Γιατρός του ντέρμπι: “Νιώθω αηδιασμένος, είμαι Παναθηναϊκός, συνεχίζω να δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, φοβήθηκε η οικογένειά μου”
24 Οκτωβρίου 2023
Ο γιατρός του ντέρμπι, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, Χρήστος Γώγος ήταν καλεσμένος στο Show Must Go On του sport24.gr με τον Παντελή Διαμαντόπουλο και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι νιώθει αηδιασμένος για όσα έγιναν, ανέφερε ότι εξακολουθεί να δέχεται απειλές, ενώ φοβήθηκε η οικογένειά του.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Χρήστος Γώγος στο Show Must Go On: Αρχικά ανέφερε ότι ετοιμάζει ένα βιβλίο: “Ετοιμάζω ένα βιβλίο που λέει ένας γιατρός αγώνων θυμάται. Γράφω εμπειρίες πάρα πολλές. Από το πέναλτι του Παπουτσέλη, μέχρι και το σημερινό θα έχω να πω πολλά. Νομίζω με το τελευταίο θα ξεκινήσω“.
Για την πορεία του στα γήπεδα ως γιατρός: “Στα γήπεδα είμαι από το 1989. Η όρεξη ξεκίνησε γιατί αγαπούσα το ποδόσφαιρο. Έβλεπα πολλούς αγώνες και είχα ντοσιέ με τους αθλητές που κέρδιζαν. Μου άρεσε ο αθλητισμός και έπαιζα μικρός. Μόλις πήρα πτυχίο και μέχρι να πάρω ειδικότητα και να μπω στο στρατό, πήγαινε σε παιχνίδια γύρω από το Βύρωνα. Τότε φάνταζε θαύμα μεγάλο. Κάνω ειδικότητα στο 251 ΓΝΑ μαζί με τη θητεία μου και ήρθε ο Αντώνης Αντωνιάδης για να βρει τον διευθυντή της κλινικής μου. Έσπασε ένας δίσκος του και ήθελε να χειρουργηθεί. Έγω ήμουν χαρούμενος γιατί είδα το μισό Γουέμπλεϊ. Του είπα κλινικά τι είπε. Κοίμησέ τον, βάλτον στη θέση που ξέρουμε και μιλάμε ξανά. Τον πήρα ξανά μου είπε συνέχισε κάνε ό,τι θες. Τελικά τον χειρούργησα εγώ. Ο διευθυντής μου δεν είχε έρθει ποτέμ γιατί είχε πιει. Ο διευθυντής μου βρήκε τον Αντωνιάδη και του είπε ότι τον χειρούργησα εγώ. Από τότε έχουμε πολύ καλή σχέση, με προλόγησε και στον προεκλογικό μου αγώνα το 2014. Μου είπε τι να κάνει για μένα και του ζήτησα να με πάει από την ΕΠΣΑ στην Α’ Εθνική. Με πήγε στον Δέδε και από τότε έγινα γιατρός Α’ Εθνικής“.
Για τα ματς που ήταν στα γήπεδα: “Δεν μπορώ να τα μετρήσω σίγουρα είναι πάρα πολλά“.
Για το ότι οι γιατροί του αγώνα δεν έχουν τις ειδικότητες που απαιτούνται πολλές φορές λόγώ ενός τραυματισμού: “Όταν ξεκίνησα κι εγώ. Ήταν ένα παιχνίδι Παναθηναϊκός – Πανιώνιος πάρθηκε στα χαρτιά γιατί ένας παίκτης δέχθηκε κέρμα. Τότε οι δημοσιογράφοι βγάλανε την ιδιότητα του γιατρού, ήταν γυναικολόγος, γιατί είπε ότι υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Το δένω και λίγο με το προχθεσινό παιχνίδι. Πώς μπορεί για να το δέσω λίγο με προχθές, οι γιατροί που είναι ορθοπεδικοί και αθλητρίατροι, αλλά και εγώ, όταν έχουμε ένα θέμα λαβυρίνθου όπως με τον Χουάνκαρ, να βγάλουμε αν παίζει ή δεν παίζει, όταν δεν είμαστε ωτορηνολαρυγγολόγοι και δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία“.
