Τα 8 σημάδια ότι μπορεί κάτι να μην πάει καλά με την καρδιά σας – Μην τα αγνοήσετε

6 Οκτωβρίου 2023

Πολλά συμπτώματα που δείχνουν ότι μάλλον κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά κρύβονται με ασαφή προβλήματα που συχνά παραβλέπονται. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί αποκαλύπτουν σημάδια που πρέπει να προσέχουμε.

Μπορεί να περάσουν χρόνια χωρίς κάποιος να γνωρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά του και τα τυχόν συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και διακριτικά. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανό να μείνουν αδιάγνωστα για πάρα πολύ καιρό, μέχρι να συμβεί κάτι πολύ εμφανές ή να είναι πολύ αργά.

Ενώ ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια είναι εύκολο να εντοπιστούν -όπως ο έντονος πόνος στο στήθος και η κατάρρευση- υπάρχουν επίσης πολλές μικρές ενδείξεις ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με την καρδιά ή το κυκλοφορικό σας σύστημα.

Δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε πρόβλημα στην καρδιά, αλλά είναι πάντα καλύτερο να τα διερευνάτε. Από την κούραση και τη ναυτία μέχρι τη λιποθυμία, μάθετε μερικά από τα λιγότερο εμφανή συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι.

8 ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά

  1. Ασυνήθιστη κόπωση
  2. Ελαφριά ενόχληση
  3. Ασυνήθιστο πρήξιμο
  4. ‘Εμετος και αίσθημα πνιγμού
  5. Λιποθυμία
  6. Δυσκολία στην αναπνοή
  7. Ασυνήθιστη εφίδρωση
  8. Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός

1. Ασυνήθιστη κούραση

Ο δρ Αντίλ Καν, γιατρός στο Pall Mall Medical, λέει ότι δεν πρέπει να αγνοείτε ή να υποβαθμίζετε τα ασυνήθιστα επίπεδα κούρασης. «Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε εξουθενωμένοι όταν είστε πολύ απασχολημένοι ή δεν κοιμάστε, το να αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένοι, ειδικά εάν δεν σχετίζεται με την καθημερινότητα, θα πρέπει να διερευνηθεί».

Θα μπορούσε να οφείλεται σε αναιμία, σε ιό ή ακόμα και σε παράγοντες της ψυχικής υγείας. Θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με την καρδιά, επομένως είναι σημαντικό να το διερευνήσετε.

2. Ελαφριά ενόχληση

«Προσέξτε για ανεπαίσθητη ενόχληση σε διάφορες περιοχές του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της ενόχλησης ή του πόνου στη γνάθο, τον αυχένα, την πλάτη ή το στομάχι, που μπορεί να σχετίζεται με καρδιακό πρόβλημα», υπογραμμίζει ο δρ. Καν.  Εάν τα συμπτώματα είναι ασυνήθιστα για εσάς και δεν υποχωρούν, είναι πάντα καλό να τα ελέγχετε.

3. Ασυνήθιστο πρήξιμο

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι αστράγαλοί σας είναι ιδιαίτερα πρησμένοι ή ίσως είναι η γενική περιοχή της κοιλιάς που πρήζεται συνεχώς χωρίς προφανή λόγο. «Το ανεξήγητο πρήξιμο, γνωστό ως οίδημα, στα πόδια, τους αστραγάλους ή την κοιλιά, μπορεί να είναι σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας», εξήγησε ο Δρ. Καν στη Mirror.

4. Έμετος και αίσθημα πνιγμού

Ο ξαφνικός έμετος ή η αίσθηση πνιγμού στο λαιμό είναι κάτι που πρέπει επίσης να προσέχετε. «Αν και δεν σημαίνει ότι κάθε περιστατικό ναυτίας μπορεί να υποδεικνύει κάτι σοβαρό, το αίσθημα αδιαθεσίας σε συνδυασμό με άλλους πόνους, όπως ο έντονος πόνος στο στήθος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», ανέφερε η Σίντυ Τζόνταρ, νοσηλεύτρια στο British Heart Foundation και συνέχισε:

«Θα μπορούσε να είναι ένα στομαχικό πρόβλημα, αλλά αν έχετε πιο τακτικά ξαφνικά επεισόδια εμετού και ναυτίας και δεν είστε σίγουροι γιατί, μην καθυστερείτε να ελέγξετε την κατάσταση».

5. Λιποθυμία

Εάν αισθανθείτε ξαφνική λιποθυμία, είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, πιθανώς με την καρδιά. «Εάν η λιποθυμία ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα γίνει πρόβλημα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό και προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν καρδιολόγο», είπε ο δρ. Καν.

Συζητήστε μαζί τους τα συμπτώματά σας, το ιατρικό ιστορικό και τους παράγοντες κινδύνου. Ο γιατρός θα αξιολογήσει τα ζωτικά σημεία και θα σας εξετάσει.

Ανάλογα με τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου, μπορεί να υποβληθείτε σε διαγνωστικές εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηχοκαρδιογράφημα, τεστ αντοχής, εξετάσεις αίματος ή πιο εξειδικευμένες καρδιακές αξιολογήσεις.

6. Δυσκολία στην αναπνοή

Το να παλεύετε να πάρετε ανάσα δεν είναι κάτι ασήμαντο. «Όποιος αντιμετωπίζει δύσπνοια κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων ή σε κατάσταση ηρεμίας, πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό του. Η ήπια δυσφορία στο στήθος πρέπει πάντα να διερευνάται, αλλά μερικοί άνθρωποι το μπερδεύουν με δυσπεψία ή μυϊκό πόνο»», εξηγεί ο ειδικός.

7. Ασυνήθιστη εφίδρωση

Το να αισθάνεστε ζέστη και να ιδρώνετε πολύ όταν δεν κάνετε έντονη άσκηση δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσετε. Εάν μάλιστα συνδυάζεται με πόνους στο στήθος, είναι σημαντικό να κοιτάξετε τον εαυτό σας.

8. Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός

Μήπως ο σφυγμός σας μερικές φορές είναι ακανόνιστος ή πολύ γρήγορος; Ελέγξτε το με το γιατρό σας. Τα smart watches και οι συσκευές παρακολούθησης άσκησης μπορούν να παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για τον καρδιακό σας ρυθμό και να ανιχνεύσουν ανωμαλίες -σε κάποιο βαθμό.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των γενικών τάσεων στον καρδιακό ρυθμό, ειδικά κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή της ανάπαυσης. Ωστόσο, δεν υποκαθιστούν την ιατρική παρακολούθηση και αξιολόγηση. Οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν επαγγελματία υγείας για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και διάγνωση.


[There are no radio stations in the database]