Τρεις τρόποι που θα ξυπνήσουν τον μεταβολισμό σου σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι
12 Οκτωβρίου 2023
Τρεις τρόποι για να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι.
Ο μεταβολισμός μας είναι η δύναμη μέσα στο σώμα μας που αποφασίζει μυστηριωδώς αν θα μετατρέψουμε το φαγητό που τρώμε σε μια έκρηξη ενέργειας ή επιπλέον κιλά στη ζυγαριά.
Ένας «αργός» μεταβολισμός είναι συχνά το πρώτο πράγμα που κατηγορούμε όταν αγωνιζόμαστε να χάσουμε βάρος. Πόσα πράγματα όμως κάνουμε για να δώσουμε μια ώθηση στον μεταβολισμό μας (με τροφές και συμπληρώματα του εμπορίου) και πάλι δεν βλέπουμε αποτέλεσμα;
Αντι λοιπόν να αναζητάς ένα συμπλήρωμα, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου.
Ο μεταβολισμός μας είναι η δύναμη μέσα στο σώμα μας που αποφασίζει μυστηριωδώς αν θα μετατρέψουμε το φαγητό που τρώμε σε μια έκρηξη ενέργειας ή επιπλέον κιλά στη ζυγαριά. Ένας «αργός» μεταβολισμός είναι συχνά το πρώτο πράγμα που κατηγορούμε όταν αγωνιζόμαστε να χάσουμε βάρος. Πόσα πράγματα όμως κάνουμε για να δώσουμε μια ώθηση στον μεταβολισμό μας (με τροφές και συμπληρώματα του εμπορίου) και πάλι δεν βλέπουμε αποτέλεσμα; Αντι λοιπόν να αναζητάς ένα συμπλήρωμα, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου.
Τι είναι ο μεταβολισμός και πώς λειτουργεί;
Ο μεταβολισμός είναι ο όρος που περιγράφει όλες τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας που μας κρατούν ζωντανούς. Παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή και η πέψη. Όταν αναφερόμαστε στον μεταβολισμό στο πλαίσιο του βάρους μας, στην πραγματικότητα περιγράφουμε τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό – τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα σε ηρεμία, που καθορίζεται από το πόσο μυς και λίπος έχουμε.
Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό μας, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της ηλικίας, του βάρους και του τρόπου ζωής. Φυσικά επιβραδύνεται καθώς γερνάμε και γίνεται δυσλειτουργικό μετά τη δίαιτα.
Γιατί ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με την ηλικία;
Καθώς το σώμα μας γερνά, σταματά να λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο πριν. Γύρω στην ηλικία των 40 ετών, η μυϊκή μας μάζα αρχίζει φυσικά να μειώνεται και η αναλογία σωματικού λίπους προς μυ αυξάνεται. Επειδή η μυϊκή μάζα βοηθά στον προσδιορισμό του μεταβολικού ρυθμού του σώματος, αυτή η μείωση των μυών σημαίνει ότι το σώμα μας αρχίζει να καίει λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, μειώνοντας τον μεταβολικό μας ρυθμό.
Γιατί ο μεταβολισμός μας γίνεται δυσλειτουργικός μετά τη δίαιτα;
Όταν χάνεις μεγάλες ποσότητες βάρους, είναι πιθανό να έχεις μειώσει τον μεταβολικό σου ρυθμό και δεν επανέρχεται στο επίπεδο που ήταν πριν από τη δίαιτα – ακόμα κι αν ανακτήσεις βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή, συνήθως, όταν κάνουμε δίαιτα για να χάσουμε βάρος, χάνουμε τόσο λίπος όσο και μυς και η μείωση της μυϊκής μας μάζας που καίει θερμίδες επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας. Μπορούμε να εξηγήσουμε την αναμενόμενη μείωση του μεταβολικού ρυθμού από τη μείωση της μάζας σώματος, αλλά ακόμη και αφού ανακτήσουμε το χαμένο βάρος, ο μεταβολισμός μας δεν ανακάμπτει. Σύμφωνα με το Sciencealert.com, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine δείχνει ότι για κάθε δίαιτα που επιχειρείς, ο ρυθμός με τον οποίο καις τα τρόφιμα επιβραδύνεται κατά 15% επιπλέον, κάτι που δεν μπορεί να υπολογιστεί.
3 τρόποι για να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας
1) Προσοχή στο τι τρως
Να λαμβάνεις υπόψιν σου τους τύπους τροφών που τρως γιατί η διατροφή σου θα επηρεάσει την ποσότητα ενέργειας που ξοδεύει το σώμα σου για να αφομοιώσει, να απορροφήσει και να μεταβολίσει τα τρόφιμα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θερμογένεση που προκαλείται από τη δίαιτα, ή η θερμική επίδραση της τροφής, και ισοδυναμεί με περίπου το 10% της ημερήσιας ενεργειακής μας δαπάνης.
Η έρευνα δείχνει ότι η θερμική επίδραση των τροφών είναι υψηλότερη για τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, επειδή το σώμα μας χρειάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να διασπάσει και να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες θα αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό κατά περίπου 15% (σε σύγκριση με το μέσο όρο του 10% από όλα τα τρόφιμα). Αντίθετα, οι υδατάνθρακες θα το αυξήσουν κατά 10% και τα λίπη κατά λιγότερο από 5%.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στραφείτε σε μια δίαιτα μόνο με πρωτεΐνη για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σου. Αντίθετα, τα γεύματα πρέπει να περιλαμβάνουν λαχανικά και μια πηγή πρωτεΐνης, ισορροπημένα με υδατάνθρακες ολικής αλέσεως και καλά λιπαρά για να υποστηρίξουν τη βέλτιστη υγεία, την πρόληψη ασθενειών και την απώλεια βάρους.
2) Κουνήσου
Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα ενισχύσει τη μυϊκή μάζα και θα επιταχύνει τον μεταβολισμό σου. Η αύξηση της μυϊκής σας μάζας αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, που σημαίνει ότι θα κάψεις περισσότερες θερμίδες σε ηρεμία. Μπορείς να το πετύχεις ενσωματώνοντας 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή σου ρουτίνα, συμπληρωματικά με δύο ημέρες γυμναστικής ή ενδυνάμωσης κάθε εβδομάδα. Είναι επίσης σημαντικό να ανακατεύεις τα πράγματα, καθώς το να ακολουθείς την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε πλήξη και αποφυγή άσκησης.
Η παραμέληση της άσκησης θα οδηγήσει εξίσου γρήγορα σε μείωση της μυϊκής μάζας και ο χαμένος μυς σου θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου και θα εμποδίσει τις προσπάθειές σου να χάσεις βάρος.
3) Κοιμήσου αρκετά
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον μεταβολισμό σου. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την ενεργειακή ισορροπία του σώματος. Αυτό αναγκάζει τις ορμόνες της όρεξής μας να αυξάνουν τα αισθήματα πείνας και να ενεργοποιούν τη λαχτάρα για φαγητό, ενώ αλλοιώνουν τον μεταβολισμό του σακχάρου και μειώνουν την ενεργειακή μας δαπάνη. Εάν θέλεις να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σου βάλε ως στόχο να κοιμάσαι επτά ώρες χωρίς διακοπές κάθε βράδυ.