Για το οικονομικό αντίτιμο των γιατρών του αγώνα: “Στην Α’ Εθνική είναι 80 ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο βέβαια δεν πας για τα χρήματα. Πρέπει να το θέλεις, δεν είναι βιοποριστικό. Εκεί έρχεται η ΑΘΛΕΤΙΑ είναι μια επιτροπή που βλέπει αν οι γιατροί το έχουν ή δεν το έχουν. Οι γιατροί υποβάλλονται σε σεμινάρια για να μπορούν να μπουν μέσα. Στη Super League είναι γιατροί ειδικοτήτων που είναι ότι πιο top υπάρχει. Κατά κύριο λόγο είναι ορθοπεδικοί.
Θα πρέπει στην Ελλάδα να θεσμοθετηθεί η ειδικότητα της αθλητριατρικής. Αυτό υπάρχει μόνο στην Ιταλία και στις ΗΠΑ“.
Σε τι ξεχωρίζει ο γιατρός του αγώνα από τους γιατρούς της ομάδας: “Πρώτα απ’ όλα η σχέση μας με τους γιατρούς είναι πολύ καλοί. Είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, από τους top αυτοί που έχουν οι ομάδες. Στην πρώτη φάση πριν τη Super League είναι υπεύθυνος όποιος βάζει υπογραφή στο Φύλλο Αγώνα, ο διαιτητής, οι επόπτες, ο παρατηρητής και ο γιατρός του αγώνα. Η δύναμή του είναι σημαντική. Πριν τη Super League έπρεπε να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Γιατί ο κάθε γιατρός της ομάδας μπορεί να καθόταν και να καθυστερούσε για νίκη. Ο γιατρός του αγώνα ήταν αδέκαστος. Μετά τη Super League ο γιατρός του αγώνα δεν μπαίνει μέσα. Μπορεί να κληθεί αν θέλει μια ομάδα κάτι και είναι υπεύθυνος για τους διαιτητές και τον κόσμο. Προχθές μπήκα στην 7 δύο φορές. Πρέπει δηλαδή να ανεβαίνω στην εξέδρα μαζί με τους διασώστες. Αν συμβεί κάτι δεν το βλέπεις. Στο περσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό που ήμουν πάλι, κόντεψαν να με ποδοπατήσουν με τα καπνογόνα, μετά από γκολ που μπήκε. Μετά στο φύλλο αγώνα μπορεί μια ομάδα να ζητήσει έξτρα γνωμάτευση από τον γιατρό. Αν υπάρξει bullying ή οτιδήποτε άλλο, ο γιατρός ζητά από τον διαιτητή και ο διαιτητής επισυνάπτει τη γνωμάτευσή του”.
Πριν μιλήσει για το περιστατικό θυμήθηκε μια ιστορία: “Είναι ένα παιχνίδι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ παίζει ο Σαβέβσκι. Ο διευθυντής που ανέφερα βλέπει το παιχνίδι. Ο Σαβέβσκι έφαγε μια δυνατή μπαλιά στην κοιλιά. Με καλεί ο διαιτητής και πέφτω πάνω του. Τρέχω πάνω από τον Σαβέβσκι μαζί με τον Νικολάου. Τελικά σηκώνεται και παίζει. Την επόμενη μέρα μου λέει ο διευθυντής “τι του είπες και σηκώθηκε;”. Του λέω σήκω ρε Τόνι γιατί μας βλέπει ο διευθυντής μου“.
Για το ντέρμπι και όσα έγιναν: “Δεν αισθάνομαι κατηγορούμενος, δεν έκανα κάτι κακό. Αισθάνομαι όμορφα γιατί πήρε αναγνωρισημότητα η ιδιότητα του γιατρού αγώνα. Ο Χρήστος Γώγος που έχετε μπροστά σας, τελείωσε την Ιατρική, τη Θεολογία, τη Δημοσιογραφία με Άριστα. Με σπουδές, μεταπτυχιακά και πάνω από 9.000 επεμβάσεις. Πλέον διευθύνω τη νευροχειρουργική κλινική στο Ασκληπείο της Βούλας. Δούλεψα για αν σπουδάσω. Έκανα το πεζοδρόμιο της αγοράς, έχω χόμπι τη χρυσοχοΐα, πουλούσα στο Μοναστηράκι για να μπορέσω να ζήσω.
