι η αύξηση του miR-218-5p προήγαγε την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων, ενώ η αναστολή της προκάλεσε απώλεια της λειτουργίας τους.

«Η κυτταρική θεραπεία με τα 3D κύτταρα θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη φαλάκρα, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί, να επεκταθεί, να διατηρηθούν και να εγχυθούν αυτά τα κύτταρα στην περιοχή», λέει ο Δρ. Cheng και προσθέτει:

«Τα MiRNA, από την άλλη πλευρά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φάρμακα που βασίζονται σε μικρά μόρια. Έτσι, δυνητικά θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια κρέμα ή λοσιόν που έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με πολύ λιγότερα προβλήματα. Οι μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν στη χρήση μόνο αυτού του miRNA για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών».

Τριχόπτωση και επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής

Η τριχόπτωση είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σωματική και ψυχολογική δυσφορία. Ενώ η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως γονίδια, ορμονικές αλλαγές, φάρμακα και ιατρικές παθήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Η έρευνα για τις θεραπείες τριχόπτωσης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια, με μια σειρά από επιλογές να είναι διαθέσιμες στην αγορά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για τη φαλάκρα.

Οι τρέχουσες θεραπείες για την τριχόπτωση περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη, τα οποία μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην επιβράδυνση ή την αναστολή της τριχόπτωσης, αλλά δεν έχουν πάντα ως αποτέλεσμα την εκ νέου ανάπτυξη.

Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών είναι μια άλλη επιλογή, αλλά είναι δαπανηρή και απαιτεί έναν εξειδικευμένο χειρουργό. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά μπορεί να είναι δαπανηρές και να εγκυμονούν κινδύνους όπως ουλές και μόλυνση.

Ο πιθανός αντίκτυπος αυτής της έρευνας είναι σημαντικός, καθώς η τριχόπτωση μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην αυτοεκτίμηση και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Αναπτύσσοντας νέες και αποτελεσματικές θεραπείες για την τριχόπτωση, οι ερευνητές μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ο προσδιορισμός του miR-218-5p ως υποψήφιου για μελλοντική ανάπτυξη φαρμάκων αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου σε αυτόν τον τομέα της έρευνας και παρέχει ελπίδα σε όσους πλήττονται από την τριχόπτωση.

Τα επόμενα βήματα για τους ερευνητές θα είναι η διεξαγωγή περαιτέρω μελετών για τον προσδιορισμό της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των θεραπειών που βασίζονται στο miR-218-5p για την τριχόπτωση.

πηγη oloygeia.gr


[There are no radio stations in the database]