Πονοκέφαλος: Τι σημαίνει ανάλογα με το σημείο που εκδηλώνεται

24 Οκτωβρίου 2023

Το άγχος, οι πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη και η έλλειψη ύπνου είναι όλα γνωστά αίτια που προκαλείται ο πονοκέφαλος. Γνωρίζατε όμως ότι το σημείο του πονοκεφάλου σας μπορεί να αποκαλύψει ακριβώς ποιος παράγοντας ευθύνεται;

Ένας οξύς πόνος πίσω από τα μάτια θα μπορούσε να προκληθεί από κρυολόγημα, ενώ ο πονοκέφαλος στο μέτωπο μπορεί να είναι σημάδι κόπωσης από την οθόνη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πονοκέφαλος στο μέτωπο

πονοκέφαλος στο μέτωπο

Το να κοιτάτε συνεχώς μια οθόνη ή να διαβάζετε σε χαμηλό φωτισμό μπορεί να καταπονήσει τα μάτια και να οδηγήσει σε πόνο που μπορεί να γίνει αισθητός στο μέτωπό σας, σύμφωνα με την Δρ. Nainan, η οποία προτείνει ότι το να αφήσετε το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή για ένα διάλειμμα από τις οθόνες μπορεί να σας βοηθήσει.

«Εάν πρόκειται για κεφαλαλγία τάσης που σχετίζεται με καταπόνηση των ματιών, το να κοιτάτε την οθόνη μπορεί να το κάνει χειρότερο και μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν τακτικά διαλείμματα», σημειώνει η ειδικός και προσθέτει:

«Κάποιοι ανακουφίζονται από μια κρύα κομπρέσα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο φωτισμό όταν εργάζεστε στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, όταν εργάζομαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, διαπιστώνω ότι τα μάτια μου καταπονούνται λίγο περισσότερο όταν κοιτάζω την οθόνη».

Το να κάνετε ένα διάλειμμα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως και η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη. Η κεφαλαλγία τάσης που μπορεί να προκληθεί από το στρες και το άγχος- μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο μέτωπο.

Πονοκέφαλος στους κροτάφους

πονοκέφαλος στους κροτάφους

Ο πονοκέφαλος στους κροτάφους μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν πόνο στα δόντια, κεφαλαλγίες τάσης και ημικρανίες. Αλλά ο πόνος αυτός θα μπορούσε επίσης να οφείλεται και σε αθροιστικό πονοκέφαλο.

«Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες, που είναι η φλεγμονή των αγγείων ή των νεύρων σε αυτήν την περιοχή, συνήθως επηρεάζουν μόνο τη μία πλευρά του κεφαλιού», λέει ο Δρ. Nainan και συμβουλεύει ότι μια κρύα κομπρέσα, η ξεκούραση και η παρακεταμόλη μπορούν να βοηθήσουν.

Άλλες, πιο σπάνιες αιτίες μπορεί να είναι πράγματα που οδηγούν σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων ή νεύρων σε αυτήν την περιοχή. Ωστόσο, η φλεγμονή των νεύρων συνήθως πυροδοτεί και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό και αλλαγές στην όραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ειδικός προτρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού

πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Όπως και με το μέτωπο, ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού μπορεί να προκληθεί από κεφαλαλγία τάσης. Σε αυτόν τον τύπο πονοκεφάλου, οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται σαν κάτι να πιέζει το κεφάλι τους ή να σφίγγεται γύρω του.

Εκτός από το στρες και το άγχος, τα προβλήματα ύπνου και η καφεΐνη είναι δυνητικά ερεθίσματα, σύμφωνα με το NHS. Πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες με κεφαλαλγία τάσης.

«Η καταπόνηση του αυχένα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο σε αυτή την περιοχή», λέει η Δρ. Nainan. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού μπορεί να προκληθεί από κάτι πιο απειλητικό, όπως μια διαρροή αιμοφόρου αγγείου.

Όσοι έχουν πονοκέφαλο που προκαλεί έντονο πόνο στα πέντε λεπτά από την έναρξη ή συνοδεύεται από πυρετό, ευαισθησία στο φως ή αλλαγές στην όραση ή την ισορροπία πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Πονοκέφαλος στη δεξιά ή αριστερή πλευρά

πονοκέφαλος

Ένα κεφάλι που πονά μόνο στη μία πλευρά μπορεί να είναι ημικρανία, η οποία συχνά συνοδεύονται από ευαισθησία στο φως και τον ήχο, καθώς και ναυτία. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά πριν από την ημικρανία είναι το πολύ χασμουρητό, η λαχτάρα ορισμένων τροφών και η περισσότερη ούρηση, σύμφωνα με το NHS.

Οι ημικρανίες μπορεί να διαρκέσουν από δύο ώρες έως τρεις ημέρες. Πιο σπάνια, ένας πονοκέφαλος συγκεντρωμένος στη μία πλευρά του κρανίου μπορεί να είναι σημάδι όγκου στον εγκέφαλο, λέει η Δρ. Nainan. Αλλά συνήθως θα συνοδεύεται από μια σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως η ασθένεια, οι αλλαγές στην όραση και ο πονοκέφαλος που χειροτερεύει, σύμφωνα με το Cancer Research UK.

Η Δρ. Nainan σημειώνει ότι οι περισσότεροι πονοκέφαλοι είναι καλοήθεις και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πονοκέφαλος πίσω από τα μάτια

πονοκέφαλος πίσω από τα μάτια

Ο πόνος που μοιάζει σαν να έρχεται πίσω από τα μάτια μπορεί να είναι σημάδι ιγμορίτιδας, σύμφωνα με την ειδικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σύνηθες το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν τα ενοχλητικά μικρόβια που προκαλούν κρυολόγημα είναι διαδεδομένα.

Τα ιγμόρεια είναι μικρές, γεμάτες με αέρα κοιλότητες που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τα ζυγωματικά και το μέτωπο. Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, βουλωμένη μύτη, πόνο στα μάτια και το μέτωπο και υψηλή θερμοκρασία, σύμφωνα με το NHS.

Αλλά αν αυτός ο πονοκέφαλος συνοδεύεται επίσης από οπτικές αλλαγές, διπλή όραση ή πόνο όταν κινείτε το μάτι σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πάθησης των ματιών, προειδοποιεί η Δρ. Nainan.

Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από καταπονήσεις σε άλλα μέρη του σώματος. «Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν καταπονήσεις. Μερικές φορές οι πονοκέφαλοι και ο πόνος στο πρόσωπο μπορεί να προέρχονται από άλλα μέρη του σώματος, για παράδειγμα τον λαιμό», εξηγεί η ίδια.

Προσθέτει μάλιστα ότι ο πονοκέφαλος πρέπει να αρχίσει να υποχωρεί μέσα σε έξι ώρες. Εάν αυτό δε συμβεί ή επιδεινώνεται, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

πηγη  oloygeia.gr


[There are no radio stations in the database]