Αυτά μπορώ να σας τα δείξω. Γι’ αυτό που έγινε χθες όχι. Αυτό που βιώνω, να βλέπω παίκτες που τώρα είναι προπονητές είτε να βλέπω τώρα άλλους παικταράδες. Τον Ιωαννίδη, τον Ποντένσε. Έχω φωτογραφίες με τον Τζεντίλε, τον Πάολο Ρόσι, τον Γκαμπρίνι. Αξίζει να το συνεχίζω αλλά τώρα αισθάνομαι αδειασμένος. Δεν έκρυψα ποτέ ότι είμαι Παναθηναϊκός, αλλά δεν είμαι οπαδός. Δεν μπορείς εσύ που είσαι οπαδός, να υπάρχουν άτομα από την ίδια την ομάδα να καλλιεργούν μίσος απέναντί μου. Φοβήθηκε η κόρη μου, τα παιδιά της. Με παίρνουν τηλέφωνο χωρίς αναγνώριση. Μου στέλνουν απειλητικά μηνύματα και από τη ζωή μου. Φωτογραφίες έχω με όλους. Και με εσάς έβγαλα θα τη βάλω και εγώ. Έχω με ένα σωρό κόσμο. Αυτό τι σημαίνει με επηρεάζει ο ένας κι ο άλλος;
Τέταρτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, ακούω φωνές από τον παρατηρητή, “γιατρέ τρέχα”. Δεν είχα οπτικό πεδίο προς αυτό το σημείο. Άκουσα τους κρότους, είχαν ανάψει βεγγαλικά από το γκολ της ισοφάρισης. Έφτασα πιο πρώτος από τους υπόλοιπους. Κατάλαβα κατευθείαν τι έχει και προσπάθησε να καταλάβω αν ακούει. Αν τρίψετε το μαλλί σας, διαπιστώνετε αν ακούει. Διαφορετικά του κάνεις χειρονομία με το δάκτυλο. Αυτός ο άνθρωπος ανοίγοντας τα μάτια του με δυσκολία. Ο Χουάνκαρ δεν άκουγε και δυσκολευόταν να δει. Φώναξα στους παράγοντες το αμαξίδιο για να φύγει. Έχουμε στο κρεβάτι των αποδυτηρίων τον Χουάνκαρ. Υπάρχει ηρεμία. Μετά από 5-10 λεπτά ήταν η ίδια εικόνα. Παρόντων όλων, του κυρίου Μαρινάκη, ανθρώπων του Παναθηναϊκού, όλων. Από ένα κρότο σφυρίζουν τα αυτιά σου για λίγο, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ήταν όλοι μέσα, μετέπειτα το περιορίσαμε στον κύριο Μαρινάκη και τον αντιπρόεδρο του Παναθηναϊκού. Ήρθαν και οι γιατροί των δύο ομάδων.
Στο τέταρτο δεκάλεπτο ήρθε ο παρατηρητής και μου είπε ο διαιτητής θέλει να ενημερωθεί. Πήγα εκεί και τα είπαμε στα αγγλικά κατόπιν του αιτήματος του κυρίου Καραπαπά. Του εξήγησα τι έχει. Οριζόντιος δισταγμός, αδυναμία στήριξης βάδινσης. Με ρώτησε αν μπορεί να παίξει, του είπα ότι χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο. Θέλουμε περισσότερες εξετάσεις που δε γίνονται στο γήπεδο. Αν είχε χτυπήσει στο κεφάλι εγώ είμαι νευροχειρουργός δεν μπορούσα να κάνω αξονική. Για μένα το μόνο κακό είναι ότι παρέμενε εκεί, ενώ θα έπρεπε να είχε φύγει. Δεν το έτρεξε κανείς. Εγώ είπα να πάει νοσοκομείο. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε πιο πίσω. Είπα εφημερεύει η Βούλα που είμαι και εγώ. Οι άνθρωποι από τον Ολυμπιακό είπαν ότι είναι δίπλα το Metropolitan, αλλά δεν ήθελαν γιατί είναι χορηγοί του Ολυμπιακού. Εγώ όταν ήρθα στο γήπεδο είδα το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά χρειάστηκαν νοσηλεία. Το ΕΚΑΒ μεταφέρει άτομα στο δημόσιο νοσοκομείο. Στην τελευταία φάση πέρασαν όλοι έξω και πέρασαν μέσα οι γιατροί. Είπα συμφωνούμε όλοι ότι επικοινωνεί, γιατί έκανε κίνηση και μιλούσε. Στην κλίμακα της Γλασκώβης είναι 15, δηλαδή επικοινωνούσε. Όμως βούιζε το αυτί του. Η ζαλάδα είναι υποκειμενική. Έδειχνε δυσκολία να καθίσει και να σηκωθεί, γιατί ζαλιζόταν. Άρα μετά είπα μπροστά στον διαιτητή. Έχει βελτιωθεί η ακοή του και η εικόνα του, δεν έχει νυσταγμό. Ο διαιτητής μου είπε. Θέλω να μου πεις αν είναι ικανός ή μη ικανός. Του είπα ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει ένας γιατρός. Για να πιστοποιηθεί χρειάζεται εξέταση και πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Αρχίσαν οι διάφορες συνομιλίες εκεί και έγινε βαβούρα.
