Aποκάλυψη Washington Post: Ποια είναι τα αιματηρά σχέδια της Χαμάς και οι δυνατότητές της

24 Οκτωβρίου 2023

Τα αιματηρά στρατιωτικά σχέδια της Χαμάς αλλά και τις δυνατότητες της αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post βασιζόμενη σε απόρρητο εγχειρίδιο δράσης της οργάνωσης και άλλα έγραφα που βρέθηκαν μετά την έναρξη της επίθεσης της οργάνωσης στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα στο δημοσίευμά της αναφέρει ότι το εγχειρίδιο, που δημιουργήθηκε πέρσι και βρέθηκε στο σώμα ενός μέλους της Χαμάς, έχει οδηγίες για τον χειρισμό ορισμένων όπλων, εντοπίζει τα τρωτά σημεία του ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού και δίνει συμβουλές για τα καλύτερα σημεία να μαχαιρώσεις.

Το έγγραφο φέρεται να προορίζεται για μονάδες των επίλεκτων ταξιαρχιών Ισεντίν αλ-Κασάμ της Χαμάς. Ανάμεσά τους οι ειδικοί σε αντιαρματικά, οι μηχανικοί, οι ελεύθεροι σκοπευτές, το πεζικό και οι ειδικοί σε σήραγγες.

Είχαν λεπτομερή χάρτη

Άλλα έγγραφα της Χαμάς περιλάμβαναν χάρτες και λεπτομερή σχέδια για επιθέσεις σε διάφορα μεμονωμένα κιμπούτς γύρω από τη Γάζα. Στα σχέδια υπήρχε η πρόθεση να σκοτώσουν και να απαγάγουν αμάχους.

Το έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της «Post» περιλαμβάνει οδηγίες για τον χειρισμό των όπλων που είναι γνωστό ότι μετέφεραν και παρέχει λεπτομερείς περιγραφές σχετικά με τα τρωτά σημεία των ισραηλινών αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων.

Περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οδηγίες για τη χρήση βορειοκορεατικών πυραυλοκίνητων χειροβομβίδων F-7, τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ έχει αρνηθεί ότι προμηθεύει στη Χαμάς. Περίπου 50 από τα πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας βρέθηκαν από τα ισραηλινά στρατεύματα μετά τις επιθέσεις, σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος εξέθεσε μέρος του υλικού που βρήκε.

Αξιωματούχοι της Χαμάς σε Γάζα και Βυρηττό δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχόλια.

Οδηγίες για τα καλύτερα σημεία για επίθεση με μαχαίρι

Στο εγχειρίδιο περιλαμβάνονται και οδηγίες για τα καλύτερα σημεία για επίθεση με μαχαίρι. Ειδικότερα αναφέρονται ο «λαιμός στην περιοχή της κλείδας, η «σπονδυλική στήλη» και οι «μασχάλες».

Όσοι εργάστηκαν για την απομάκρυνση των σωμάτων εκατοντάδων Παλαιστίνιων μελών της Χαμάς που σκοτώθηκαν στην επίθεση λένε ότι τα πτώματα ελέγχονται πρώτα από πυροτεχνουργούς για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν κρυμμένα εκρηκτικά.

«Ήρθαν με τα πάντα, πλήρως εξοπλισμένοι, με έγγραφα, χάρτες και οδηγίες», δήλωσε ο Yossi Landau, από την ιατρική οργάνωση Zaka, η οποία εργάζεται για την απομάκρυνση των πτωμάτων.

Το σχέδιο της 7ης Οκτωβρίου

Ένα έγγραφο 14 σελίδων που δημοσιεύθηκε εν μέρει από τους South First Responders και επαληθεύτηκε από τις ισραηλινές αρχές περιέγραφε τα σχέδια επίθεσης για το Mefalsim, ένα μικρό κιμπούτς 1.000 ατόμων που κατάφερε να αντεπεξέλθει στην επίθεση. Η ασφάλεια του κιμπούτς απέκρουσε μια ομάδα περίπου 30 μαχητών οπλισμένων με χειροβομβίδες και καλάσνικοφ στην μπροστινή πύλη.

Το έγγραφο περιγράφει λεπτομέρειες για το μέγεθος της ομάδας ασφαλείας του κιμπούτς, την απόσταση μεταξύ διαφόρων σημείων της κοινότητας και τον στόχο να «πάρουν στρατιώτες και πολίτες ως αιχμαλώτους και ομήρους και να διαπραγματευτούν την απελευθέρωσή τους».

Σύμφωνα με τέσσερις πρόσθετες σελίδες που περιήλθαν στην κατοχή της «Post», η ομάδα στην μπροστινή πύλη είχε στόχο να αποσπάσει την προσοχή των δυνάμεων ασφαλείας του Κιμπούτς, ενώ μια μονάδα εκρηκτικών της Χαμάς θα ανατίναζε μια τρύπα στην πίσω πύλη.

«Η ομάδα απασχολεί το κιμπούτς μέχρι να φτάσουν οι υπόλοιπες δυνάμεις“, ανέφερε το έγγραφο σχεδιασμού. Αλλά οι ενισχύσεις δεν έφτασαν ποτέ, σύμφωνα με όσους πολέμησαν στο Κίμπουτς.

«Η ομάδα κρατάει απασχολημένο το κιμπούτς μέχρι να φτάσουν οι υπόλοιπες δυνάμεις», ανέφερε το έγγραφο με το σχέδιο, αλλά σύμφωνα με όσους πολέμησαν στο κιμπούτς οι ενισχύσεις δεν έφτασαν ποτέ.

«Γνώριζαν που ήταν οι πύλες, γνώριζαν που ήταν οι γεννήτριες και έκοψαν το ρεύμα», δήλωσε ο Γιάρντεν Ρέσκιν, ένας αρχιτέκτονας και εθελοντής στην ομάδα ασφαλείας του κιμπούτς. Κοιτάζοντας τα σχέδια της επίθεσης αλλά και τον αριθμό των νεκρών στις γειτονικές κοινότητες δήλωσε πως: «Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί. Κάναμε το δικό μας κομμάτι, το κάναμε καλά και είχαμε και αρκετή τύχη».


[There are no radio stations in the database]