Το ικανός ή μη ικανός. Από τη στιγμή που δεν μπορούσε να σταθεί δεν θα τον έβαζε ο Παναθηναϊκός, αλλά αυτό δεν μπορώ να το πιστοποιήσω εγώ. Στο κολυμβητήριο, έχετε παιδί, είχα και εγώ παιδιά, σου ζητούν χαρτί από δερματολόγο ή καρδιολόγο. Εγώ πως θα πω ότι είναι καλά χωρίς το ακουόγραμμα. Αυτό ήταν το θέμα. Από την πρώτη στιγμή, όπως το περιγράφω, υπήρξε βελτίωση στην ακοή αλλά μέχρι εκεί.
Αυτό που άκουσα γιατί λαβυρινθική διάσειση, δεν υπάρχει τέτοιος όρος. Αυτό μπορεί να υπάρξει όταν υπάρξει κάκωση κεφαλής, δηλαδή χτύπημα. Τον Χουάνκαρ ο κρότος τον πλήγωσε.
Μιλώντας με ευγενικό τρόπο οι κύριοι Μαρινάκης και Μπουτσικάρης μου είπαν να τα γράψω σε γνωμάτευση. Βάζοντας με ώρα και ξεκινώντας να γράψω μια λέξη στο περιστατικό, προσπαθείς να φτιάξεις κάτι από το οποίο κρίνονται όλα. Αυτό δεν μπορεί να συνταχθεί σε τρία λεπτά και να μεταφραστεί και στα ελληνικά. Στο μεταξύ έρχεται και εισαγγελέας υπηρεσίας. Με ρώτησε για ό,τι συνέβη αν με πείραξε κανείς. Έτσι έγινε. Τα 60 λεπτά που λένε έκανε τόσο για να γράψει τη γνωμάτευση, έκανα τόση ώρα για να το γράψω στα αγγλικά δε θυμόμουν τη λέξη της κροτίδας στα αγγλικά. Τη βρήκε ο Μαρέσκα. Όταν ολοκληρώθηκε το έβγαλαν φωτογραφία και μάλιστα κάποιοι το κάνανε πριν υπογράψω.
Αν έβαζε ο Γώγος κάτι, μπορούσε να είναι υπέρ του ενός ή υπέρ του άλλου, οπότε η ομάδα θα καταδικαζόταν. Ο Γώγος έγινε Ιωαννίδης, Ελ Κααμπί και όλα. Ο Γώγος όμως είναι γιατρός και πρέπει να γράψει αυτό που είναι. Και αυτό έγραψα.
Αυτό είναι οι πιέσεις. Δεν με απείλησε κάποιος. Ο Μαρέσκα ήταν και αυτός μπροστά στα φλας και αυτός έβγαλε φωτογραφία. Μάλιστα πήγα να καθαρογράψω το κείμενο χωρίς μουντζούρες και μου είπε ότι το θέλει όπως ήταν. Το Φύλλο Αγώνα, ο γιατρός ρωτάει από τις ομάδες αν θέλουν κάτι και μετά υπογράφει.
Είμαι ικανοποιημένος από αυτό που έκανα. Νιώθω τυχερός. Με έμαθε όλη η Ελλάδα. Κρίμα που δεν με έκανε νωρίτερα να πάρω περισσότερες ψήφους.
Τεράστιο ψέμα. Δεν έκανα αλλαγή. Ο κύριος Μαρέσκα γι’ αυτό ήθελε το κείμενο με τις μουντζούρες. Ψέματα λέει και λυπάμαι, ας κινηθούν νομικά εναντίον μου να λάβουν τις απαντήσεις μου. Με ρώτησαν που έχω σπουδάσει, γιατί γνωρίζω ιταλικά. Εγώ τον ρώτησα αν θα έρθει ξανά στην Ελλάδα και μου είπε όχι.
Για το αν σε καλούσαν στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ:“Δε θα πάω στην OPAP Arena, όχι επειδή φοβάμαι. Έχω αδειάσει. Είμαι στεναχωρημένος“.
Δείτε τη σημερινή (24/10) εκπομπή The Show Must Go On με καλεσμένο τον γιατρό του ντέρμπι: